Atnaujintas 2004 birželio 25 d.
Nr.48
(1251)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tiesa apie 1991-ųjų sausį

Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos –
Atkuriamojo Seimo Prezidiumo narių paaiškinimas

1991 m. sausio 7 d. Lietuvoje susiklostė itin įtempta ir pavojinga padėtis. Įsigaliojo Vyriausybės nutarimas maždaug tris-keturis kartus pakelti prekių, ypač maisto, kainas, nors jis buvo priimtas pažeidus Aukščiausiosios Tarybos 1990 m. gruodžio 29 d. nutarimą Nr. I-907, kad kainų pakėlimas negalimas nesutvarkius kompensacijų gyventojams. Latvijoje apie maisto produktų kainų pakėlimą nuo 1991 m. sausio 3 d. paskelbta jau 1990 m. gruodžio 17 d., iš anksto informuojant visuomenę apie žymias kompensacijas ir pašalpas. Estijoje kainos buvo pakeltos tik atskiroms prekėms ir nedaug 1990 m. spalio 15 d. ir vėl 1991 m. sausio 10 d. baldams ir daliai tekstilės gaminių, o ne maistui. Tuo tarpu Lietuvoje šis neparengtas ir nekompensuojamas kainų pakėlimas buvo ir neteisėtas (Aukščiausioji Taryba kitą dieną jį sustabdė), ir labai pavojingas, žinant apie SSRS pasirengimą ginkluotam smurtui.

Todėl 1991 m. sausio 7 d. ryte Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo Pirmininkas, norėdamas išvengti neprognozuojamos įvykių raidos – kokio nors galimo puolimo –išsiuntė telegramą M. Gorbačiovui (Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos ir Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo dokumentų rinkinys, 1991, psl. 500), siūlydamas susitikti bet kur ir bet kada. Sužinojusi apie tai, ministrė pirmininkė K. Prunskienė ėmėsi savavališkos iniciatyvos vykti į Maskvą ir pranešė jau susitarusi su M.Gorbačiovu. (Vėlesni M. Gorbačiovo liudijimai kitokie: K. Prunskienė netikėtai atvykusi į Maskvą ir, sausio 8 dieną pasiprašiusi priėmimo, skundėsi, kad Aukščiausioji Taryba nori ją nuversti.) AT Prezidiume, patikėjus, jog dėl vizito jau iš anksto susitarta, sausio 7 dienos popietę buvo padarytas sprendimas: K.Prunskienė vyksta į Maskvą kaip Lietuvos ir SSRS derybų delegacijos narė, ir tuo fiksuojama SSRS nutrauktų derybų tąsa.

Šiandien matoma, kad K. Prunskienei buvo patogiau ir nebūti Vilniuje tą sausio 8 dieną, kai dėl kainų protestuojančių žmonių minia, pagal pirminį perversmo planą, turėjo užimti AT rūmus, o M. Burokevičius jau buvo parašęs laišką M. Gorbačiovui, prašydamas įvesti ,,prezidentinį valdymą”.

Buvę Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo nariai:
Vytautas Landsbergis (Aukščiausiosios Tarybos Pirmininkas)

Kazimieras Motieka
(Aukščiausiosios Tarybos Pirmininko pavaduotojas)

Gediminas Vagnorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija