Atnaujintas 2004 birželio 16 d.
Nr.45
(1248)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Rinkosi Taišeto politiniai kaliniai

Suvažiavimo salėje.
Dešinėje – prof. Ona Voverienė

Fotoalbumą „Naikintos,
bet nenugalėtos kartos kelias“
pristato studentės Justina
Daugelavičiūtė ir Sandra Šukytė

Suvažiavimo dešimtmečio
minėjimo prezidiumas –
Elena Imbrasienė, Natalija
Gudonytė ir Antanas
Napoleonas Stasiškis

Suvažiavimo pietų pertraukos
metu (iš kairės): Natalija
Gudonytė, Jadvyga Damušienė,
s. Nijolė Sadūnaitė;
antrame plane,
kairėje – Jonas Burokas

Vėsus gegužės 21-osios rytas. Mažais pulkeliais į Seimo rūmus plaukia buvusieji Ozerlago, Taišetlago, Angarlago ir Bratsko politiniai kaliniai. Nemaža metų našta ir dar didesnės lageriuose patirtos fizinės bei dvasinės kančios lenkia jų pečius, stingdo žingsnius. Viena kita žilagalvė eina pasiramstydama lazdele. Tačiau jų visų akys spinduliuoja reto grožio vidine šviesa, žodžiais neišreiškiama ištikimybe ir meile Lietuvai.

Seimo rūmų fojė kiekvieną su pagarba ir meile pasitinka šio suvažiavimo organizatorė bei fotoalbumo „Naikintos, bet nenugalėtos kartos kelias“ sudarytoja, buvusi Taišeto ypatingai uždaro griežtojo režimo lagerio politinė kalinė, LPKS Vilniaus skyriaus kultūros, meno, istorinės atminties pirmininkė Natalija Gudonytė.

Su įdomumu bei skaudžių prisiminimų gaidele apžiūrima paroda „Ten, kur brendo mūsų jaunystė“. Paveikslai ir nuotraukos – tai lyg plati ledinė Sibiro upė, atplukdanti atmintyje gal kiek prigesusius, bet širdyje amžinai gyvus, krauju nutapytus paveikslus. Suvažiavimo dalyvius maloniai nuteikė ekskursija po Seimo rūmus. Gidė papasakojo šių rūmų istoriją bei atsakė į mus dominančius klausimus. Dvyliktą valandą ekskursijos dalyviai sugrįžo į salę.

Suvažiavimą atidarė Tėvynės sąjungos-konservatorių frakcijos narys Antanas Napoleonas Stasiškis. Muzikinį sveikinimą Š.Guno „Ave Marija“ atliko Dalia Šešelgienė (smuikas) ir Saulė Lapėnaitė (fortepijonas). Tylos minutė. Birutė Šidlauskienė ir Vytautas Varkala nunešė gėles prie Laisvės kovotojų paminklo.

Pagerbti suvažiavimo dalyvių atvyko prezidentas Valdas Adamkus. Sveikindamas suvažiavimo dalyvius jis sakė, jog auka, kurią tauta sudėjo ant Laisvės aukuro, niekada neišblės iš širdies ir atminties. „Lenkiu galvą prieš jus“, – sakė Prezidentas. Suvažiavime dalyvavo ir kiti garbūs svečiai: prof. Ona Voverienė, Seimo kancleris Arvydas Kregždė, prof. A.Marcinkevičius su žmona Danute ir kt.

Fotoalbumą „Naikintos, bet nenugalėtos kartos kelias“ gražiai ir įdomiai pristatė studentės Justina Daugelavičiūtė ir Sandra Šukelytė. Jų pasakojimą papildė albumo nuotraukos iš lagerių gyvenimo.

Suvažiavimo dalyvius sveikino „Achemos“ grupės atstovas generalinis direktorius Jonas Sirvydis, leidyklos „Vyzdys“ direktorius Valentinas Juraitis, šio straipsnio autorė, kuri dar perskaitė aštuntajam suvažiavimui telefonu perduotus sveikinimus nuo buvusio Ozerlago politinio kalinio Povilo Vaičekausko iš Čikagos. Sveikinimo žodį tarė LGGRT centro vadovė Dalia Kuodytė, Kingyro lagerio politinė kalinė Marcelė Dylienė, poetė Antanina Lukšytė-Garšvienė, Norilsko sukilėlių vardu – Bronislovas Zlatkus, Klaipėdos universiteto doc. Danutė Petrauskaitė, kurią 1952 m. spalio 15 d. Lukiškių ligoninėje (kalėjime) pagimdė Jadvyga Žukauskaitė-Petrauskienė. Daug gražių žodžių pasakė B.Šidlauskienė.

Prof. O.Voverienė maloniai sušildė suvažiavimo dalyvių širdis žodžiais: „Jūsų kančios, jūsų mintys, jūsų širdys, jūsų buvimas yra mums paliktos vertybės… Lietuva atsilaikys. Ačiū, kad esate!“ Sesers Nijolės Sadūnaitės kalba neilga, bet labai skaidri ir dvasinga. Todėl nenuostabu, kad jos lūpomis ištarti žodžiai: „Aš jus visus labai myliu“ maloniai palytėjo suvažiavimo dalyvių jautriausias širdies stygas.

Suvažiavimo dalyvius pasveikino LLKS pirmininkas Jonas Burokas ir įteikė padėkos raštus Edvardui Svilainiui, Antanui Skrasnadonskui bei fotoalbumo leidybos rėmėjams Danutei Marcinkevičienei ir Nijolei Dainienei.

Suvažiavimo siela N.Gudonytė nuoširdžiai padėkojo visiems, aukojusiems bei parėmusiems fotoalbumo leidybą.

Po pietų suvažiavimo dalyviai rinkosi į Seimo rūmų konferencijų salę, kur vyko dešimtmečio minėjimas. Prezidiume – N.Gudonytė, E.Imbrasienė ir A.N.Stasiškis. Apie dešimtmečio suvažiavimą kalbėjo Algirdas Petrusevičius ir Aleksandras Mikutavičius. Poetė A.Lukšytė-Garšvienė skaitė eiles, sukurtas prieš 50 metų. Dar ir dabar ausyse skamba jaudinančios eilutės: „…Gal per mažai Tave mylėjau/ (…)/ Vaitojo tėviškės laukai…“ Liūdna gaidele suskambo ir poetės Onutės Svetikaitės-Jurgelienės eilės „Mes buvom pasmerkti…“. Vaizdžiai ir uždegančiai kalbėjo Antanas Ruškys: „Kaip elniai skubėjome į tėvynę atsigerti iš šaltinėlio. Sugrįžome statyti naująją Tėvynę. Tačiau Europa mums nieko neduos, jeigu mes savo širdimi ir darbu nesusiimsime“.

A.N.Stasiškis apžvelgė dabartinę politinę padėtį ir išsakė savo moralinius pasvarstymus. N.Gudonytė perskaitė kreipimąsi dėl Genocido aukų koplyčios buvusiuose KGB rūmuose uždarymo. Rezoliuciją atkurti buvusią koplyčią pasirašė visi suvažiavimo dalyviai.

Suvažiavimas užbaigtas Lietuvos himnu.

Stipresnės sveikatos suvažiavimo dalyviai dar ėjo pasižiūrėti muzikinio spektaklio „Dienos ir dainos“.

Irena Janina VAIČEKAUSKAITĖ

Vilnius

Valentino JURAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija