Atnaujintas 2004 birželio 25 d.
Nr.48
(1251)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nuomonių įvairovė

Šiandien dažnai girdime sakant: tas ir anas negerbia, nevertina, blogai atsiliepia apie vieną ar kitą instituciją ar kurio nors asmens poelgį. Nepagarba nėra geras dalykas. Dar blogiau, kai ji pereina į susipriešinimą, kerštą, šmeižtą ir kt. Padorūs žmonės supranta, kad negalima niekinti savo valstybės, Prezidento, Seimo, teismų. Tačiau pagarbą reikia nusipelnyti. Pagarbos asmeniui nesuteikia jokia institucija, kad ir kokia garbinga ji būtų. Taip pat negalima gerbti asmenų vien tik už tai, kad jie prižadėjo labai gerų dalykų, tiesiog rojų žemėje. Pagarba turi būti pelnoma ne pažadais, bet gerais darbais.

Negalime žmogaus niekinti kaip Dievo kūrinio. Reikėtų net savo priešus mylėti. Tačiau ne visada galima pritarti žmogaus veiksmams. Palaimintasis Jurgis Matulaitis mus mokė, kad blogį reikia nugalėti gerumu. Bet jis nesiūlė blogiui pataikauti, girti ir aukštinti jį.

Kartais keisti ir ne visai suprantami kai kurių žmonių samprotavimai. Sekmadienį, grįžtant iš bažnyčios, man vienas tikintysis sakė, kad dabartinėje sumaištyje reikia už visus labai daug melstis. Aš pritariau jo mintims. Tačiau kažkaip netikėtai paklausiau: ar ir už šėtoną? Didžiausiam mano nustebimui atsakymas buvo teigiamas… Nejučiomis prisiminiau Evangeliją pagal Matą (Mt 4,10), kai Jėzus į velnio gundymus atsakė: „Eik šalin, šėtone“. Todėl nenuostabu, kad tokioje aplinkoje kuriasi įvairios sektos: satanistai, munistai. Juos rengiasi įregistruoti, įteisinti, legalizuoti Teisingumo ministerija.

Pasak vieno ministerijos atstovo, nedidelė munistų grupelė (20-40 asmenų) 2003 metų gruodį padavė pareiškimą ją registruoti. Ministerija teigia neturinti jokių duomenų, kad munistų veikla sudarytų grėsmę valstybei, todėl ne vėliau kaip po keturių mėnesių jie turėtų būti įregistruoti. Tai pačiai ministerijai perregistruoti norėjusiuosius likti Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos gretose reikėjo kelis kartus daugiau laiko. Tikriausiai munistai – tik širma, o už jų nugarų stovi žymiai galingesnės jėgos. Dabartinis metas labai patogus legalizuotis neaiškioms struktūroms, nes STT ir kitos tarnybos buvo įveltos į Prezidento skandalą. Teisingumo ministerijos atstovas nemato pavojaus valstybei. Manau, kad bet koks moralinis, religinis iškrypimas – ne tik grėsmė valstybei, bet ir jos pražūtis.

Būtų naudinga, kad dėl munistų įteisinimo pasisakytų ir daugiau laikraščio skaitytojų, Bažnyčios atstovų. Kartais žmonės bijo išreikšti savo samprotavimus. Tokią nuomonę susidariau stebėdamas televizijos laidą, kai žurnalistas norėjo prakalbinti J.Borisovo įmonės „Avia Baltika“ darbuotoją, klausdamas, ar jis pasirašė kreipimąsi. Tikriausiai jei jis ir nenorėjo pasirašyti, tai pasirašė bijodamas netekti darbo.

Nušalintojo Prezidento gerbėjų dauguma elgėsi kaip užprogramuoti robotai. Kai kurios fanatiškos moterėlės prieš televizijos kameras demonstratyviai bučiavo Prezidento atvaizdą kaip šventą paveikslėlį.

Vaikiškai juokingi buvo advokato K.Stundžio pareiškimai Prezidento apkaltos komisijai – jei jūs suformuosite teisingus teiginius (teisingi tik išteisinantys teiginiai), mes jums priekaištų neturėsime. Juk tam jie ir pasamdyti, jų toks tikslas. Už pinigus kai kurie ir vadinamieji garsūs advokatai turbūt galėtų net savo motinos ar tėvo žudiką pateisinti. Baisu ne tada, kai žmogus įsitikinęs, kad jis teisus ir gina savo nuomonę. Baisu, kai žmogus parsiduoda už naudą, už pinigus.

Antanas JAKŠYS

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija