Atnaujintas 2004 birželio 4 d.
Nr.43
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gyvasis solidarumas

Europos „Caritas” konferencija Dubrovnike

„Lietuvos Caritas“ delegatai
su Europos „Caritas“
sekretore Godelive Kankindi
(viduryje), pabėgele,
išsigelbėjusia iš Ruandos
genocido

Europos Caritas delegatai
Dubrovnike, Kroatijoje

Gegužės 11-15 dienomis Dubrovnike, Kroatijoje, įvyko Europos „Caritas” regioninė konferencija, kurioje dalyvavo 90 delegatų ir svečių, atstovavusių 38-ioms Europos valstybių nacionalinėms „Caritas” organizacijoms, humanitarinėms, bažnytinėms ir politinėms struktūroms.

Konferenciją pasveikino Kroatijos „Caritas” prezidentas, Zadaro arkivyskupas Ivan Prendja, Kroatijos vyriausybės ir Dubrovniko miesto atstovai. Bažnyčios humanitarinės veiklos ir Europos vienijimosi etines problemas aptarė Europos Vyskupų konferencijų tarybos (CCEE) generalinis sekretorius mons. Aldo Giordano ir Ukrainos parlamento Europos integracijos komisijos vicepirmininkas Roman Zvarych.

Konferencijos darbo grupėse ir plenariniuose posėdžiuose apsvarstytas ir balsavimu patvirtintas Europos „Caritas” strateginis planas 2005-2010 metams. Plane, pavadintame „Gyvas solidarumas ir partnerystė Europoje ir pasaulyje”, pasisakoma apie „Caritas” bendrijų identitetą ir katalikiškąją inspiraciją, globalizacijos ir skurdo sąsajas bei būdus skurdui įveikti, skatinamas karitatyvinių organizacijų dalyvavimas taikos ir teisingumo kūrime, kviečiama panaudoti tarpkonfesinio ir tarpreliginio dialogo galimybes tarnaujant vargstantiesiems. Plane pateikta vidinės bei išorinės „Caritas” aplinkos Europoje analizė ir atsižvelgiant į ją patvirtinti šeši veiklos prioritetai ateinantiems penkeriems metams. Jais konferencija pripažino socialinės integracijos ir darnos pastangas; migraciją, prieglobsčio pabėgėliams suteikimą ir kovą prieš prekybą žmonėmis; pagalbą katastrofų aukoms pasaulyje; tarptautinį vystymąsi ir socialinį teisingumą; paramą „Caritas” organizacijoms narėms ir vidinio jų tinklo stiprinimą; advokatavimą vargšams, komunikaciją, išorinio veiklos tinklo kūrimą, teologinę refleksiją ir akciją.

Europos „Caritas” konferencijoje Dubrovnike dalyvavo Lietuvos „Caritas” delegatai – kun. Robertas Grigas ir Janina Kukauskienė. Tiek darbo grupėse, tiek plenariniuose posėdžiuose lietuviai dalijosi savųjų „Caritas” socialinių projektų patirtimi, kėlė daugeliui Rytų Europos „Caritas” bendrijų aktualius veiklos finansavimo klausimus. Konferencijos pabaigoje Suomijos „Caritas” atstovė M. Berchtold savo ir Gruzijos, Ukrainos, Rusijos bei Baltarusijos „Caritas” vardu pasiūlė surengti seminarą Lietuvoje silpnesniųjų „Caritas” organizacijų išsilaikymo klausimais. Lietuvos atstovai sutiko koordinuoti tokio seminaro surengimą.

Bažnytinės šalpos darbų strateginį planavimą kasdien lydėjo šv. Mišios vis kitoje Dubrovniko bažnyčioje bei evangelinės gailestingojo samariečio parabolės apmąstymas. Posėdžių ir diskusijų dienotvarkę gražiai papildė šeimininkų – Kroatijos „Caritas” pasiūlyta akcija: konferencijos delegatai, įvairių rėmėjų nupirktais naujais dviračiais nuvažiavę kelis kilometrus Dubrovniko senamiesčiu, įteikė juos neturtingų serbų ir kroatų vaikams, kad atokiau gyvenantieji lengviau pasiektų mokyklas.

Europos „Caritas” konfederacija su centru Briuselyje šiuo metu vienija 44 Europos šalių nacionalines „Caritas” organizacijas ir įeina į pasaulinės humanitarinės pagalbos tinklo „Caritas Internationalis”, tvarkomą Vatikano Popiežiškosios tarybos „Cor Unum”, sudėtį. Pagalba teikiama socialinę atskirtį ir skurdą patiriantiems žmonėms, nepriklausomai nuo jų tautybės, išpažįstamos religijos, politinių pažiūrų.

Europos „Caritas” regioninės konferencijos rengiamos kas dveji metai vis kitoje šalyje, taip pabrėžiant kontinento tautų lygiavertiškumą ir suteikiant paskatų atsinaujinti vietinėms „Caritas” organizacijoms. 1998 metais tokia konferencija, savitai atvėrusi duris intensyvesnei Vakarų ir Rytų Europos „Caritas” partnerystei, įvyko Kaune. 2004 metais Dubrovnikas pasirinktas išreiškiant solidarumą su Balkanų karo aukomis (1991 m. šis vienas gražiausių Adrijos pajūrio kurortų, UNESCO pripažintas pasaulio kultūros paveldu, – romėnų įkurtoji Ragusa, viduramžių laisvasis miestas valstybė, – buvo iš jūros ir sausumos bombarduojamas Miloševičiaus armijos).

Kitą Europos „Caritas” konferenciją 2006 metais nutarta surengti Maince, Vokietijoje.

„Lietuvos Caritas” informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija