Atnaujintas 2004 liepos 9 d.
Nr.52
(1255)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Chameleonai ir padlaižiai

Petras KATINAS

Lietuvoje rusų kalba išeinantys savaitraščiai „Obzor“ ir „Litovskij kurjer“ po antrojo Lietuvos Prezidento rinkimų rato nepaliauja lieti graudžių ašarų dėl K.Prunskienės pralaimėjimo. Buvęs partinis veikėjas, sovietinei armijai okupavus Afganistaną pasiųstas ten perduoti „vertingą patirtį“ afganų komunistams, dabar „Litovskij kurjer“ pagrindinis politikos apžvalgininkas Vladas Būtėnas apgailestauja, kad Prezidentu buvo išrinktas V.Adamkus. V.Būtėnas rašo: „Labai liūdnokai epopėjoje dėl „Mažeikių naftos“ pardavimo „Williams“ atrodo prezidentas Valdas Adamkus. Jo bandymai atsiriboti nuo to sandorio pasekmių davė savo vaisių, ir rinkėjai atidavė jam daug balsų. Ar tai reiškia, kad politinės klaidos kažkam lengvai nurašomos? Atrodo, kad taip ir yra“. Ir Rusijos laikraščiai, ypač vadinamieji nacionalpatriotiniai kartoja K.Prunskienės prasimanymus, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti. Esą beveik dvi valandas, kai K.Prunskienė užtikrintai pirmavo, buvo specialiai sugadinta elektroninė sistema. Aišku, visos tos „žinios“ eina iš K.Prunskienės rinkimų štabo. O epitetų, kuriais apdovanoti žurnalistai Rita Miliūtė ir Rimvydas Valatka, net nepatogu kartoti. Bet reikia, kad suvoktume, kokių žodžių galime susilaukti per artėjančius Seimo rinkimus. Nevaldantys liežuvio paksininkai jau ne kartą tą pademonstravo, paskutiniais žodžiais plūsdami ne tik politinius priešininkus, bet ir žurnalistus. Štai ką rašo „Litovskij kurjer“ savo straipsnyje, pasirašytame „Stebėtojas“: „Visą naktį siautėjo kaip galėjo įsismaginusios purvinosios jėgos („nečistj“). Tai staiga K.Prunskienės štabe įsijungė priešgaisrinės sirenos, tai nuolat skambėjo nesuprantami telefonų skambučiai. O visa politinės valdžios viršūnė susispietė V.Adamkaus štabe ir jau iš anksto, dar nepradėjus skelbti rinkimų rezultatų, V.Adamkus buvo sveikinamas su pergale. Tačiau įdomiausia, kad iš anksto buvo paskelbta, jog V.Adamkus gaus 5 proc. daugiau balsų. Tačiau tuo juodoji magija dar nesibaigė. Kai laimingas elektoratas gėrė šampaną, LRT surengė žmogėdrišką šou. Ponai Valatka ir Miliūtė, atrodo, gavę pasiutligės injekcijų, graužė Kazimirą Prunskienę su tokiu įniršiu, jog atrodė kažkas pažadėjo jiems po milijoną (…) Duok Dieve, kad šių nuodų pakaktų tik vienai rinkimų kampanijai. O gal šis jų vampyrizmas ilgam? Todėl, išvydus šias „teležvaigždes“, siūlau pereiti į kitą gatvės pusę. Juk įkąsti gali“. Štai kaip Lietuvos Prezidento rinkimus apibūdino Lietuvos rusų laikraštis!

Sprendžiant iš vietinės ir Rusijos spaudos, visos viltys dabar dedamos į V.Uspaskich partiją. Tiesa, nenurašomas ir R.Paksas. Pavyzdžiui, imperinė „Tribūna“ rašo, jog geriausias variantas Rusijai būtų V.Uspaskich ir R.Pakso koalicija. Pasakyta pakankamai aiškiai. Beje, teko girdėti valstybinio Rusijos radijo politikos apžvalgininko komentarus, jog R.Pakso aplinkoje svarstoma galimybė po Seimo rinkimų surengti apkaltos procesą V.Adamkui už „Mažeikių naftos“ atidavimą amerikiečiams.

Na, o kol kas paksininkai iš visos Lietuvos buvo suvežti į Telšius, kur įkūrė R.Pakso vardu pavadintą koaliciją „Už tvarką ir teisingumą“. Sprendžiant iš R.Pakso, R.Pavilionio ir mylimiausio jų partnerio J.Veselkos kalbų, ta tvarka po rinkimų tikrai bus. Pirmiausia pakeičiant Konstituciją. Užsimota labai plačiai. Kitas tvarkos darytojas V.Uspaskich apie Konstitucijos pakeitimą kol kas nekalba, bet, aišku, galvoja panašiai. Atrodo, kad jiems abiem didžiausia kliūtis – Lietuvos Konstitucija ir iki šiol esanti tradicinė politinė sistema.

Jau ne tik Kėdainių, bet ir kone visos Lietuvos oligarchu tapęs V.Uspaskich kasdien ciniškai demonstruoja, kad jis, o ne kas kitas yra Lietuvos šeimininkas. Oligarchas jau dalija būsimosios Vyriausybės ministrų portfelius, nurodinėja, kaip turi elgtis net premjeras A.Brazauskas. Ir tas, atrodo, nuolankiai įsiklauso į oligarcho nurodymus, kviečiasi jį pietauti į savo žmonos Kristinos viešbutį. Beje, pastaruoju metu šiame viešbutyje koncentruojasi savotiškas valdžios štabas – antrieji Vyriausybės rūmai. Draugės Kristinos viešbutyje buvo ir K.Prunskienės rinkimų štabas. Dabar V.Uspaskich irgi ten jaučiasi kaip namuose.

Praėjusį savaitgalį įvykęs politinių karjeristų ir išverstskūrių, pasivadinusių Darbo partija, suvažiavimas pademonstravo, kad ši grupuotė jau dalijasi valdžios kabinetais. Tik karčią ironiją normaliam žmogui ir piliečiui gali sukelti pats partijos pavadinimas – Darbo. Pakanka tik pažvelgti, kas gi yra tie „darbininkai“, pradedant pačiu partijos vadu, ir ką jie padarė gera Lietuvos valstybei ir visuomenei sunkiausiais atkurtosios nepriklausomybės metais. Ką gi gera savo tėvynei nuveikė tas V.Uspaskich partijos penketukas, išrinktas į Europarlamentą. Bet vis tiek už juos balsavo. Galima lažintis, jog 99,9 proc. už juos balsavusiųjų pirmą kartą girdėjo jų pavardes. O ką jau kalbėti apie tų išrinktųjų nuopelnus politikoje ir apskritai Lietuvos gyvenime: jie – nežinomi asmenys, bet užtat tinkantys vykdyti oligarcho valią.. Paprastai kalbant – prisiekinėjantys ginti visų Lietuvos žmonių, ypač neturtingųjų interesus gavo labai šiltas vietas Briuselyje, o rinkėjai pirko katę maiše. Jeigu tikėtume sociologinių apklausų duomenimis, tai netgi ne katę, o daug didesnį bei kur kas neaiškesnį gyvūną, kurio elgesys neaprašytas jokiose politinės zoologijos enciklopedijose, Lietuvos žmonės pasirengę pasisodinti sau ant sprando po rudenį įvyksiančių Seimo rinkimų.

Keisti dalykai darosi mūsų Lietuvoje. Vos atsikratę prorusiško radikalo R.Pakso ir sovietinės ekonomikos didmeistrės K.Prunskienės, naivūs žmonės pasirengę sukristi kito „Heraklio“ ir jo parankinių sterblėn. Negi neaišku, kieno interesus ir kieno kišenes gins, pavyzdžiui, vienas iš Darbo partijos šulų Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos bosas A.Bosas ar oligarcho baudžiaunininkas Kėdainių meras V.Muntianas, padarytas partijos pirmininko pavaduotoju? Jau atvirai kalbama, kad vienas jų tapsiąs ūkio, kitas – finansų ministru. Na, o pats oligarchas, kaip šnekama Seimo ir Vyriausybės kuluaruose, net nesirengia būti Lietuvos Premjeru. Į jo kėdę pasodinsiąs kokią nors marionetę, o pats būsiąs „regentu“. Taip būdavo įprasta carinėje Rusijoje, kur vadinamieji regentai, pasodinę į sostą sau tinkamą carą, tvarkėsi Rusijoje kaip savo dvare.

Kalbant apie Darbo partijos cirką, pavadintą suvažiavimu, į kurį buvo atvežta per 1200 delegatų, tiksliau pasakius, aplodismentų ir šūksnių „šlovė vadui!“ statistų, tai jis labai priminė SSKP suvažiavimus, kuriuose visi iš anksto surašyti nutarimai buvo priimami „ilgai trunkančiais plojimais ir ovacijomis“ partijos generalinio sekretoriaus garbei. Nesvarbu, ar tai buvo Nikita Sergejevičius, ar Leonidas Iljičius, ar dabar Lietuvoje Viktoras, kurio tėvavardis kažkodėl nereklamuojamas. Netgi Rusijos spaudoje.

Pamiršę, kad dar visai neseniai V.Uspaskich partiją vadino populistine, „tradicinių“ partijų politikai būriais plaukė į darbiečių suvažiavimą tarsi į kokį Kanosą ir, pasibarstę galvas pelenais, šlovino partijos vadą, gyrė jo utopinę programą, neprisimindami netgi visai neseniai šlovinto A.Brazausko. Netgi baigiantis savo kadenciją Europos Komisijos pirmininkas italų socialistas Romanas Prodis sveikinimo telegramą atsiuntė. Tai rodo, kad ir Briuselyje kai kas jau numatė, kas gi dalys, tiksliau sakant, pasiims Lietuvoje Europos Sąjungos fondų milijonus. O tų milijonų bus daug, todėl V.Uspaskich netgi konkretų laikotarpį numatė, po kiek laiko tie milijonai atsidurs jo kišenėje. Ką ten atsidurs! Juk trečdalis SAPARD fondo lėšų jau atsidūrė jo ir su oligarchu susijusių firmų bei bendrovių rankose. O po Naujųjų metų ateis nepalyginti didesni ES pinigai. Tą iš dalies pripažino ir dabartinis socialdemokratų finansų ministras A.Butkevičius, kuris, kalbėdamas per Lietuvos radiją, faktiškai neatmetė tokios galimybės. Mat, anot ministro, V.Uspaskich kontora parengė labai gerus planus tiems SAPARD pinigams paimti, ko kiti nesugebėjo. Garbusis ministras, aišku nutylėjo, kad tie kiti paprasčiausiai neturėjo tiek pinigų sumokėti didžiules sumas apsukriems specialistams, kurių atsirado ne vienas, kuriančių tokius planus ir programas, įtinkančias Briuselio biurokratams. O V.Uspaskich jų turi per akis. Juk netgi iš JAV buvo pasikvietęs rinkimų technologijų meistrą Amerikos žydą Napolitaną, kuris pamokė, kaip dar labiau apkvailinti ir taip pakankamai nuolat mulkinamus žmones. Tai tamstoms ne koks nors perversmų specialistu save vadinantis kyšio prievartautojas buvęs ministras A.Butkevičius, kuris dabar trankosi kažkur Užkaukazėje ir giriasi, kad tik jo išmintingų patarimų ir veiksmų dėka Gruzijoje įvyko „rožių revoliucija“ ir buvo nuverstas prezidentas E.Ševardnadzė. Jeigu ne tie niekingi konservatoriai, įkišę kyšio prievartautoją į kalėjimą, tai jis būtų padaręs viską, panaudojęs tik jam vienam žinomas technologijas, kad V.Adamkus nebūtų išrinktas Lietuvos Prezidentu pirmajai kadencijai.

Ko gero, tas amerikonų žydas Napolitanas ir patarė oligarchui nesiveržti į premjerus, o būti „regentu“. Juk tai daug patogiau, ir jokios atsakomybės. Jeigu per stebuklą koks nors ministras statytinis ir įkliūtų, tai „regentui“ nė plaukas nuo galvos nenukristų. Be to, ir naujojo mesijo pavardė skamba nei šiaip nei taip, netgi ne tik lietuvio, bet ir europiečio ausiai. (Pasiklausykite „Dviračių žynių“ peliuko, kuris tik iš trečio ar ketvirto karto sunkiai ištaria šią pavardę ir tai klaidingai.) Taip pat būtų gana sudėtinga paaiškinti, kaipgi čia atsitiko, kad Lietuva po keturiolikos nepriklausomybės metų vėl „laisvai“ pasirinko atėjūną iš Archangelsko. Juk kur kas geriau skambėtų, pavyzdžiui, koks nors Bosas. Skambu ir simboliška…

Todėl, matant, kaip nužemintai padlaižiaudami uspaskichininkų suvažiavimui lankstėsi K.Prunskienė, paksininkai, socialdemokratai, netgi socialliberalai, tik juokas ima iš R.Pakso – R.Pavilionio ir visų marginalų veselkininkų bei šustauskininkų koalicijos „Už tvarką ir teisingumą“ sukūrimo. Pagrindiniu savo uždaviniu dviejų Rolandų koalicija skelbia ne tik laimėti Seimo rinkimus, bet ir pakeisti Lietuvos Konstituciją, suteikiant Prezidentui vos ne monarcho galias. Čia nereikia atrasti jokios Amerikos. Pakanka nurašyti kaimyninės Baltarusijos lukašenkišką konstituciją. Paksininkai atrodo tiesiog apgailėtinai, skelbdami laimėsią būsimuosius Seimo rinkimus. Tai aiškiai pasakė oligarchas V.Uspaskich savo partijos suvažiavime. Nutraukęs įvairių partijų (išskyrus Tėvynės sąjungos) vergiškas liaupses, pavadintas sveikinimais, oligarchas dar kartą tarsi šlapia mazgote trenkė visiems per veidą. Patarė baigti padlaižiauti, nes vis tiek po rinkimų nesudarysiąs koalicijos nė su viena partija, nes visos yra niekam tikusios – korumpuotos ir populistinės. Po tokių akibrokštų nors į žemę prasmek. Neprasmego. Netgi taip iškoneveikti valdantys socialdemokratai tylomis prarijo šią labai karčią piliulę. Tai rodo ne tik visišką išglebimą bei savigarbos neturėjimą, bet ir partijų pasimetimą, virstantį į paniką.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija