Atnaujintas 2004 liepos 8 d.
Nr.51
(1254)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Naujasis kariuomenės vadas

Lietuvos kariuomenės vadų
keitimosi ceremonija: Jonas
Kronkaitis (kairėje)
ir Valdas Tutkus
Valdo Kopūsto (ELTA)
nuotrauka

Per iškilmingą Lietuvos kariuomenės vadų keitimosi ceremoniją kariuomenės vado kadenciją baigęs generolas majoras Jonas Kronkaitis atsisveikino su kariais ir perdavė vado regalijas laikinajam prezidentui Artūrui Paulauskui. Naujuoju Lietuvos kariuomenės vadu laikinojo Prezidento dekretu buvo paskirtas bei prisiekė ištikimybę Lietuvos valstybei ir kariuomenei brigados generolas Valdas Tutkus.

Per Katedros aikštėje Vilniuje vykusias iškilmes laikinasis šalies vadovas perdavė V. Tutkui kariuomenės vado regalijas bei kreipėsi į susirinkusiuosius, dėkodamas J. Kronkaičiui, kuris, A. Paulausko žodžiais tariant, „visiems laikams liks kaip Lietuvos generolo etalonas“. Pasak laikinojo Prezidento, prieš penkerius metus išeivijos lietuvis J. Kronkaitis sugrįžo padėti Lietuvai, „kuriai buvo būtinas visai kitoks požiūris į karį, kariuomenę, karą, gynybą nei tas, kuris mums buvo diegiamas 50 metų“. A. Paulausko teigimu, J. Kronkaičiui pavyko įdiegti naują požiūrį ir šalies valdžiai, ir visuomenei. Laikinasis šalies vadovas taip pat pažymėjo, kad jau šiandien Lietuvos kariuomenės kariai niekuo nenusileidžia, o kai kuriais atžvilgiais net pranoksta senbuvių NATO šalių karius. „Galima vardyti daug faktų, reiškinių, bylojančių apie Lietuvos kariuomenės brandą, ir visuose juose aptiksime gilius Jūsų, generole Kronkaiti, pėdsakus - Jūsų išmintį, Jūsų patyrimą, Jūsų širdį. Nuoširdžiausią ačiū, generole, tariu Jums šiandien, o dėkingumą Jums Lietuva jaus visada“, - sakė A. Paulauskas. Kadenciją baigusiam kariuomenės vadui laikinasis Prezidentas įteikė atminimo dovaną.

J. Kronkaitis naujajam kariuomenės vadui linkėjo jausti pavaldinių paramą, kurią, J. Kronkaičio žodžiais tariant, jis pats jautęs penkerius vadovavimo kariuomenei metus. „Šiandien man, kaip ir daugumai Lietuvos žmonių, džiugu, kad esame NATO nariai, kad užsienio svečiai, lankydamiesi mūsų kariniuose daliniuose, nevengia pagyrimo žodžių, sakydami, kad Lietuvos kariai garbingai ir profesionaliai atstovauja mūsų valstybei tarptautinėse misijose“, - kreipdamasis į susirinkusiuosius pažymėjo J. Kronkaitis.

Savo ruožtu V. Tutkus per iškilmes teigė, jog išsipildė didžiausia jo, kaip karininko, svajonė - tapti Lietuvos kariuomenės vadu. „Jausdamas didelę atsakomybę už man patikėtas pareigas, tvirtai pažadu toliau tęsti garbių prieškario Lietuvos kariuomenės vadų bei generolo majoro Jono Andriuškevičiaus ir generolo majoro J. Kronkaičio pradėtas tradicijas. Didžiuojuosi tuo, kad esu tvirtos, ištikimos karo priesaikai, aukštos karinės parengties ir profesionalios kariuomenės vadas“, - sakė V. Tutkus. Jo žodžiais tariant, tai, kad Lietuva tapo NATO ir Europos Sąjungos nare, nemaža dalimi lėmė Lietuvos kariuomenės indėlis. „Lietuvos kariai jau daug metų garsina mūsų Tėvynės vardą visame pasaulyje“, - teigė V. Tutkus. Lietuvos karių, dalyvaujančių misijose Balkanuose, Irake, Afganistane bei įvairiose tarptautinėse kovinėse pratybose, karinis išsilavinimas ir aukšta kultūra, anot V. Tutkaus, prisidėjo prie Lietuvos vardo garsinimo pasaulyje.

Per iškilmes kalbėjęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius padėkojo generolui J. Kronkaičiui už Lietuvos kariuomenei atiduotas jėgas ir patirtį. „Aš dėkingas generolui J. Kronkaičiui ir už visas diskusijas dėl kariuomenės reformų. Manau, kad jis gavo tikrą likimo dovaną vadovauti kariuomenei lemtingais mūsų kraštui metais, integruojantis į Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją“, - teigė ministras. Jis taip pat išreiškė įsitikinimą, kad ir žinių, ir kovinės patirties turintis V. Tutkus susitvarkys su naujųjų pareigų iškeliamomis užduotimis ir palinkėjo jam sėkmės.

Naujojo Lietuvos kariuomenės vado skyrimo ceremonijoje dalyvavo laikinasis Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas, kariuomenės rūšių vadai, užsienio šalių ambasadoriai.

Prezidentūroje brigados generolui, iki paskyrimo kariuomenės vadu ėjusiam Lauko (sausumos) pajėgų vado pareigas, V. Tutkui buvo suteiktas generolo majoro laipsnis, o naujajam Lauko (sausumos) pajėgų vadui pulkininkui Arvydui Pociui - brigados generolo laipsnis.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija