Atnaujintas 2004 birželio 23 d.
Nr.47
(1250)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Mokykla – bendruomenės atgaiva

Mokinių ir jų tėvų mylima,
kaimo žmonių gerbiama
mokytoja Aldona
Kriaučeliūnienė sunkiai
įsivaizduoja gyvenimą
be mokyklos

Prie miško prisiglaudusi Stirniškių pradinė mokykla atrodo kaip jauki vaikystės pasaulio salelė – mažuosius sutinka ir palydi paukštelių trelės, gamtos pažinimo jie gali mokytis stebėdami aplinką. Kieme, prie medinio mokyklos namo, tarsi pasirėmę nežinia kelintai stirniškiečių kartai atrodantys tokie pat dideli ir plačiakamieniai ąžuolai. Pastaraisiais metais mokyklos aplinka, tvarkoma gėles mylinčios kaimo moters Ingridos Akuckienės, tiesiog sušvito žiedais.

Ilgą laiką čia buvo aštuonmetė, paskui devynmetė mokykla. Neliko kaime jaunų šeimų, nebėra ir vaikų. Iki šių mokslo metų pabaigos juos mokė dvi mokytojos. Šiemet į penktą klasę išleidus aštuonis ketvirtokus, trylika kaimo vaikų mokys viena pedagogė.

„Kodėl išeinate?“ – klausiau ketvirtokų išleistuvių dieną ypač jaunatviškai atrodančios Stirniškių kaimo mokyklos mokytojos Aldonos Kriaučeliūnienės. „Jau laikas kitiems vietą užleisti… „Sodra“ paskaičiavo, jog 35-erius metus dirbau. Vien šioje mokykloje – jau devyniolika metų. Mokau savo pirmųjų mokinių vaikus“, – sakė mokytoja.

Ir prasitarė, jog dar nežino, kaip gyvens be savo mokinių, jų mielų išdaigų. Atsisveikinimo programos metu ne tik vaikams, jų tėvams, bet ir mokytojai ištryško ašara. Paskui A. Kriaučeliūnienė tikino, jog dėl vaikų poelgių apskritai yra verkusi tik vienintelį kartą, – kai jie nesuprato jos aiškinamo uždavinio.

Stirniškių pradinė mokykla jau senokai tapusi bendruomenės kultūriniu centru. Mokytojos A.Kriaučeliūnienės ir jos vyro Romo bei mokytojos Vaivos Tumelienės iniciatyva žmonės čia buriasi švęsti įvairių švenčių, pasilinksmina, pasivaišina. Mokykloje įvairiomis progomis aukojamos šv. Mišios tiems, kuriems sunku pasiekti miesto bažnyčią. Per Vėlines rengiamos procesijos į kaimo kapinaites.

Vilkaviškio „Aušros“ vidurinės mokyklos( Stirniškiai yra jos skyrius) direktorius A.Žikevičius, dėkodamas mokytojai A. Kriaučeliūnienei už darbštumą ir kūrybiškumą, už draugiškus ryšius su tėvais ir kaimo žmonėmis, sakė, jog ji būsianti reikalinga ir pažadėjo nuo ateinančio rugsėjo tikybos pamokų Stirniškių ir gretimoje Matuliškių pradinėse mokyklose.

Birutė NENĖNIENĖ

Vilkaviškio rajonas

Romo ČĖPLOS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija