Atnaujintas 2004 liepos 21 d.
Nr.55
(1258)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kitas pasirinkimas

Diskusijos dalyviai (iš kairės)
Vytautas Daujotis, Antanas
Kulakauskas, Vytautas Radžvilas,
Edvardas Gudavičius

Kaune, Lietuvos kūno kultūros akademijos aktų salėje, liepos 7 dieną įvyko miesto visuomenės susitikimas su pilietinės iniciatyvos „Kitas pasirinkimas“ atstovais: profesoriumi Antanu Kulakausku, profesoriumi Vytautu Daujočiu, istoriku akademiku Edvardu Gudavičiumi, politologu, filosofu docentu Vytautu Radžvilu ir kitais iniciatyvinės grupės nariais. Salėje daugiausia susirinko vyresnės kartos žmonių, tarp jų buvo ir keliolika studentiško amžiaus jaunuolių.. Susirinkusieji labiausiai yra susirūpinę Lietuvos politine padėtimi ir jos ateitimi.

Susitikimą pradėjęs prof. dr. A.Kulakauskas sakė, kad „Lietuva išgyvena sunkią moralinę ir politinę krizę, kurios baigtis šiuo metu dar neaiški. Ši krizė gali turėti ilgalaikių neigiamų reiškinių, o nepalankios baigties atveju - net pražūtingų padarinių šalies ateičiai. Nuo pat nepriklausomybės atkūrimo šalyje egzistuoja didelis nusikalstamumas ir sisteminė korupcija, apėmusi ir aukščiausius politinius valdžios sluoksnius. Lietuvoje per keturiolika metų faktiškai nesusiformavo nors kiek gausesnis vidurinysis sluoksnis, todėl savaime gyventojų socialiniu susisluoksniavimu labiau primena ekonomiškai ir socialiai atsilikusias „trečiojo pasaulio“, o ne išsivysčiusias Vakarų šalis. Lietuvoje atsiradusios politinės partijos iš pradžių teikė vilčių, kad susiformavo vakarietiško tipo daugiapartinė sistema. Partijų nesugebėjimas tapti politiniais dariniais, atstovaujančiais visos visuomenės interesams, lėmė neišvengiamą masinį nusivylimą jų veikla. Taip radosi dirva išeiti į viešojo gyvenimo areną grynai populistinėms politinėms jėgoms, pradėjusioms nuosekliai išstumti tradicines politines partijas. Valdo Adamkaus pergalė Lietuvos Prezidento rinkimuose tik sušvelnino padėtį, todėl pasak, A.Kulakausko, pilietinė iniciatyva „Kitas pasirinkimas“ gali ir turi tapti realia alternatyva tiek autokratiniam ir savavališkam vieno asmens valdymui, tiek fasadinės daugiapartinės demokratijos šydu dangstomam šalį alinančių klanų egoizmui bei savanaudiškumui. Tad pagrindinis šios pilietinės iniciatyvos tikslas būtų siekis pirmą kartą per nepriklausomybės laikotarpį pagaliau ne žodžiais, o realiai tapti atkurtos Lietuvos valstybės šeimininkais ir įtvirtinti tikrą pilietinę politinio gyvenimo valdžios veiksmų kontrolę. Tai leistų demokratiniais bei civilizuotais būdais apvalyti ir atnaujinti socialinį, politinį ir valstybinį Lietuvos gyvenimą. Toks atsinaujinimas yra reikalingas tam, kad sveikais ir tvirtais pagrindais būtų atkurta dabar faktiškai nebeveikianti partijų sistema ir atgaivintas piliečių pasitikėjimas pačiomis partijomis bei visos valstybės struktūra, sakė dr. A.Kulakauskas.

V.Radžvilas pareiškė, jog laiko iki naujų Seimo rinkimų liko visai nedaug. Daugelis Lietuvos žmonių nesuvokia, kad gresia naujų populistinių jėgų atėjimas į valdžią, o jei dar tos jėgos turės didelę daugumą parlamente, galės pakeisti kai kuriuos Konstitucijos straipsnius, taip pat ir valstybės vystymosi kryptį. Kai kas sako, nėra ko baimintis, juk Lietuva yra ES ir NATO narė. Deja, tos populistinės jėgos nori pakeisti Vakarų orientaciją į Rytų vystymosi kryptį. Žodžiu, anot politologo V.Radžvilo, Lietuvą norima pamažu paversti mažąja Rusija. Grįžti atgal labai lengva. Darbo partija atsirado todėl, kad pažadėta nerealiai padidinti žmonių pensijas. Tai populistiniai pažadai. Svarbu ateiti į valdžią, o atėjus į valdžią „nugvelbti“ milijardus ar milijonus iš Europos Sąjungos skiriamų piniginių fondų lėšų. Būtina Lietuvos žmonėms per šį trumpą laikotarpį išaiškinti politinę situaciją. Kėdainių tvarka tokia, sakė V.Radžvilas, – savivaldybėje posėdžiauja partijų atstovai, o sprendimas priimamas, kokio reikia šeimininkui (V.Uspaskich), ką šis pasakys, taip ir bus. Nepriklausomos žiniasklaidos ten nėra. Pabrėžiama, kad tik V.Uspaskich dėka klesti Kėdainiai, nors užmirštama, kad ir kitos bendrovės įneša savo indėlį, o kur dar kitos mažosios bendrovės bei jų verslininkai? „Mūsų judėjime nėra vadų. Visi, kurie galite rašyti, platinti laikraštį „Baltijos kelias“, šias mintis papasakoti kaimynui, pritariate mūsų veiklai, - esate šio pilietinio susivienijimo nariai. Laiko tikrai maža, bet per tą laiką privalome visomis išgalėmis skleisti tiesą apie populistų bandymą ateiti į valdžią“, – teigė V.Radžvilas.

Jau sukurta nauja diskusijų svetainė pilieciai. lt. Joje užsiregistravę, galite dalyvauti diskusijose svarbiais Lietuvos klausimais. Čia galima pareikšti savo nuomonę, gauti kompetentingų specialistų atsakymus. Artimiausiu metu veiks dvi svetainės. Senoji adresu : www. pilieciai.lt ir diskusijų forumas: www.pilieciu.puslapiai.lt. Politologas V.Radžvilas visus susirinkusius kvietė kuo aktyviau dalyvauti šioje piliečių aktyvumo akcijoje - reikšti pagarbą krikščioniškajai ir kitoms tradicinėms Lietuvos religijoms bei jų ginamoms moralinėms vertybėms, tautiniam pilietiškumui, pamatinėms žmogaus ir piliečio teisėms bei laisvėms.

Akademikas E.Gudavičius aiškino susitikimo dalyviams, kad atėjo tas istorinis momentas, kai reikia apsispręsti - renkamės Vakarų vystymosi kelią ar klimpstame į politinę pelkę. Būtina savo balsais rinkimuose neprileisti populistų prie valdžios, nes tik nuoseklus, realus kelias Vakarų vertybių kryptimi leidžia tikėtis ir mūsų valstybės vystymosi, ekonominės situacijos gerėjimo, sakė prelegentas.

Buvo daug kalbėjusiųjų, pasikeista nuomonėmis, užduota klausimų ir vieningai prieita prie nuomonės - dar nevėlu užkirsti kelią į valdžią neaiškiems „pažadukams“. Lietuvos žmonės, būkite atidūs ir neleiskite ateiti į valdžią saldžiabalsiams melagiams. Tokia pagrindinė visuomenės susitikimo su pilietinės iniciatyvos „Kitas pasirinkimas“ atstovais mintis ir kvietimas.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija