Atnaujintas 2004 liepos 21 d.
Nr.55
(1258)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pagerbė Steponą Darių ir Stasį Girėną

Ąžuolas Maštaras,
Stepono Dariaus provaikaitis,
su sūnumi ir žmona

Rašytoja Irena Jacevičienė
dalijasi mintimis apie
savo išleistą knygą

Kaune, minint S.Dariaus ir S.Girėno legendinio skrydžio per Atlanto vandenyną 71-ąsias metines, vyko iškilmingi renginiai.

Kauno Arkikatedroje Bazilikoje lakūnų didvyrių žygdarbiui pagerbti buvo aukojamos šv.Mišios už žuvusiuosius. Po šv.Mišių Kauno miesto visuomeninių ir patriotinių organizacijų atstovai, moksleiviai, inteligentai vyko į Karių kapines Šančiuose. Kauno miesto savivaldybės vicemeras Kazimieras Kuzminskas pasakė, kad šių lakūnų žygdarbis neišdildomas iš atminties. Prieškario ir pokario lietuvių kartos išaugo šių didžiavyrių skrydžio patriotinio poelgio įkvepiami nepalūžti, nuosekliai siekti užsibrėžto tikslo. Tautinių instrumentų ansamblis „Tūto“ grojo tautines melodijas. Iš lakūnų amžinojo poilsio vietos susirinkusieji vyko prie paminklo S.Dariui ir S.Girėnui Kauno Ąžuolyne, kurio projektą dar prieškariu buvo sukūręs skulptorius Bronius Pundzius, o pastatytas Kaune tik 1993 metais - skrydžio 60-mečio proga. Prie paminklo buvo padėta gėlių. Tylos minute ir nusilenkimu pagerbti mūsų padangių sakalai, išgarsinę Lietuvą pasaulyje.

Vėliau Kauno Aleksoto seniūnijos salėje buvo pristatyta rašytojos Irenos Jacevičienės knyga „Lietuvos sakalai“. Aleksoto seniūnė Lukrecija Navickienė gausiai susirinkusiems žmonėms pristatė rašytoją, žurnalistę, knygos „Lietuvos sakalai“ autorę I.Jacevičienę. Knygą teigiamai vertino Lietuvos aviacijos muziejaus Aviacijos skyriaus vedėjas Gytis Ramoška, pabrėžęs, kad eiliuota forma pasakoti apie lakūnus Jurgį Dobkevičių, Antaną Gustaitį, Joną Mikėną, Romą Marcinkų nėra lengva ir paprasta. Autorei tai pavyko. Daug šiltų žodžių išsakė Lietuvos karinių oro pajėgų pulkininkas leitenantas Eugenijus Raubickas, S.Dariaus ir S.Girėno testamento programos grupės nariai: dr. Steponas Gečas, Jonas Čepas, Algirdas Guiga, Alvidas Rapkevičius ir knygos herojų giminaičiai.

Lakūnų pagerbimo šventė baigėsi liepos 17 dieną Aleksoto ir Panemunės seniūnijų bendruomenės centrų organizuoto žygio dviračiais 18 km ilgio maršrutu Aleksotas - Panemunė. Žygis skirtas Lietuvos įstojimui į ES bei S.Dariaus ir S. Girėno skrydžiui atminti.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija