Atnaujintas 2004 birželio 11 d.
Nr.44
(1247)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neįgalieji kandidatais nusivylė

Benjaminas ŽULYS

Kaune, Žemės ūkio rūmuose, įvyko Kauno miesto bei rajono neįgaliųjų susirinkimas, kuriame buvo ketinta aptarti opius šių dienų neįgaliųjų reikalus – tai šiurkšti antstolių veikla, išreikalaujant iš neįgaliųjų pinigus ar kitą turtą, pajamų ir turto deklaravimo skauduliai, kiti rūpesčiai. Į susirinkimą suėjo, suvažiavo pagyvenę ir jaunesni žmonės, kai kurie sunkiai paeinantys, su ramentais, pasiramsčiuodami lazdomis, prilaikomi artimųjų. Atėjo, nes tikėjosi išgirsti ką nors reikšmingesnio, paguodžiančio jų nelengvose dienose. Mat į susirinkimą buvo pakviesti kandidatai į Lietuvos prezidentus - Laikinasis Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, taip pat - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, Seimo narė, kandidatė į Europarlamentą Birutė Vėsaitė.

Susirinkusieji labiausiai laukė V. Blinkevičiūtės, bet, deja, ji čia nepasirodė, kas sukėlė neįgaliųjų pasipiktinimą. Nes kaip tik jai buvo ketinta užduoti ne vieną klausimą. Nieko nebuvo ir iš ministerijos „Sodros“ padalinio. Tiesa, atvyko kiti kviestieji - Č. Juršėnas, A. Sysas, B. Vėsaitė. Derėjo manyti, kad pirmiausia savo bėdomis, rūpesčiais pasidalys neįgalieji, po to socialinę politiką pakomentuos, į klausimus atsakys garbieji svečiai. Bet taip nebuvo. Paaiškėjo, kad po pusvalandžio netoliese, Vytauto Didžiojo universiteto salėje, vyksta Kauno visuomenės susitikimas su kandidatais į Prezidento postą ir į Europarlamentą. Tad užsibūti su neįgaliaisiais laiko praktiškai nebuvo.

Susitikime su jais Žemės ūkio rūmuose pirmiausia kalbėjo kandidatas į prezidentus Č. Juršėnas. Jis susirinkusiesiems paaiškino, kaip reikia balsuoti, kaip užpildyti rinkimų biuletenius, žinoma, nepamiršdamas pasakyti, kur juose padėti kryžiukus. Po to jis pasakė, kad jei bus išrinktas Prezidentu, tai pirmieji jo žingsniai būsią paskirti Premjerą, sumažinti Prezidento atlyginimą, be to, nuo pirmųjų dienų bendrauti su paprastais miesto bei kaimo žmonėmis, nuolat lankantis jų darbo ir gyvenimo vietose. Vienas iš akcentų būtų negailestinga kova su korupcija. Kandidatas sakė, kad jam patarėjų, padėjėjų nuomonės neturėtų svarbios reikšmės, nes pats turįs savo galvą, savo nuostatas, taip pat – „tvirtą stuburą“. Tad susitikime su neįgaliaisiais Č.Juršėnas labiau užsiėmė priešrinkimine agitacija, o ne kalbėjo apie neįgaliųjų reikalus. Todėl šie kandidatą grąžino į šią dieną ir klausinėjo, kodėl išleisti netobuli, pensininkus, neįgaliuosius skriaudžią bei žeminą įstatymai, kur buvęs iki šiol gerbiamasis Č. Juršėnas, nors ėjęs labai atsakingas Seimo Pirmininko pavaduotojo pareigas. Senyvo amžiaus žmonės piktinosi, kad esą, „ką jie nori, tą daro, kelia sau ir kitiems valdininkams atlyginimus, o paprasti žmonės, pensininkai, invalidai lieka pamiršti“.

Bet į šiuos ir kitus klausimus bei pastabas Č.Juršėnas atsakyti jau neturėjo laiko, nes reikėjo eiti į susitikimą su žymiai gausesne Kauno publika VDU salėje, savo vietoje „įkaitu“ palikus A. Sysą. Nė žodžio netarusi B. Vėsaitė neįgaliesiems tepaliko savo agitacinius rinkiminius lankstinukus, kuriuose, be kita ko, buvo parašyta, jog „...pasirūpinkime, kad mūsų žmonės gyventų ilgiau“. Bet kandidatė į Europarlamentą leistis į diskusijas dėl anksčiau minėtos priežasties neturėjo kada.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas A. Sysas išklausė nemažai klausimų, priekaištų, samprotavimų. Prisiminta, jog ministrė V. Blinkevičiūtė neseniai yra pareiškusi, kad Prezidentas gali daryti didelę įtaką dėl pensijų padidinimo. Bet A. Sysas pasakė, kad Prezidentas esminės įtakos tam daryti negali. Vėliau vienas neįgalusis prisiminė garsiąsias V. Blinkevičiūtės sutartis su rinkėjais, nors jos jokios juridinės galios neturi. Nebent tai būtų proga gauti autentišką ministrės, be to, kandidatės į Prezidento postą autografą. Dar juokingiau žmogui pasirodė V. Blinkevičiūtės samprotavimas, kad jei pažadai jai prezidentaujant liktų neįvykdyti, tauta ją nubaustų - neišrinktų antrai kadencijai. „Tai bent bausmė, - piktinosi žmogus. – Jau ir po vienos kadencijos jai nemokamai būtų paskirtas namas, ji įgytų daugybę privilegijų visam gyvenimui“.

A. Sysui tame susitikime teko nemažai paprakaituoti. Bet ir jis ne į visus klausimus pajėgė atsakyti, nes kai kurie buvo vietinio, asmeninio pobūdžio, nors ir pagal juos galima spręsti apie sunkią pensininkų, neįgaliųjų padėtį mūsų šalyje. Seimo narys tik pažadėjo, kad kai kurie įstatymai rudeniop bus peržiūrėti ir gal pakoreguoti.

Bet ir A. Sysas su neįgaliaisiais ilgai neužsibuvo. Netrukus ir jis buvo iškviestas į susitikimą su Kauno elitu ir miesto visuomene. Neįgalieji liko it musę kandę...

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija