Atnaujintas 2004 liepos 21 d.
Nr.55
(1258)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Medžio skulptūros prie Kupos

Kupos upės pakrantė
pasipuošė medžio skulptūromis

Dešimt vasaros dienų Kupiškyje vyko pirmasis Panevėžio apskrities medžio drožėjų pleneras „Vanduo ir žmogus“, skirtas miesto 475-osioms metinėms pažymėti. Jame dirbinius iš ąžuolo kūrė aštuoni medžio meistrai ir vienas akmentašys. Medį prakalbinti sugebančių žmonių darbai papuošė Kupos upės, kurios vaga skiria miestą į dvi dalis, pakrantę.

Pleneras buvo ypatingas tuo, kad jame dirbo trijų kartų menininkai. Jauniausias jų buvo Pijus Aižinas, Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos moksleivis. Dalyvauti tokiame renginyje vaikinui pasiūlė jo mokytojas, garbaus amžiaus sulaukęs medžio drožėjas Jonas Šmigelskas, daugelio parodų dalyvis. Seniausias plenero dalyvis buvo Leonas Perekšlis. Šiam Pauliaus Galaunės premijos laureatui rugsėjį sukaks 75 metai. Tautodailininkas yra išdrožęs apie pusšimtį stambių kryžių, kurie puošia ne vien Kupiškio, bet ir kitų rajonų kraštovaizdį. Į Panevėžio apskrities viršininko administracijos ir Kupiškio rajono savivaldybės finansuojamą renginį Jonas Tvardauskas atvyko iš Anykščių. Jo stambių formų drožinių galima aptikti net užsienyje. Dalyvauti plenere mielai sutiko Biržų rajono Vabalninko miestelyje gyvenantis ir ten kūno kultūros mokytoju dirbantis Vydas Jatulevičius. Biržietis tautodailininkas, kaip ir kupiškėnas L.Perekšlis – P.Galaunės premijos laureatas.

Atsitiko taip, kad medžio drožėjų pleneras sutapo su Joninėmis. Prie ąžuolo kamienų plušėjusius Jonus tokia proga sveikino Kupiškio rajono meras Leonas Apšega. Renginio dalyvių apgyvendinimu rūpinosi miesto Kultūros centras, medžio meistrų sukvietimu į plenerą ir informacinio leidinuko apie drožėjus išleidimu - Kupiškio etnografijos muziejus, o renginio veiklą koordinavo savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas.

Medžio skulptorių plenero uždarymas vyko Kultūros centro vitražų salėje dalyvaujant rajono merui L.Apšegai. Renginį vedė etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė.

Jau kelinti metai įgyvendinamas E.irV.Sipavičių projektas „Kupos slėnio parkas“ – tvarkomi Kupos upės slėnis ir pakrantės. Plenero metu medžio meistrų sukurtos ir Kupiškio centre pastatytos skulptūros daugelį metų turėtų tarnauti miesto gyventojams ir svečiams.

Bronius VERTELKA

Kupiškis

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija