Atnaujintas 2004 liepos 2 d.
Nr.50
(1253)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Išrinktojo Prezidento
Valdo Adamkaus biografija

Prezidentas Valdas Adamkus
su žmona Alma
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Valdas Adamkus gimė 1926 m. lapkričio 3 d. Kaune, tarnautojų šeimoje. Tėvas - Nepriklausomybės kovų savanoris, vienas pirmųjų Lietuvos karo aviacijos mokyklos vadovų, vėliau - Kauno geležinkelio stoties policijos viršininkas. Motina dirbo Susisiekimo ministerijoje.

V.Adamkus lankė Jono Jablonskio pradžios mokyklą, mokėsi Kauno „Aušros“ gimnazijoje. Karo metais būsimasis šalies Prezidentas dalyvavo rezistencinėje veikloje: įstojo į Lietuvos laisvės kovotojų sąjungą. 1944-ųjų liepą su tėvais pasitraukė į Vokietiją, bet greitai grįžo atgal į tėvynę ir įstojo į kuriamus lietuviškus karinius dalinius. Buvo paskirtas į bataliono štabą vertėju.


Prezidento rinkimai:
vertinimai ir perspėjimai

Jau rinkimų naktį politologai svarstė Valdo Adamkaus pergalės reikšmę. Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius profesorius Raimundas Lopata, pabrėždamas būtent užsienio politikos prioritetų svarbą, sakė, kad, V.Adamkui vėl tapus Prezidentu, Lietuva nepraras šanso modernizuoti savo užsienio politiką ir dalyvauti pakankamai dideliame žaidime, kurį kita kandidatė, Kazimira Prunskienė, neigė.


Drama baigėsi! Antraktas
iki rudens

Petras KATINAS

Lietuvos visuomenė, tiksliau, ta jos dalis, kuriai tokios sąvokos kaip tėvynė, laisvė, nepriklausomybė nėra tušti žodžiai, po antrojo Prezidento rinkimų rato kiek lengviau atsiduso. Maskvai dar kartą nepavyko užmesti savo šimtasiūlės ant Lietuvos nugaros. Tai, kad nedaug betrūko iki tokio košmaro, rodo akivaizdūs faktai, nors apie juos atkakliai stengiasi nekalbėti ir nutylėti valdančiosios partijos atstovai. Juk neatsitiktinai į K.Prunskienės rinkimų štabą, įsikūrusį Premjero ir partijos vado žmonos viešbutyje, vos pasirodžius pirmiesiems K.Prunskienei palankiems rinkimų rezultatams, pasveikinti „jos ekscelencijos“ atskubėjo patys nuostabiausi Rusijos mylėtojai ir komunistinės praeities virusu amžinai užsikrėtę Socialdemokratų partijos veikėjai J.Bernatonis, V.Einoris ir sveikatos apsaugos ministras J.Olekas. Kartu su ponia Kristina. Tik kažkodėl nesimatė energingojo, visur spėjančio Seimo vicepirmininko V.Andriukaičio – jis, matyt, buvo užsiėmęs „Rubicon Group“ įtartinais reikalais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija