Atnaujintas 2004 birželio 25 d.
Nr.48
(1251)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Stebuklingosios ikonos sugrįžimas

Petras KATINAS

Čikagos stačiatikių Švenčiausiosios
Trejybės soboro šventikas tėvas
Sergijus Garklavsas prieš išlydint
stebuklingąją ikoną į Rusiją

Viena iš devynių stačiatikių stebuklingų šventenybių, ypač gerbiama Ru7sijos Šiaurės Vakaruose, - stebuklingoji Tichvino Dievo Motinos ikona po 63 metų klajonių grįžta į Rusiją. Konkrečiai, į Tichvino Dievo Motinos vyrų vienuolyną. Daugiau nei 600 metų minių maldininkų lankyta ši ikona vėl atkeliauja į savo vietą. Kaip teigia stačiatikių metraštininkai, Tichvino Dievo Motinos ikoną nutapė apaštalas ir evangelistas Lukas tuo metu, kai Dievo Motina dar gyveno šioje žemėje. XIV amžiuje, dar prieš 70 metų iki Konstantinopolio, kur buvo laikomas šis stebuklingas paveikslas, žlugimo, kaip rašo stačiatikių metraštis: „Ši oligitrijaus ikona stebuklingu būdu dingo iš Cargrado (taip rusai tada vadino Konstantinopolį) ir taip pat stebuklingai atsirado Rusijoje. Dievo Motina su šia ikona rankose pasirodė Ladogos ežero žvejams šalia buvusios seniausios senosios Rusios sostinės Senosios Ladogos (Staraja Ladoga). Ten buvo pastatyta ir pirmoji Apsireiškimo cerkvė ant Tichvinkos upės kranto“.

1941 metų lapkritį vokiečiams užėmus Tichviną, jie iš vienuolyno išvežė visas senovines ikonas. Tarp jų - ir Dievo Motinos paveikslą. Iš pradžių ši ikona atsidūrė Pskove, o 1944 metais - Rygoje. Ten vokiečiai ją perdavė Rygos stačiatikių vyskupui Joanui, būsimajam JAV Čikagos ir Mineapolio arkivyskupui. Artėjant sovietinei armijai prie Rygos, stebuklingas paveikslas buvo išvežtas į Jungtines Valstijas. Daugelį metų Dievo motinos ikoną už vandenyno saugojo pats Joanas ir jo įvaikintas sūnus tėvas Joanas, Sergijus Garklavsas, bei pastarojo sūnus Aleksandras Garklavsas – Čikagos stačiatikių Švenčiausiosios Trejybės soboro šventikas. Šiemet žiemą abu - Sergijus ir Aleksandas - Garklavsai lankėsi Sankt Peterburge ir atkurtame Tichvino vienuolyne.

„Tichvino Dievo Motina saugojo mus, o mes saugojome ir globojome ją. Dabar jaučiame – atėjo metas sugrąžinti stebuklingąją ikoną į tėvynę. Buvo laikai, kai kiekviename name Rusijoje, pradedant caro rūmais ir baigiant valstiečio trobele, buvo Išganytojo ir Dievo Motinos paveikslai. Bet buvo ir sunkūs laikai, kai žmonės nusisuko nuo Dievo, o Dievo Motina nusisuko nuo jų. Dabar Ji pagaliau grįžta į tėvynę. Mes tikime, kad grįžus Tichvino ikonai prasidės Rusijos atgimimo metas“, - pareiškė protojėrėjas tėvas S.Garklavsas. Beje, išgelbėjęs nuo komunistų šventąjį stačiatikių paveikslą, buvęs Rygos, vėliau Čikagos ir Mineapolio stačiatikių arkivyskupas Joanas savo testamente rašė, kad Tichvino Dievo Motinos ikona turi būti grąžinta į tėvynę tik tuo atveju, jeigu joje žlugs bedievystė.

Dėl šio istorinio religinio kūrinio sugrąžinimo į Rusiją vyko ilgos derybos. Tėvai S.ir A.Garklavsai kategoriškai reikalavo, kad stebuklingoji Dievo Motinos ikona grįžtų į Rusiją tuo pačiu keliu, kaip ir iškeliavo iš jos. Tai yra iš Čikagos būtų atvežta į Rygą, o vėliau į Maskvą ir Sankt Peterburgą. Bet Rusija labai nenorėjo, kad stebuklingoji ikona būtų gabenama per Rygą. Tačiau tėvai S. ir A. Garklavsai, besididžiuojantys esantys latviai, atkakliai reikalavo, kad stebuklingoji ikona pirmiausia būtų kelioms dienoms išstatyta Rygoje, kur ir buvo išgelbėta nuo vokiečių ir komunistų. Į derybas buvo įsitraukusi net Rusijos užsienio reikalų ministerija, labai nenorėjusi, kad Tichvino ikona nors trumpam atsirastų Latvijoje, kur, anot oficialiosios Maskvos, „persekiojami rusai ir stačiatikiai“. Pagaliau buvo pasiektas susitarimas, kad stebuklingoji ikona grįš į Rusiją tuo pačiu keliu, kaip ir iškeliavo. Specialiuoju lėktuvo reisu iš Maskvos į Čikagą ikona atkeliauja į Rygą, kur kelias dienas ją galės aplankyti ir pasimelsti prie jos Latvijos stačiatikiai bei visi norintys. Beje, oficialiai užregistruota, jog Tichvino Dievo Motinos ikonos dėka įvyko keli tūkstančiai stebuklų. Tą netgi sovietinio „mokslinio ateizmo“ siautėjimo metais pripažino keli medicinos profesoriai, negalėję atsistebėti daugelio beviltiškų mirtinomis ligomis sirgusių žmonių išgijimu. Tokie ir panašūs stebuklai buvo užregistruoti ir Tichvino ikonai esant JAV. Taigi iš Rygos ikona per Maskvą bus atgabenta į Sankt Peterburgą. Iš ten specialiu šarvuotu automobiliu, lydima didelės sargybos, - į Tichviną. Oficiali stebuklingosios Dievo Motinos ikonos perdavimo Tichvino Dievo Motinos vienuolynui numatyta liepos 9 dieną.

Apie nepaprastas saugumo priemones papasakojo Tarptautinės specialiųjų renginių asociacijos „Klen“ prezidentas Vladimiras Pagolskis. Pasak jo, jau pagal senovinius brėžinius atkurtas ikonos įrėminimas (rusiškai - kiotas). Vienuolyno cerkvės sienoje įmontuotas specialus seifas su kulkų nepramušamais stiklais ir net keturiomis apsaugos sistemomis. Parengtos specialaus mikroklimato priemonės. Taip pat atkurtas XVIII amžiaus dekoras, kuris buvęs anksčiau.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija