Atnaujintas 2004 birželio 16 d.
Nr.45
(1248)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Skulptūrų parke – nauji kūriniai

Geriausio darbo autoriumi
balsų dauguma pripažintas
skulptorius Džiugas Jurkūnas
už kūrinį „Sugrįžusi obelis“

Antroji vieta paskirta
pernykščio konkurso
nugalėtojui Stasiui Juraškai,
šįmet nukalusiam įspūdingą
kūrinį „Lygsvara“
Mykolo Ambrazo (ELTA)
nuotraukos

Ketvirtus metus iš eilės pavasarį Sudervės (Vilniaus r.) skulptūrų parke būna neramu. Iš įvairių pasaulio šalių pakviesti menininkai visą mėnesį intensyviai dirba. Po atviru dangumi įrengtoje aikštelėje akmenys kalami, pjaustomi tol, kol ima ryškėti būsimo darbo kontūrai, kol idėja įsikūnija kietame, pačios gamtos sukurtame riedulyje. Paskui organizuojamas darbų pristatymas. Geriausius renka pakviesti žiūrovai.

Visa tai vyko ir šiemet. Gegužė, intensyviausias menininkų kūrybos mėnuo, buvo šalta ir lietinga. Tačiau nugalėjo ryžtas ir valia darbus pabaigti laiku. Birželio 3-iąją įvyko ketvirtojo tarptautinio lauko akmens skulptūrų simpoziumo „Vilnoja“ darbų pristatymas. Šių metų simpoziume dalyvavo septyni menininkai: trys iš Lietuvos, keturi iš užsienio (JAV, Bulgarijos, Baltarusijos, Vokietijos). Gausiai susirinkę žiūrovai gavo rinkimų biuletenius. Atidžiai apžiūrėję skulptūras, jie balsavo už geriausius darbus. Pirmoji vieta atiteko Džiugui Jurkūnui už darbą „Sugrįžusi obelis“, kuri įkurdinta sename obelų sode. Antroji – Stasiui Juraškai už darbą „Lygsvara“. Trečioji – bulgarui Milenui Vasilevui už darbą „Medis“. Šių darbų autoriai apdovanoti premijomis, kiti autoriai gavo diplomus ir padėkas už dalyvavimą simpoziume.

Pakalbinome simpoziumus organizuojantį verslininką, viešbučio „Vilnoja“ savininką Vidmantą Martikonį. Jis sakė: „Nukaltos lauko akmens skulptūros atskleidžia skirtingas įvairių šalių kultūras bei tradicijas, o patys skulptoriai didele dalimi prisideda prie Lietuvos kultūros gyvenimo praturtinimo. Šiuo renginiu siekiame skatinti ir plėtoti natūralaus akmens meną Lietuvoje, propaguoti Lietuvos ir užsienio šalių skulptorius bei jų darbus, suteikti galimybę skulptoriams bendrauti, pažinti skirtingų kraštų kultūras. Įsitikinome, jog visa tai pasiteisino. Kitąmet organizuosime penktąjį tarptautinį granito skulptūrų simpoziumą.

„Vilnojos“ skulptūrų parke, kuris yra atviras lankytojams visus metus, dabar yra per trisdešimt darbų.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija