Atnaujintas 2004 gegužės 28 d.
Nr.41
(1244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ką šiandien pasakytų Palaimintasis arkivyskupas Jurgis Matulaitis?

Manau, kad daug gerų patarimų XXI amžiaus tikintiesiems duotų Palaimintasis Jurgis Matulaitis. Tačiau nūdienos hierarchus už dvasinio ūkio aplaidumą pabartų. Labiausiai jis peiktų už Krikščionių demokratų partijos sužlugdymą. Krikščioniška šalis – 79 procentai krikščionių, o krikščioniškos partijos, kuri darytų įtaką valstybės valdymui, nėra. Partija, kurią įkūrė XIX amžiaus pabaigoje Maironis, Tumas-Vaižgantas ir kiti eruditai kunigai laisvę atgavusioje tautoje, visuomenės ir valstybės gyvenime turėjo lemiamą vaidmenį. Kunigui M. Krupavičiui vadovaujant įvykdyta žemės reforma. Pats Palaimintasis padėjo sudaryti krikščioniškosios partijos programą. Partijos sukurta tautinė mokykla jaunimą auklėjo tėvynės meilės ir krikščioniškų vertybių dvasia.

Užgrūdinta Bažnyčia atgimimo metu nebuvo abejinga lietuvybei. Kunigai ėjo minios priešakyje, tačiau kairiosios jėgos, matydamos didžiulę Bažnyčios įtaką, savo naudai įvairiais būdais pasiekė, kad kunigai būtų įkalinti bažnyčiose ir nevaidintų jokio vaidmens stiprinant krikščioniškąją partiją. Krikščioniškoji partija be kunigų susiskaldė ir sunyko. Jos vietą parlamente užėmė kairiosios jėgos su vartotojiška nuostata, laisva nuo dorovinių, religinių, patriotinių postulatų.

Bažnyčia neteko įtakos priimant įstatymus, suderintus su Kristaus mokslu. Bažnyčia tapo izoliuota, neveiksminga tuo metu, kai po okupacijos reikėjo tautą išvesti iš dvasinės tremties. Juk Bažnyčios kanonai tie patys - prieškariu, Palaimintojo gyvenimo ir veiklos metais bei dabar.

Man regis, Palaimintasis nurodytų, kad Bažnyčia eina ne tuo keliu. Neina į parlamentą tvarkos daryti, o renka tikinčiųjų parašus, maldauja, kad valdžia netvirkintų jaunimo, neišlaisvintų žemųjų jausmų. Su skausmu moterėlė, pasirašydama bažnyčios prieangyje, rezignavo: pasirašysi ar nepasirašysi, vis vien jie savo daro - nepalankiai išsprendė Azartinių lošimų, Alkoholio, Tabako įstatymus, išmetė už borto katalikiškas mokyklas.

O ką Palaimintasis pasakytų tiems kunigams, kurie už sulopytą bažnyčios stogą ar kitą paslaugėlę per rinkimus kviečia balsuoti už partiją, kuri visai abejinga Kristaus mokymui arba naudoja Bažnyčią savo politiniam įvaizdžiui kelti?

Ignas MEŠKAUSKAS,
buvęs LKDP narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija