Atnaujintas 2004 liepos 21 d.
Nr.55
(1258)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dvasios provincijos nėra...

Jonavos krašto poetai.
Dainuoja Kazimieras Jakutis

Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje, vyksta ne tik pripažintų rašytojų kūrybos vakarai, jų susitikimai su skaitytojais, bet domimasi ir „pakraščių“ kūrėjais, nuolatos primenama, kad „sielos provincijos“ nebūna. Šįkart tai patvirtino Jonavos krašto poetai ir dainuojamosios poezijos atlikėjai, pritraukę gausų būrį savo talento gerbėjų.

Muziejaus sodelyje žydint bijūnams, skliautuotoje salėje buvo pristatytos dviejų jonaviškių naujos eilėraščių knygelės: Mariaus Glinsko „Pagonių poteriai“ ir Mindaugo Švėgždos „Vienuolio atributika“. M.Glinskas, žurnalistas, nuo vaikystės įsimylėjęs savo gimtąjį kraštą, rašo eilėraščius ir miniatiūras, kurių pagrindinė tema – meilė tėviškei, jos žmonėms, gamtai. Jo manymu, „eilėraščiai – tai virš galvos sklandantys balti angelai, kai sugrįžti aplankęs klykiančių varnų sergstimus protėvių būstus.“ Pirmąją knygą „Atminties nendrė“ autorius išleido 1993 metais.

M.Švėgžda – dar jaunas, bet perspektyvus, savitas poetas, debiutavęs 1994 metais eilėraščių knyga „Karalius“. Šįkart klausytojus jis sužavėjo tikrais poezijos perliukais:

Glosto
Geltonplaukis berniukas pievoje
Žolę...
Žemė – ir žmonių planeta.

Arba:

Daili
Išsipuošus
Mergyte,
Prieiki
Prie išmaldos
Prašančio
Elgetos
Ir jį pabučiuok.
Tai būtų
Tikrasis
Viešpats
Stebuklas.

Vakaro vedėja Irena Nagulevičienė – rajono poezijos klubo „Šaltinis“ vadovė, žurnalistė, pati prieš kelerius metus išleidusi skaudžios poezijos knygą „Laiptai“, pristatė kauniečiams ir kitus atvykusius šio klubo narius – Petrą Zlatkų ir Albiną Jefimenko, kurie skaitė savo eilėraščius, pasidalijo mintinis apie kuriančio žmogaus gyvenimą provincijoje.

Vakaro metu daugelį sužavėjo Jonavos bardai – Jono Strielkūno ir savo krašto poetų žodžiams muziką sukūręs Kazimieras Jakutis bei savo kūrybos dainas padainavusi Gražina Žaglinskienė.

Alfas PAKĖNAS

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija