Atnaujintas 2004 liepos 21 d.
Nr.55
(1258)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gyvenimas karpinių pasaulyje

Rūta JONUŠKIENĖ

OdetaTumėnaitė-Bražėnienė
su vyru Jurgiu, tėveliais
Antanina ir Antanu Tumėnais,
sūnumis Antanu ir Martynu
bei dukromis Paulina ir Adele

„Ganykloje“

„Verbos“

Utenos kraštotyros muziejuje veikė tautodailininkės, Utenos rajono tautodailininkų klubo „Svirnas“ pirmininkės Odetos Tumėnaitės-Bražėnienės jubiliejinė kūrybos paroda, kurioje buvo galima pamatyti karpinius ir grafikos darbus. Parodos atidarymo, kūrybos dvidešimtmečio ir gimtadienio proga (tik dukart po dvidešimt metų!) parodos autorę sveikino Seimo narys Algimantas Matulevičius, rajono valdžios atstovai, tautodailininkai, „Verdenės“ klubo literatai, giminės, draugai ir pažįstami. Renginyje buvo pristatyta O.Tumėnaitės-Bražėnienės knyga „Karpiniai“, kurią išleido UAB „Utenos Indra“. Parodos lankytojams koncertavo šeimyninis jaunųjų Bražėnų ansamblis - Antanas, Martynas, Paulina ir Adelė.

Ši garsi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje menininkė, lakios fantazijos kūrėja, įvairių knygų ir periodinių leidinių iliustratorė yra gimusi Rokiškio rajone, Keležerių kaime, o vidurinę mokyklą baigusi Obeliuose.

Du dešimtmečiai, pašvęsti karpiniams

Sunku suskaičiuoti, kiek gražiausių karpinių – visai miniatiūrinių atvirukų ir didžiulių siužetinių paveikslų, iliustracijų knygoms ir periodiniams leidiniams, originalių ir nesikartojančių sveikinimų bičiuliams – sukurta ir išdalyta po pasaulį, kiek jų išskridę už jūrų marių ar viltinga svajonės šviesa šildo pažįstamų ir nepažįstamų žmonių namus... Karpiniuose subtiliai perteikiama graži Rytų Aukštaitijos gamta, dovanojanti atradimų stebuklus, ploniausių linijų nėriniais naujai sušvinta lietuvių liaudies dainų, pasakų, legendų ir padavimų turtai, kraičio skryniose saugomų senųjų audinių raštai, gyvenimo kelius laiminantys pakelių kryžiai ir rūpintojėliai, šventųjų gyvenimai ir paprastų žmonių dienos, nužymėtos džiaugsmų blyksniais ar liūdesio šešėliais.

Per dvidešimt aktyvaus kūrybinio gyvenimo metų O.Tumėnaitė-Bražėnienė surengė per dešimt personalinių parodų, apkeliavusių įvairias Lietuvos ir Jungtinių Amerikos Valstijų galerijas. Originalūs jos karpiniai eksponuoti bene šimte respublikinių, zoninių ir tarptautinių parodų, iš kurių

Tautodailininkė beveik visada sugrįžta su diplomais ar padėkos raštais. Jos darbų yra įsigiję Rokiškio bei Kupiškio krašto muziejai ir meno kolekcininkai iš įvairių pasaulio šalių.

Prieš porą metų O.Tumėnaitė-Bražėnienė pabandė kurti grafikos darbus ir „susirgo“ lino raižinių „liga“, atvėrusia jai stebuklingą subtilių linijų pasaulį bei naujas erdves kūrybai. „Karpiniai ir grafika - šios meno rūšys tokios panašios savo prigimtimi, linijos taupumu ir daugiaprasmiškumu“, – sako Odeta. Jau ir tuomet, kai ji dar nebuvo išbandžiusi savo jėgų grafikoje, menotyrininkai lygino jos karpinius su originalios kompozicijos grafikos lakštais.

Mamos pomėgį perima vaikai

Tautodailininkė tvirtina, jog visa jos kūryba remiasi į gyvenimiškosios patirties pagrindą - jausmus, išgyvenimus, atradimus, netektis, šventes ir kasdienybę. Gyvenimas nėra į blizgantį popierių įrišta dovanėlė. Jis skaudina ir žeidžia, glosto ir gąsdina, paukščiu kyla saulės link ir akmeniu krinta širdin. Daugiausia karpinių sukurta prie vaikų lovelių nemigo naktimis - juk išsuptos, išsūpuotos net keturios atžalėlės –Antanas, Martynas, Paulina ir Adelė. Vaikiškos rankelės išvedžiotais angelų piešiniais ir šviesia atmintimi saugomas sūnelio Gabrieliaus, pakirsto neišgydomos ligos, atminimas... Gal ne veltui žmonės sako: Dievas myli, tam ir kryželį duoda. Gyvenimo patirtis neperkama ir neparduodama. Ji įgyjama pačia skaudžiausia kaina. Tautodailininkė džiaugiasi, kad pomėgį karpyti noriai perima visi jos vaikai, o vyresnėlis Antanas yra net „aplenkęs“ mamą ir prestižiniuose karpinių konkursuose laimėjęs prizines vietas.

Patirtį perduoda moksleiviams

Jau dvejus metus O.Tumėnaitė-Bražėnienė perduoda savąją kūrybinę patirtį Utenos „Saulės“ gimnazijos moksleiviams ir vadovauja šios gimnazijos karpytojų būreliui. „Vaikai labai mėgsta karpyti. Tikriausiai todėl, kad greitai pamato darbo rezultatus, gali juos palyginti su savo draugų karpiniais, - teigia tautodailininkė. - Tikrai labai džiugu, kad šalia jubiliejinės mano kūrybos parodos muziejuje veikia mano vaikų ir moksleivių, kuriems vadovauju, karpinių paroda. Karpymo menas yra labai senas. Puiku, kad vaikai domisi senosiomis karpymo tradicijomis ir stengiasi pavaizduoti juos supantį gamtos ir žmonių pasaulį kūrybiniuose bandymuose. Taigi, tradicija tęsiasi...“

Kūryba įvertinta apdovanojimais

O.Tumėnaitės-Bražėnienės kūryba vertinama ne tik Utenos rajone, bet ir šalyje bei užsienyje. Jos karpiniai spausdinami pasaulio karpinių kataloguose, išleidžiami proginiais atvirukais. 1999-2000 metais tautodailininkei buvo paskirta aukščiausiojo laipsnio valstybės stipendija, o 2001 metais už kūrybinius pasiekimus bei liaudies meno propagavimą įteikta Utenos rajono kultūros ir meno premija.

Odeta ne tik karpo iš popieriaus. Ji aktyviai dalyvauja Utenos literatų klubo „Verdenė“ veikloje, prozos miniatiūras bei eilėraščius spausdina periodinėje spaudoje ir kūrybos almanachuose.

„Karpiniai užvaldė visą mano laisvalaikį. Klausiate, kur ieškau įkvėpimo? Mano įkvėpimo šaltinis ir griežčiausias vertintojas - mano šeima. Būtent joje gyvena ir pasakos, ir svajonės, ir rūpesčiai, ir visos ateities viltys“, – pasakoja karpytoja.

Tegu tautodailininkės svajonės pildosi karpinių lakštuose ir ornamentų linijose: žali pavasariai teneša gyvybę, žydinčios vasaros - pilnatvę, dosnūs rudenys - kūrybinį derlių, o baltos žiemos - spalvotas svajones ir tylos valandas pamąstymams...

Utena

Audrones Driskiuvienės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija