Atnaujintas 2004 liepos 14 d.
Nr.53
(1256)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Karių palaikai – iš palaukių į kapines

Vytautas BAGDONAS

Prie paminklo žuvusiems
vokiečių kariams Veprių
apylinkėse (iš kairės):
vepriškė šeimos gydytoja,
ambulatorijos vedėja Gražina
Šaulienė, Vepriuose viešėjusi
vienuolė sesuo Aldona
Eugenija Kezytė, ACJ,
ir „Caritas“ organizacijos
Ukmergės skyriaus
vadovė Salomėja Jasiūnienė

Vokiečių karių palaikų
perlaidojimo grupės Lietuvoje
vadovas Manfredas Drobė
(kairėje) kartu su visuomeninės
organizacijos „SOS – Vepriuose“
direktoriumi Romu Petru Šauliu
apžiūrint šio vepriškio
darbų parodą

Praėjusių metų pabaigoje Ukmergės visuomeninės organizacijos „SOS – Vepriuose“, jos direktoriaus Romo Petro Šaulio ir kitų geros valios žmonių pastangomis Veprių miestelio pakraštyje buvo pastatytas paminklas 1944 metų liepą žuvusiems vokiečių kareiviams. Tuo reikalu buvo bendraujama ir su Vokietijos ambasados Lietuvoje darbuotojais, iš kurių sulaukta pritarimo. Paminklo, sukurto skulptoriaus Viktoro Žentelio, atidengimo ir šventinimo iškilmėse dalyvavo Vokietijos ambasadorius, kuris nuoširdžiai padėkojo vepriškiams. (Apie tai plačiau buvo rašyta ir „XXI amžiuje“.)

Informacija apie Veprių krašte pastatytą paminklą Antrojo pasaulinio karo metu žuvusiems vokiečių kariams netruko pasiekti Vokietijos Kaselio mieste veikiančią organizaciją „Vokiečių karių kapų globos tautinė sąjunga“. Neseniai Vepriuose apsilankė šios sąjungos atstovas – kareivių palaikų perlaidojimo grupės Lietuvoje vadovas atsargos pulkininkas, vadovavęs sovietų kariuomenės išvedimui iš tuometės Vokietijos Demokratinės Respublikos, Manfredas Drobė. Svečias, susitikęs su organizacijos „SOS-Vepriuose“ vadovu R.P.Šauliu, ambulatorijos vedėja gydytoja Gražina Šauliene, pedagoge Jadvyga Deiniene bei kitais vepriškiais, aplankė paminklą žuvusiems kariams ir pagerbė jų atminimą, taip pat dalyvavo šv. Mišiose Veprių Švč. Marijos Rožančinės bažnyčioje. M.Drobė taip pat apsilankė Veprių seniūnijos gyventojų Vacės Narušienės ir Petro Markevičiaus sodybose, kur yra masinės vokiečių armijos karių kapavietės. Šių sodybų šeimininkai sutiko, kad karių palaikai būtų perlaidoti kapinėse, tai patvirtino raštišku sutikimu. Susitikimai bei susitarimai su sodiečiais buvo užfiksuoti fotojuostose, apiforminti dokumentai. Netrukus ketinama palaikus iš laukų iškasti ir su atitinkamomis apeigomis bei iškilmėmis palaidoti kapinėse.

„XXI amžiui“ vepriškis R.P.Šaulys sakė, kad garbus svečias pateikė labai vertingų žinių apie organizacijos „Vokiečių kovų karių globos tautinė sąjunga“ veiklą. Du pasauliniai karai XX amžiuje nusinešė daugiau nei 60 milijonų niekuo nekaltų žmonių gyvybių. Daugelio žuvusiųjų net nežinomos laidojimo vietos, neaišku, kur, kada žuvę kariai atgulė amžinajam poilsiui. Todėl ir veikia ši sąjunga, įsteigta dar 1919 metais. Padedant šios organizacijos nariams ir rėmėjams, nuo to laiko iki šiol 43 pasaulio šalyse prižiūrimos 806 kapinės, kur palaidota 1,9 mln. abiejų pasaulinių karų aukų. Laikui bėgant, surandamos vis naujos laidojimo vietos ir dabar vokiečių karių kapų yra net daugiau nei šimte pasaulio šalių. Šiomis kapinėmis rūpinasi ne tos valstybės, o Kaselio mieste veikianti visuomeninė organizacija „Vokiečių karių kapų globos tautinė sąjunga“. Ši organizacija ne tik rūpinasi karių kapais, bet ir organizuoja naujų kapaviečių paieškas, perlaidoja žuvusių karių palaikus į bendrąsias kapines, padeda karių artimiesiems sužinoti apie jiems brangių žmonių amžinojo poilsio vietas, organizuoja jaunimo išvykas prie kareivių perlaidojimo vietų, siekdama, kad jauni žmonės geriau suvoktų karų beprasmiškumą, jų pasekmes, labiau brangintų ir saugotų taiką. Taip pat minėta organizacija ieško savitarpio supratimo ir susitaikymo kelių su kadaise Vokietijos priešais laikytų ir dėl karų nukentėjusių šalių gyventojais.

M.Drobė vepriškiams pateikė ir kai kuriuos statistinius duomenis. Antai Narvoje (Estija) palaidota 9467 vokiečių kariai, Latvijos mieste Saldus – 22 tūkst., Rygoje – 6675, Vilniuje – 2300, Kaune – 2138, Kijeve (Ukraina) – 139171 vokiečių karių kapų yra Lenkijoje, Rumunijoje, Ukrainoje, Rusijoje ir t.t. . Šį ilgą sąrašą netrukus papildys ir Vepriai. Kol kas neaišku, kiek šiose apylinkėse karių yra palaidota. Tačiau, vietinių žmonių teigimu, mūšių būta įnirtingų, jie truko ne vieną parą, krito daugybė tiek raudonarmiečių, tiek hitlerinės armijos karių. Sovietų kariai vėliau buvo palaidoti karių kapinėse ir jų amžinojo poilsio vietos rūpestingai prižiūrimos. Tuo tarpu vokiečių kapais tapo laukai, pakelės, pamiškės, tomis kapavietėmis niekas nesirūpino.

Organizacijos „SOS-Vepriuose“ vadovas R.P.Šaulys džiaugiasi, kad „ledai jau pajudėjo“, pagaliau ir vokiečių kareiviai bus palaidoti civilizuotai, jiems atsiras vietos bendrose kapinėse.

M.Drobė susidomėjęs apžiūrinėjo visuomeninės organizacijos „SOS – Vepriuose“ būstinėje organizuotą R.P.Šaulio fotografijų parodą. Išvykdamas „Vokiečių karių kapų globos tautinės sąjungos“ vadovas paprašė visų mūsų šalies gyventojų paramos. Jeigu kas žinote, kur galėtų būti palaidoti Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karių dalyviai vokiečių kariai, prašome apie tai pranešti organizacijai „Vokiečių karių kapų globos tautinė sąjunga“ adresu:

Volksbund Deutsche

Kriegsgraberfursorge

Werner – Hilberts Strasse 2

34112 Kassel

Vepriai, Ukmergės rajonas

Romo Petro ŠAULIO

asmeninio albumo nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija