Atnaujintas 2004 liepos 14 d.
Nr.53
(1256)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Prezidentas neketina būti simbolinis

Lietuvos prezidentas
Valdas Adamkus spaudžia
rankas jį pasveikinti
atvykusiems žmonėms

Pirmadienį antrąją kadenciją pradėjęs prezidentas Valdas Adamkus, kreipdamasis į tautą, žadėjo siekti visuomenės santarvės, kryptingų valstybės pastangų įveikiant skurdą, biurokratizmą ir korupciją bei valdžios institucijų ir politinių jėgų santalkos sprendžiant žmonėms rūpimas problemas.

„Šiandien nėra pralaimėjusių rinkimus. Yra tik Lietuva, kuri laukia mūsų atkaklaus kūrybingo darbo. Kviečiu į šią talką visus Lietuvos žmones, atmesdamas visokius dirbtinius skirstymus į kaimiečius ir miestiečius, į elitą ir likusius“, – per iškilmingą Prezidento rūmų perdavimo ceremoniją Daukanto aikštėje sakė V. Adamkus.

Jis paragino bendromis jėgomis siekti visuomenės santarvės ir pažadėjo būti „visų Lietuvos žmonių, o ne kurių nors partijų, politinių jėgų ar socialinių sluoksnių“ Prezidentu.

Anot kadenciją pradėjusio Prezidento, Lietuvos priėmimas į NATO ir Europos Sąjungą yra pasiekimai, kuriuos dabar privalu išnaudoti tam, kad „į kiekvienus Lietuvos namus ateitų europinė gerovė, kad šalyje neliktų pamirštų žmonių“.

V. Adamkus teigė nežadėjęs ir nežadąs stebuklų. Jo žodžiais tariant, stebuklus, jei jų apskritai būna, savo beribiu pasiaukojimu daro pati tauta. „Ar ne stebuklas, kad 1918 metais daugiau kaip šimtmetį engta, niekinta lietuvių tauta sugebėjo iš Pirmojo pasaulinio karo pelenų atkurti savo valstybę? Ar ne stebuklas, kad 1990 metais buvo atkurta nepriklausomybė, kurios mes laukėme ir tikėjomės per visus sovietinės okupacijos dešimtmečius?“ - retoriškai klausė šalies vadovas.

Pasak jo, Lietuvos pažanga per 14 nepriklausomybės metų vis dar nėra akivaizdi daugeliui sunkiai gyvenančių valstybės piliečių. Todėl, anot V. Adamkaus, svarbiausia pasiekti, kad Lietuvos narystės Europos Sąjungoje privalumai virstų didėjančiais atlyginimais bei naujomis darbo vietomis.

„Lietuva turi konkuruoti Europos Sąjungoje ir pasaulyje ne pigia darbo jėga. Tai reikštų tik gėdingai mažus atlyginimus ir įšaldytą masinį skurdą. Mums reikia konkuruoti aukšta darbuotojų kvalifikacija, gamybos efektyvumu, inovacijomis ir pavyzdine kokybe. Būtina naikinti išsikerojusį biurokratizmą, šalinti protekcionizmą ir korupciją, sukurti skaidrias verslo sąlygas, patrauklią ir aiškią mokesčių sistemą“, - tvirtino Prezidentas.

Jo teigimu, Lietuvoje atsirado „ydinga kapitalo ir darbo pajamų apmokestinimo disproporcija“. V. Adamkus žadėjo skatinti Seimą ir Vyriausybę mažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą bei kuo skubiau atlikti „namų darbus“: baigti žemės reformą, grąžinti žemę jos teisėtiems savininkams, diegti modernias žemės ūkio technologijas, pritraukti į kaimą kuo daugiau investicijų, skatinti netradicinius verslus. „Būtinos kryptingos valstybės pastangos padėti pirmiausia tiems, kurie dėl susiklosčiusių aplinkybių negali deramai pasirūpinti savimi ir savo šeima“, - pažymėjo valstybės vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Europos Sąjungos šalyse pensininkai gauna maždaug dviejų trečdalių vidutinio atlyginimo dydžio pensijas, o Lietuvoje - vos trečdalio. Pasak V. Adamkaus, būtina siekti, kad pensijos kasmet didėtų „ne vien simbolinę reikšmę teturinčiais keliais litais“.

Prezidentas taip pat pažymėjo, kad reikia skubiai vykdyti sveikatos reformą. „Mūsų nemokama medicina vis labiau tampa tik deklaracija, o iš tiesų žmonėms medicinos paslaugos tolydžio brangsta, kartu medikai vis labiau piktinasi menkais atlygiais“, - sakė V. Adamkus. Jo teigimu, Lietuva, be kita ko, iki šiol neturi aiškios vaikus auginančių šeimų rėmimo politikos.

„Lietuvos Prezidentas neturi teisės būti tik valstybės simbolis, pasyviai stebintis, kas vyksta šalyje“, - pažymėjo V. Adamkus. Jis žadėjo telkti visų valdžios institucijų pastangas ir siekti visų politinių jėgų sutarimo sprendžiant žmonėms rūpimas problemas. „Tęsiu nuolatines keliones po visą Lietuvą, kad galėčiau tiesiogiai, be tarpininkų išgirsti, kas labiausiai kelia nerimą visuomenei“, - žadėjo antrajai kadencijai išrinktas valstybės vadovas.

Pasak jo, Europai ir pasauliui reikia Lietuvos unikalumo - savitos kalbos, tradicijų, istorinio ir gamtinio paveldo. V. Adamkus pažymėjo, jog būtina „visaip skatinti Lietuvos vardą garsinantį mūsų kultūros ir meno sklaidą“. Jo žodžiais tariant, šiuo atžvilgiu geriausi šalies ambasadoriai yra jos menininkai, kultūros žmonės, medalius pasaulio arenose iškovojantys sportininkai.

„Valstybės institucijos privalo įsisąmoninti, kad žmogus ne vien duona gyvas. Gyvenimas nebus visavertis, jei jame neliks vietos kultūrai. Kita vertus, net šalies socialinė ir ekonominė raida negali būti ilgalaikė ir sėkminga, jei pamirštama kultūra. Tik kultūringa visuomenė gali būti kūrybinga, sugebanti konkuruoti tarptautinėje rinkoje“, - tvirtino Prezidentas.

Jis taip pat žadėjo siekti maksimalaus teismų, prokuratūros, policijos, specialiųjų tarnybų veiklos skaidrumo ir atskaitingumo visuomenei. „Pasididžiavimas savo valstybe įmanomas tik tuomet, kai žmonės jaučia, jog gyvena šalyje, kur viešpatauja teisingumas ir teisybė“, - sakė šalies vadovas.

Pagal Eltą

Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija