Atnaujintas 2004 liepos 9 d.
Nr.52
(1255)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Katalikiškai auklėjami vaikai
auga geresni

Bronius VERTELKA

Vaikų darželio „Gintarėlis“
direktorės pavaduotoja ugdymui
Liuda Balabonienė (viduryje)
su šios įstaigos auklėtojomis

Muzikos mokytoja Pranciška
Adomaitienė sugeba
užimti darželį lankančius vaikus

Vaikų darželis „Gintarėlis“ neseniai minėjo savo 40-metį. Tai pirmoji nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje ikimokyklinio auklėjimo įstaiga, kuriai savo vaikams buvo leista skiepyti katalikišką dvasią. Tokio darželio atsiradimo puoselėtojas buvo tuometinis Kristaus Karaliaus Katedros klebonas monsinjoras Juozapas Antanavičius.

Darželio susikūrimo 40-mečio šventimas prasidėjo šv. Mišiomis. Jo jubiliejus sutapo su Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero diena. Katedroje šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Giedojo „Gintarėlio“ vaikų choras. Tai buvo ne pirmasis jaunųjų panevėžiečių viešas pasirodymas. Muzikos mokytojos Pranciškos Adomaitienės parengtas choras ne kartą giedojo Katedroje. Toliau šventinė programa buvo pratęsta „Gintarėlyje“. Dalyvauti joje nepasididžiavo vyskupas J.Kauneckas, vyskupijos generalinis vikaras Robertas Pukenis, darželio kapelionas ir globėjas, dabartinis Upytės klebonas mons. Juozapas Antanavičius. Jis kolektyvui dovanojo paveikslą.

Miesto centre įsikūrusį darželį lanko apie šimtą vaikų nuo dvejų iki septynerių metų amžiaus.Tėvų apklausa parodė, jog trečdalis jų atveda savo vaikus į „Gintarėlį“ vien dėl to, kad jame skiepijamas katalikiškumas. Darželis pagrįstai gali didžiuotis savo puikia darbuotoja Liuda Balaboniene. Ji turi aukštojo ikimokyklinio ugdymo pedagogės psichologės ir aukštesniojo mokslo katechetės diplomus. Darželio direktorės pavaduotoja ugdymui dirbanti panevėžietė sugeba bendrauti su vaikais. Nenuobodžios jiems skirtos maldingumo valandėlės, įdomūs renginiai. L. Balabonienė režisuoja spektakliukus, rašo jiems scenarijus. Pati mėgsta eiliuoti. Ji yra sukūrusi Šiluvos Marijai skirtą poemėlę. „Gintarėlis“ turi koplytėlę, įrengtą buvusioje rūbinėje. Šiandien tai jaukus kampelis. Įrengti koplytėlę padėjo mons. J. Antanavičius. Ją pašventino.

Gražūs bendradarbiavimo tiltai nutiesti tarp darželio ir miesto K. Paltaroko vidurinės bei M. Rimkevičaitės technologijos mokyklų. Šios įstaigos išsidėsčiusios aplink Katedrą. Ji yra jų centras. Vidurinės ir technologijos mokyklų moksleiviai su darželio auklėtiniais rengia bendrus projektus. Praktiką „Gintarėlyje“ atlieka būsimosios namų ūkio ekonomės. Moksleivės čia įgyja tvirtesnius savo specialybės pagrindus. Nuoširdų bendradarbiavimą yra užmezgęs „Gintarėlis“ su kita miesto katalikiškas tradicijas plėtojančia ikimokyklinio ugdymo įstaiga - Vilties gatvėje įsikūrusiu Kun. Kastyčio Ramanausko vaikų darželiu.

Priešais dviaukštį darželio pastatą stovi ąžuolinis koplytstulpis. Jo pastatymu rūpinosi anksčiau „Gintarėlio“ direktore dirbusi Laima Zavackienė ir mons. J. Antanavičius. Namo pirmo aukšto vienos sienos didžioji dalis skirta Dešimčiai Dievo įsakymų. Juos papildo piešiniai. To nuoširdžiai atlikto darbo autoriai - jauni menininkai Ridas Tolpežninkas ir Dalius Dirsė.

„Gintarėlis“ turi savo vėliavą. Jos eskizą sukūrė dailei gabi darželio auklėtoja Marytė Preidienė. Panevėžietė yra ir šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos emblemos autorė.

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija