Atnaujintas 2004 birželio 18 d.
Nr.46
(1249)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Neužmiršti Gedulo ir išsaugoti Viltį

Gedulo ir vilties dienos
minėjime. Kairėje -
prezidentas Valdas Adamkus
Jono ČESNAVIČIAUS
nuotrauka

Kasmet vis mažėjantis buvusių tremtinių ir politinių kalinių būrys Gedulo ir vilties dieną Vilniuje susirinko prie paminklo politiniams kaliniams ir tremtiniams Lukiškių aikštėje, prie buvusių KGB rūmų, pagerbti okupacijos aukų atminimą.

“Gedulas ir Viltis, jie visada kartu. Jie visada bus kartu. Užmiršti nevalia. Tik neužmiršę Gedulo, išsaugosime Viltį. Viltį, kad tai niekada nepasikartos. Vadinasi, ir Viltį, kad gyvensime vis geriau”, - sakė laikinai einantis Prezidento pareigas Artūras Paulauskas, kreipdamasis į žilagalvius, atėjusius susikaupti, nepamiršti, susitikti su bendražygiais ir savo jaunyste.

Tūkstančius žuvusių ir nukentėjusių tautiečių tylos minute pagerbė tremtinių ir politinių kalinių organizacijų nariai, Garbės sargybos kuopos kariai, Seimo ir Vyriausybės atstovai. Tremties laikų dainas ir giesmes prie paminklo atliko buvusių tremtinių choras.

Buvusių KGB rūmų prieigose eksponuojami moksleivių konkurso „Lietuvos kovų už laisvę, kariuomenės bei netekčių istorija”, kurį kasmet organizuoja Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, Krašto apsaugos bei Švietimo ir mokslo ministerijos, dalyvių darbai.

Gedulo ir vilties dienos renginius tęsė Atminties valanda prie Naujosios Vilnios geležinkelio stoties memorialo. Čia dainavo operos solistai, buvę tremtiniai Nijolė Ambrazaitytė, Vincentas Kuprys, buvo skaitomos eilės. Vasaros gėlių žiedai papuošė ir kitas tremtį ir tautos kančią menančias Vilniaus vietas.

Pavakare Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kiemelyje vyko etnomuzikos ansamblio „Ūla” koncertas. Vilniaus Arkikatedroje buvo aukojamos iškilmingos šv. Mišios, o vakare Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje surengta poezijos ir muzikos valanda.

Gedulo ir vilties dienos renginiai vyko ir kituose Lietuvos vietose.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija