Atnaujintas 2004 birželio 25 d.
Nr.48
(1251)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kodėl taip elgiamasi?

Girdėjau pasakojimą, kad elito žmonės po medžioklės saliutuoja šūkiu: „Už Lietuvą be Landsbergio!“ Kodėl V.Landsbergis niekinamas, diegiama neapykanta jam? Ką bloga jis padarė Lietuvai? Gal kad 1990 m. kovo 11 d. paskelbė Lietuvos nepriklausomybę? Matyt, dėl to sergantiesiems sovietine nostalgija V.Landsbergis ir net Tėvynės sąjunga kliūva. Berods L.Andrikienė Kaune partrenkė mašina vyrą, kuris mirė. Kiek buvo triukšmo, kaltinimų!.. Bet kai J.Olekas užmušė du tremtinius, o K.Prunskienė – vieną žmogų, visiška tyla. Jie nekalti. Dar vienas Seimo narys, berods demokratas, suvažinėjo žmogų. Triukšmo nebuvo. V.Landsbergis, gavęs Norvegijoje milijono kronų premiją, atidavė ją našlaičiams. Ar buvo labai garsinama? O kai jis, kaip signataras, gavo Vilniuje sklypą ir jį pardavė – koks kilo triukšmas… Juk ir kiti signatarai gavo sklypus ir darė su jais ką norėjo, bet jokio pasipiktinimo nebuvo. Gal tik nereikėjo jam dėl pastato ar žemės ginčytis su moterim (nors sava brangu), bet atiduoti tai moteriai, tegu sveika naudojasi, tegu būna šventa ramybė…

Kai A.Brazausko žmona Kristina įsigijo viešbutį – nieko. Argi ji, dirbdama bufete, galėjo užsidirbti tiek pinigų, kad nusipirktų tokį viešbutį? Kalbama, kad A.M.Brazausko keliones rėmė G.Petrikas. Kodėl? Kai policijos komisaro V.Grigaravičiaus iniciatyva JAV buvo sulaikytas G.Petrikas, A.Brazauskas priekaištauja komisarui už šio aferisto sulaikymą, girdi, komisaras nesirūpina Lietuvos žmonių ramybe, o gaudo G.Petriką Amerikoje. Kodėl toks priekaištas? Galima įtarti ir suprasti kaltinimo priežastį.

Prisiminkime A.Paulausko Tarandėje užgrobtą svetimą žemę ir užtvertą tvorą. Juk jis – teisininkas ir žinojo, jog ne pagal įstatymus daro. Ir vėl tyla, viskas gerai, užmokėjo baudą. O jei taip būtų padaręs V.Landsbergis ar kas kitas iš jo partijos? Kiek būtų triukšmo, šmeižto, bet jei taip daro komunistai, pasivadinę kitu vardu, prie ko jie buvo pripratę anais laikais, nusikaltimo nėra.

Tiesa, Č.Juršėnas tvirtina, jog viską daro pagal įstatymus. Galbūt. Bet kas tokius įstatymus parengė ir priėmė? Seimo dauguma, buvę komunistai. Jie kurpia tokius įstatymus, kokie jiems naudingi, kuriais įteisinamas jų elgesys.

K.Prunskienės neatgailauja, kad buvo „Šatrija“ ir tarnavo saugumui. Girdi, anais laikais kitaip negalėjo būti. Tuo tarpu V.Landsbergis kaltinamas bendradarbiavęs su saugumu, nes išvažiuodavo užsienin, dėstė konservatorijoje marksistinę etiką, brolis gyveno Australijoje, o tėvas vokietmečiu buvęs ministru. Tai kodėl jo neištrėmė? Atseit į komjaunimą nepriėmė dėl akių, kad, išvažiavęs užsienin, daugiau sužinotų, būtų naudingesnis saugumui, užsienis juo labiau pasitikėtų. Gaila, kad neprisimena, kaip V.Landsbergis Sausio neramumų metu, pravėręs parlamento pastato langą, kalbėjo žmonėms. Koks tai buvo pavojus! Tačiau čia neįžiūri jokio didvyriškumo, drąsos, pasiaukojimo, pavojaus. Turbūt buvo didvyriška tuo metu važiuoti Maskvon pasitarti, tokią neramią naktį miegoti, o vėliau net neiti paaiškinti, ką tą naktį veikęs.

Štai ir aiškėja priežastis, kodėl vienus už tą patį ar dar didesnį nusikaltimą išteisina, o kitus baudžia, kaltina, šmeižia, kelia didžiulį triukšmą – viskas priklauso nuo partiškumo, pažiūrų…

Mikas ALIUKONIS

Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija