Atnaujintas 2004 birželio 2 d.
Nr.42
(1245)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kaimo mokyklos jubiliejus

Lukšių klebonas
kun. Gvidonas Pušinaitis
tarp mokinių ir mokytojų

Šakių rajono Lukšių seniūnijos Liepalotų kaimo mokykla paminėjo savo 50-metį. Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Lukšių Šv. Juozapo bažnyčioje, kurias aukojo klebonas kun. Gvidonas Pušinaitis ir buvęs mokyklos auklėtinis kun. Virginijus Grigutis. Po šv. Mišių buvo aplankytos kapinės ir padėta gėlių ant Amžinybėn išėjusių mokyklos mokytojų ir mokinių kapų.

Pirmieji mokyklos mokslo metai prasidėjo 1953 metais ūkininko P.Bataičio sodyboje. Tuo metu septynmetei mokyklai vadovavo direktorius Zigmas Masteika, čia dirbo pirmieji mokytojai Albina Povilaitytė, Birutė Mačiulienė, Romas Sedeika, o pradinių klasių komplektuose, esančiuose Staliorių ir Germuolių kaimuose, dirbo mokytojos Adelė Aleknavičienė ir Eugenija Vaičaitytė.


Žinių šventovei – 200

Stasys GENTVILAS

Gegužės 8-ąją Radviliškio rajono Grinkiškio Jono Poderio vidurinė mokykla šventė 200 metų jubiliejų. Kaip tvirtina istoriniai šaltiniai, 1804 metais Grinkiškyje veikė parapinė mokykla, kuri po 1863-1864 metų sukilimo caro valdžios įsakymu buvo uždaryta. Nuo 1867 metų čia veikė rusiška mokykla. Lietuviška mokykla Grinkiškyje atkurta 1906 metais. Manoma, kad pirmoji parapinė mokykla veikė klebonijoje. XIX amžiaus pabaigoje buvo pastatyta medinė mokykla. 1939 metais mokyklos vedėjo Jono Poderio ir miestelio visuomenės iniciatyva pastatyta dabartinė dviaukštė mūrinė mokykla, kuriai 1943 metais suteiktas progimnazijos, o 1946-aisiais gimnazijos statusas. 1948 metais mokyklą baigė pirmoji abiturientų laida. 1949-aisiais gimnazijos vardas panaikintas ir ši mokykla pavadinta vidurine. 1979 metais išaugo vidurinės mokyklos priestatas su sporto sale, valgykla ir naujomis klasėmis. 1995 metais mokyklai suteiktas jos įkūrėjo J.Poderio vardas. Šiuo metu mokykloje yra 34 mokytojai, mokosi 355 mokiniai.


Ant išnykimo ribos

Sarapiniškiečiai susirūpinę
dėl galimo mokyklos uždarymo

Žinant nuolat mažėjantį mokinių skaičių mokyklose, belieka tik konstatuoti, kad, deja, jau neišvengiamai prasidėjo mokyklų tuštėjimo, o kai kur - ir nykimo metas.

Varėnos rajono savivaldybės vadovai, keletą metų delsę ir atidėlioję šią ne itin malonią misiją, yra tiesiog priversti priimti nepopuliarius sprendimus ir dėl tos pačios priežasties – mažo mokinių skaičiaus – galvoti apie keleto mokyklų uždarymą.

Šiais metais iki dešimties mokinių yra Pilvingio, Krūminių, Kabelių ir Čebatorių skyriuose.

Rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Liudas Tamulevičius, susitikę su Sarapiniškių pagrindinės mokyklos pedagogais ir tėvais, aptarė šią problemą. Rajono vadovas pripažino, kad nemalonu galvoti apie bene vienintelio kaime šviesulio panaikinimą. Tačiau jis siūlė atsižvelgti ir į tai, kad, mokytojui dėstant jungtinėms klasėms, nukenčia vaikų žinios.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija