Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėmesys jaunimo dvasiniam auklėjimui

Dvasinio ugdymo centrą
atidaro LŽŪU rektorius
prof. Albinas Kusta
ir vyskupas Rimantas Norvila

Noreikiškės. Mūsų bažnyčiose jaunų veidų šiokiadieniais išvysi ne itin daug. Nors, tiesa, sekmadieniais, metinių katalikiškų švenčių metu šv. Mišiose jaunuomenės dalyvauja žymiai daugiau - tai geras ženklas, teikiąs gražių vilčių. Tam įtakos turi vaikų dorinis, katalikiškas auklėjimas šeimose, jų kreipimas į Aukščiausiąjį, skatinimas lankyti bažnyčią. Bet nemažai įtakos turi ir mokyklos aplinka, kurioje moksleiviai, studentai taip pat praleidžia nemažai laiko. Gražu, kai religinio dvasingumo ugdymas švietimo, studijų bendruomenėse susiejamas su kultūros, psichologijos motyvais, savojo akiračio plėtojimu.


Globos namų šventė

Vyskupas Rimantas Norvila
maloniai bendravo
su Alvito žmonėmis

ALVITAS. Prieš penkerius metus, 1999-ųjų birželio13 d., šiame miestelyje Vilkaviškio vyskupas J. Žemaitis pašventino Šv. Kazimiero vaikų globos namus. Jie buvo įkurti nuo 1996 metų Velykų pradėjusio dirbti jauno klebono kun. Vytauto Kajoko rūpesčiu. Pradėjęs darbus jaunas kunigas sulaukė didžiulės moralinės ir materialinės paramos iš Vokietijoje gyvenančios Margaritos ir Alfonso Hopingų šeimos. Ši šeima ir dabar yra nuolatinė namelių rėmėja. Pagalbos sulaukiama iš vyskupijos „Caritas“, Vilkaviškio rajono savivaldybė klebonui suteikė globėjo statusą nuolat šiuose namuose priglaudžiamiems sunkiai besiverčiančių, probleminių, asocialių šeimų vaikams.


Sutvirtinimo sakramentas
veda į Kristų

Jaunoji parapijietė atnešė
duonos kepalą šv. Mišių aukai
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

VILKIJA. Gausus būrys tikinčiųjų su savo vaikais rinkosi į Vilkijos Šv. Jurgio bažnyčią, savo bokštais nuo aukšto kalno kone visą šimtmetį besižvalgančią į savas ir tolimesnes apylinkes, Nemuno vingį ir miškus. Tą dieną šioje bažnyčioje įvyko gražios katalikiškos iškilmės. Daugiau nei 120-iai vaikų ir jaunuolių buvo suteiktas Sutvirtinimo sakramentas. Į šventę atvyko Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, arkivyskupijos kurijos kancleris kun. Adolfas Grušas. Garbiuosius svečius su gražiais sveikinimais ir linkėjimais pasitiko parapijiečiai su savo atžalomis.


Iškilmingos dienos

KREKENAVA. Nedažnai būna, kad kelios dienos iš eilės būtų iškilmingos, įsimintinos. O taip atsitiko Krekenavoje. Birželio 13 dieną bažnyčioje vyko Šv. Antano atlaidai ir vaikų Pirmoji Komunija. Votyvą aukojo ir pamokslą pasakė Panevėžio vyskupo generalinis vikaras kun. Robertas Pukenis. Sumą atnašavo, Komuniją dalijo klebonas kan. Petras Budriūnas. Pirmąją Komuniją priėmė 39 vaikai, paruošti katechečių I.Dauderienės ir I.Kvedarienės kartu su tėvais. Vaikai pasipuošę, su degančiomis žvakėmis, gėlėmis ir susikaupę. Dalyvavo tėvai su krikštatėviais. Klebonas vaikams palinkėjo augti gerais katalikais, dorais Lietuvos piliečiais ir priminė tėvams, kad jų pareiga – ne tik parengti vaikus priimti Pirmąją Komuniją, pasirūpinti Sutvirtinimo sakramento suteikimu, bet rūpintis vaikais visą jų gyvenimą, nes, palikus vaikus be priežiūros, jų Pirmoji Komunija gali kartais likti ir paskutinė. Klebonas vaikams įteikė maldynėlius, buvo padaryta bendra nuotrauka, kuri primins vaikams šią šventę.


Pristatyta knyga apie
Valkininkų praeitį

Renginio dalyviai varto
knygą „Valkininkų bažnyčia
ir vienuolynas“. Pirmoje
eilėje (iš kairės): dr. Antanas
Tyla, Seimo narys Gediminas
Jakavonis, kun. Valentinas
Virvičius, kun. Antanas Dilys,
profesorius Zigmas Zinkevičius

VALKININKAI. Kunigo Prano Bieliausko 120-ųjų gimimo metinių proga valkininkiečiams ir svečiams pristatyta jo knyga ,,Valkininkų bažnyčia ir vienuolynas“.Renginys prasidėjo šv. Mišiomis Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje, kurias už Valkininkų parapijos kleboną kun. P.Bieliauską aukojo buvęs Valkininkų parapijos klebonas kun. Valentinas Virvičius, dabar - Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo parapijos klebonas. Šv. Mišiose dalyvavo ir Valkininkuose praeityje dirbę kunigai: Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčios rez. jubiliatas Antanas Dilys, Vilniaus Šv. Jono Bosko bažnyčios klebonas kun. Mykolas Petravičius, SDB, bei dabartinis klebonas kun. Vytautas Pūkas.


Mokyklos jubiliejus

Šakyna. Birželio 19 dienai Šakynos pagrindinės mokyklos bendruomenė pradėjo rengtis prieš metus. Buvo rašomi projektai, mokykla dailinama, gražinama, kuriama. Prisidėjo visi. Stengtasi dėl šeštadienį įvykusio Šakynos pagrindinės mokyklos 200 metų jubiliejaus.

Iškilmės prasidėjo Šakynos Šv. archangelo Mykolo bažnyčioje. Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis aukojo šv. Mišias už Šakynos mokyklą, jos gyvuosius ir mirusius mokytojus bei mokinius, pamokslą skyrė jaunosios kartos auklėjimo problemoms. Buvo svarstoma, kodėl tiek daug vaikų po Pirmosios Komunijos nutolsta nuo bažnyčios, kodėl vaikams draudžiama lankyti tikybos pamokas, ko tikisi valdžia, įteisinusi nuodėmę – partnerystės įstatymą.


Gražus bendravimas
su parapijiečiais

Tauragė. Pakalbinti tauragiškiai katalikai sako, kad pats Dievas juos pamylėjo, nes prieš porą metų atsiuntė į jų Švč.Trejybės bažnyčią entuziastingą kleboną, dabar jau ir dekaną kun. Alvydą Bridikį. Tuo įsitikinau ir aš pats, šiemet ne kartą apsilankęs Tauragės Švč. Trejybės bažnyčioje. Mane žavi klebono kun. A.Bridikio gebėjimas bendrauti, ypač su vaikais ir jaunimu. Klebonas niekada tiesiogiai nemoralizuoja, netgi nebara tų, kurie yra linkę į stiklelį, amoralumą ir pan. Jo pamoksluose neišgirsi pykčio ar neapykantos gaidelės. Pasak paties klebono, reikia su kiekvienu tikinčiuoju ar netikinčiu elgtis vis kitaip, parinkti nuoširdų žodį, padrąsinimą, įtikinti, pagaliau ir viltį suteikti. O svarbiausia – padaryti viską, kad pati bažnyčia, kunigas ir joje vykstančios pamaldos trauktų visus, ypač jaunimą.


Parapijos gyvenimas – nuotraukose

Varniai. Užtenka praverti Telšių dekanato Varnių Šv. Petro ir Pauliaus bažnyčios duris ir čia pat, prieangyje, sužinai, kuo gyvena vietos tikintieji. Mat čia kabo du stendai, kuriuose eksponuojamos nuotraukos, pasakojančios apie parapijos gyvenimą.

Ilgametis Varnių bažnyčios klebonas kan. Jonas Petrauskis, gavęs kokia nors proga nuotraukų, jų neplėšo ir nesako: kam man, kunigui, neturinčiam šeimos, jos reikalingos, o jas visas sudeda į minėtus stendus. Pluoštelį nuotraukų klebonas yra įsigijęs ir iš šių eilučių autoriaus. Fotografijos primena svarbiausius įvykius.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija