Atnaujintas 2004 birželio 2 d.
Nr.42
(1245)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Poezijos pakylėtas

Savo 90-ies metų sukaktį
pažymėjęs poetas
Petras Zablockas

Petras Zablockas - trijų poezijos ir vienos prozos knygų autorius. Už eilėraščių rinkinį „Po tuo dangum“ jis buvo apdovanotas Žemės ūkio ministerijos premija. Kaimo rašytojų sąjungos narys neseniai šventė savo 90-metį. Poeto jubiliejus buvo pažymėtas Panevėžyje ir Biržuose.

Iš Papilio parapijos Saliečių kaimo kilusį kūrėją kaip brangų svečią sutiko Biržų viešojoje bibliotekoje. Jos mažoji salė buvo pilnutėlė P. Zablocko poezijos gerbėjų.

Susitikti su kraštiečiu atvyko jo seni draugai, bičiuliai, tėviškėnai. Veikė poeto kūrybos paroda, joje buvo pristatyti mokyklos laikais ar lageryje rašyti eilėraščiai. Šiltai jubiliatą sveikino evangelikų reformatų kunigas Rimantas Mikalauskas. Į susitikimą su svečiu jis atėjo ką tik grįžęs iš Olandijos. P. Zablockas liko vienintelis iš prieškario Lietuvos rinktų Evangelikų Reformatų Bažnyčios kuratorių.

Poetas Paulius Drevinis yra taip atsiliepęs apie kraštietį: „Literatūros išmokau iš Zablocko“. Dar mokydamasis Biržų „Saulės“ gimnazijoje, Petras buvo žinomas kaip turįs literatūrinių gabumų. Jis gyveno viename kambaryje su būsimais poetais Eugenijumi Matuzevičiumi ir Leonardu Žitkevičiumi. Ši trijulė gimnazijoje leido moksleivių literatūrinį almanachą. Savo kūrybinių bandymų jai buvo atnešęs būsimasis partizanų dainius Bronius Krivickas. P. Zablockas aktyviai bendradarbiavo to meto spaudoje. Jis buvo parengęs ir eilėraščių rinktinę, tačiau išleisti ją sutrukdė valdžių keitimasis. Sovietiniais metais savo kūrybos buvo nuvežęs į Vilnių, bet ten ją pradangino. Priminus, kad taip elgtis yra negarbinga, iš sostinės atkeliavo laiškas. Jame buvo pasakyta, jog tokiam rašytojui net mokytoju dirbti negalima.

P. Zablockas jau buvo baigęs Klaipėdos pedagoginį institutą ir dirbo Joniškėlio progimnazijos direktoriumi, kada jį areštavo. Kaip nepatikimas sovietinei valdžiai, pedagogas buvo nuteistas dešimt metų kalėti ir amžinai tremčiai. Lageryje veikė slaptas literatūros mylėtojų būrelis, kuris turėjo keturiolika narių. Tarp jų buvo iš Biržų krašto kilę P. Zablockas ir Leonardas Matuzevičius. Norėdami neišsiduoti, Petras pasirašinėjo Širvėno, Leonardas-Lino slapyvardžiu. Savo kūrybą pieštuku užrašydavo ant beržo tošies, bet daugiausia jos likdavo pačių literatų galvose. Nepriklausomos Lietuvos laikais „Nemuno“ žurnalo vyr. redaktoriaus pavaduotojo Leono Gudaičio rūpesčiu politinių kalinių kūryba išvydo dienos šviesą atskira knyga.

Išgyventi lageryje Petrui padėjo žmonos siunčiami maisto produktai. Jiedu susipažino Pabiržėje. Valė mokė pradinukus, o jis buvo tos mokyklos vedėjas. Šeimą sukūrė 1942 metais. Vyrą nuteisus, Valė jo grįžtant laukė dešimt metų. Zablockai išaugino dukrą Danguolę. Ji yra biofizikos mokslų daktarė.

Pirmąją P. Zablocko poezijos knygą „Einu per rugienas“ išleido „Vagos“ leidykla. Kitos dvi eilėraščių ir viena prozos knygos pasirodė leidykloje „Jonava“. Pats kūrėjas, pradėjęs 91-uosius gyvenimo metus, jaučiasi neblogai. Kartu su šešeriais metais jaunesne žmona Vale dar nueina į evangelikų reformatų bažnyčią Ukmergės gatvėje. Jiems čia patinka.

Bronius VERTELKA

Panevėžys-Biržai

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija