Atnaujintas 2004 birželio 30 d.
Nr.49
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Atokvėpis

Valdas Adamkus grįžo
į Prezidento postą
Gedimino Žilinsko
(ELTA) nuotrauka

Vienas žinomas politikos apžvalgininkas, išėjus į antrąjį rinkimų ratą K.Prunskienei, viešai skelbė, kad tik stebuklas gali išgelbėti Lietuvą nuo šios politikės, už kurios stovi labai neaiškios jėgos, atėjimo. Tačiau, laimė, to neatsitiko. Antrajame rinkų rate, preliminariais duomenimis, už Valdą Adamkų balsavo 51,87 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, už K.Prunskienę – 46,68 proc. Rinkimuose dalyvavo beveik 52 proc. balso teisę turinčių rinkėjų. Taigi po šešiolika mėnesių trukusios politinės krizės Lietuva, bent jau iki Seimo rinkimų, sėkmingai išbrido iš jos. Pasak užsienio reikalų ministro Antano Valionio, dalyvavusio NATO aukščiausiojo lygio vadovų susitikime, Lietuvos žmonės parodė savo provakarietišką orientaciją ir nenorą vėl atsidurti Rytų glėbyje. Pirmieji užsienio radijo stočių komentarai irgi pažymi tą faktą, kad V.Adamkaus išrinkimas Lietuvos Prezidentu vėl pakels smukusį R.Pakso sukelto skandalo metu Lietuvos tarptautinį autoritetą. Pirmiausia ES ir NATO.

Užsienio žiniasklaida, paminėdama nedidelį balsų skirtumą tarp V.Adamkaus ir K.Prunskienės, pažymi, jog net Jungtinėse Valstijose dabartinis prezidentas Džordžas Bušas rinkimus laimėjo kur kas mažesniu skirtumu. Pagaliau K.Prunskienės pagrindinis bičiulis nušalintasis R.Paksas rinkimus laimėjo tik minimaliu skirtumu. O V.Adamkaus balsų persvara daugiau negu 55 tūkst. balsų labiau nei įtikinama.

Tačiau K.Prunskienė ir jos rinkimų štabo vadovas R.Didžiokas rinkimų rezultatų skaičiavimo naktį užsiminė apie galimybę apskųsti rinkimų rezultatus. Nesvarbu, kad Vyriausioji rinkimų komisija jokių rimtesnių pažeidimų neužfiksavo. O patį didžiausią pažeidimą kaip tik ir padarė K.Prunskienę rėmusios Rusų sąjungos atstovas, vienos Vilniaus rinkimų apylinkės komisijos narys I.Michailovas, rinkimų išvakarėse suklastojęs daugiau nei 400 rinkėjų parašų už neva jiems įteiktus rinkėjų pažymėjimus. Kaip sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tai yra ypač rimtas pažeidimas.

V.Adamkaus pergalę daugiausia lėmė didžiųjų miestų, ypač Kauno, rinkėjų balsai. Tačiau visi apžvalgininkai ir politologai atkreipia dėmesį, kad didžiausias išbandymas Lietuvos laukia per rugsėjo 19 dieną įvyksiančius Seimo rinkimus. Prognozuojama, jog visos prorusiškos jėgos – V.Uspaskich Darbo partija, K.Prunskienės Valstiečių ir Naujoji sąjunga, dalis dabar valdančiųjų socialdemokratų susivienys ir imsis visų įmanomų ir neįmanomų priemonių pasiekti revanšą, kuris gali būti dar blogesnis variantas nei prorisiško R.Pakso sukelta sumaištis. Todėl, anot BBC radijo komentatoriaus, Lietuvos, įgavusios tam tikrą atokvėpį, rudenį laukia labai sunkūs išbandymai.

Beje, K.Prunskienės rinkimų štabas pirmadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė skundą, kuriame teigia, kad rinkimų rezultatai kai kuriose rinkimų apygardose gali būti netikslūs. Todėl jis prašo perskaičiuoti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių miestų bei Prienų, Jurbarko, Šakių ir Tauragės rajonų apygardų atskirų rinkimų apylinkių rezultatus.

Laikinasis Prezidentas A.Paulauskas iš Stambulo, kur dalyvauja NATO viršūnių susitikime, pasveikino Lietuvos žmones su teisingu apsisprendimu ir pasidžiaugė, jog pagaliau baigsis Lietuvos tarptautinė izoliacija. Nuoširdžiai sveikindamas rinkimus laimėjusį V. Adamkų, laikinasis Prezidentas pabrėžė, kad jo pergalė - “tai Lietuvos piliečių vakarietiškos orientacijos, pagarbos demokratinėms vertybėms, jos politinės brandos įrodymas”. Tai itin svarbus signalas, pranešantis apie tai, kad Lietuva pamažu vaduojasi iš populistų barstomų nepamatuotų pažadų hipnozės, teigė A. Paulauskas. Jis išreiškė viltį, kad prezidentas V. Adamkus suvienys pastaruoju metu gerokai suskaldytą Lietuvos visuomenę, ką jis jau yra padaręs po pirmosios savo pergalės Prezidento rinkimuose. Pasak laikinojo šalies vadovo, posakis, kad pilietis dalyvaudamas rinkimuose balsuoja už savo ateitį, šį kartą atitiko prasmę ir esmę. A. Paulauskas teigia tikėjęsis ryškesnės V. Adamkaus persvaros, tačiau apylygę kovą, pasak jo, galėjo nulemti Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų veiksmai. Laikinasis Prezidentas išreiškė viltį, kad teisėsaugos institucijos neuždels pateikti įrodymų dėl kai kurių politikų korupcinių ryšių.

Laikinąjį šalies vadovą A. Paulauską V. Adamkaus pergalės proga Šiaurės Atlanto tarybos posėdžio metu Stambule pirmadienį pasveikino NATO generalinis sekretorius bei valstybių prezidentai.

Sveikinimus ir linkėjimus naujajam Lietuvos prezidentui V. Adamkui prašė perduoti NATO generalinis sekretorius Japas de Hopas Scheferis, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Latvijos prezidentai Džordžas Bušas, Aleksandras Kvašnievskis, Vaira Vykė-Freiberga. Prezidentai bei NATO generalinis sekretorius pasidžiaugė rinkimų baigtimi ir palinkėjo V. Adamkui toliau puikiai atstovauti Lietuvos interesams bei tęsti sėkmingai vykdytą užsienio politiką.

XXI, ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija