Atnaujintas 2004 birželio 23 d.
Nr.47
(1250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kilni katalikiškos mokyklos veikla

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ

Grupė dešimtosios –
jubiliejinės – jaunųjų istorikų
konferencijos dalyvių

Gegužės 13 dieną į Rietavo „Aušros“ katalikišką mokyklą jau dešimtą kartą susirinko šalies katalikiškų mokyklų atstovai. Vyko kasmetinė tradicinė jaunųjų istorikų konferencija „Tėvynės labui įnešu savąją dalį...“. Dalyvavo ne tik Žemaitijos mokyklų (Tverų, Rietavo Lauryno Ivinskio ir „Aušros“ katalikiška, Žemaičių Kalvarijos) vidurinių bei (Medingėnų, Plungės „Ryto“, Labardžių) pagrindinių atstovai, bet ir iš Aukštaitijos atvykusieji. Tai jau daugelį metų į konferenciją atvykstantys Panevėžio K. Paltaroko vidurinės mokyklos istorikai ir pirmąkart atvykusieji iš Biržų rajono Kvetkų pagrindinės mokyklos mokiniai su mokytoja Sigute Paliulioniene (pastarieji dalyvavo svečių teisėmis, pažadėję kitąmet parengti pranešimą).

Kaip ir ankstesnės konferencijos – ši, jubiliejinė, irgi pradėta dvasiniu susikaupimu: malda, žvakės uždegimu, tautine giesme, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebono kun. Egidijaus Jurgelevičiaus palinkėjimais, mokyklos direktorės Daivos Juškienės sveikinimu.

Vadovavimo konferencijai darbo patirtį turinti dešimtokė Dainora Žiliūtė ir pirmąkart tokias pareigas užėmęs vienuoliktokas Povilas Batavičius gražiai pristatinėjo pranešėjus, jų skaitomas temas. Išklausyti šeši moksleivių parengti pranešimai. Keturi jų tekstiniai: „Kaimo istorijos takais“ (Laima Krepštaitė, Labardžių pagrindinė mokykla), „Tverų senoji istorija. Istorinio paveldo išsaugojimas“ (Jūratė Juškaitė ir Reda Mačernytė, Tverų vidurinė mokykla), „Moterys Lietuvos istorijoje“ (Silva Grikpiedytė, Rietavo Lauryno Ivinskio vidurinė mokykla), „750 metų Žemaičių Kalvarijai“ (Mindaugas Jaras, Žemaičių Kalvarijos vidurinė mokykla). Du pranešimai – tai literatūrinės, muzikinės ir istorinės kompozicijos: „Poetas, disidentas Mindaugas Kazimieras Tomonis“ (Karolis Jakelevičius su grupe Panevėžio K. Paltaroko vidurinės mokyklos mokinių) ir „Aš Rietavą garsint noriu“ (Rietavo „Aušros“ katalikiškos vidurinės mokyklos moksleivių grupė, o šios mokyklos vienuoliktokas Justinas Kruopšta Rietavo istoriją perteikė videovaizdais – tai nauja šių konferencijų istorijoje).

Pirmąkart konferencijų istorijoje buvo demonstruoti Adilijos Kudzevičienės parengti modeliai „Lino vizija“. Juos pristatė Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos moksleivės, parengtos mokytojos Virginijos Žutautaitės.

Atvykusieji turėjo galimybę apsilankyti Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje, įkurtame Vyto Rutkausko iniciatyva, didžiulėmis pastangomis ir darbu. Muziejininkė Milda Vyšteinaitė supažindino su garsiųjų Oginskių genealoginiu medžiu (klaipėdiškio Juozo Vosyliaus freskomis), jų atliktais darbais, išgarsinusiais Rietavą, pristatė Operos ir baleto teatro modeliuotojo Henriko Cipario eksponuojamus modelius.

Jau daugelį metų apibendrindama moksleivių pranešimus šio straipsnio autorė ir šįmet, tęsdama šias pareigas, akcentavo moksleivių, ne pirmus metus dalyvaujančių konferencijose, mokslinės minties augimą, pateikdama J.Juškaitės pavyzdį. Kalbėjo apie pasirenkamos temos aktualumą, džiaugėsi, kad nepamirštami šių dienų žmonės, dirbantys kultūros srityje bei garsindami savo krašto istoriją. Šių eilučių autorė akcentavo bažnyčios ir mokyklos ryšio svarbą jaunimo ugdymui, džiaugėsi Rietavo savivaldybės atstovų (Lidijos Rėkašienės) bei konferencijų iniciatoriaus V.Rutkausko dėmesiu. Kalbėdama apie Žemaitijoje esančios katalikiškos mokyklos atliekama didžiulės svarbos darbą – dvasinį ugdymą, mokslinių pagrindų formavimą, pareigos ir atsakomybės jausmo diegimą, meilės Dievui ir žmogui gilinimą, straipsnio autorė susiejo su arkivyskupo M. Reinio veikla, jo skelbtomis idėjomis (pranešimas „Rietavo „Aušros“ katalikiška vidurinė mokykla įgyvendina arkivyskupo Mečislovo Reinio idealus“), linkėjo sekti arkivyskupo pavyzdžiu, malda ir darbais prisidėti, kad šis Dievo tarnas kuo greičiau būtų paskelbtas šventuoju.

Kiekvienas konferencijos dalyvis, o jų buvo beveik 70, gavo Utenos savivaldybėje įsteigtos Arkivyskupo Mečislovo Reinio atminimo įamžinimo ir pagerbimo komisijos bei M. Reinio fondo tarybos iniciatyva išleistus šio Dievo tarno paveikslėlius su malda, o mokyklos – arkivyskupo M. Reinio plakatus. Klebonas kun. E.Jurgelevičiaus kiekvienam pranešėjui padovanojo šių eilučių autorės knygelę „Arkivyskupo Mečislovo Reinio gyvenimo ir veiklos datos“, M.Reinio fondui paaukojo 100 litų.

Pedagogai ir moksleiviai išvyko į namus kupini įspūdžių bei žinių, įgiję mokslinės veiklos patirties bei draugų ir pasiryžę vėl atvykti į šį Žemaitijos miestą, kur katalikiška mokykla, gebėdama suburti jaunuosius Lietuvos istorikus, tampa jaunųjų mokslininkų kalve.

Rietavas

Danutės BRUŽEVIČIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija