Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Paminklas kunigams
rezistentams atminti

Mons. Alfonsas Svarinskas
šventina paminklą kunigams
rezistentams Antanui Yliui
ir Justinui Lelešiui Kazlų Rūdoje

Prie Marijampolės Tauro muziejaus organizuotos konferencijos, skirtos kunigams rezistentams atminti, prisidėjo ir Kazlų Rūdos politiniai kaliniai, tremtiniai, šauliai, tikintieji. Jie pastatė įspūdingą paminklą kunigų rezistentų Antano Yliaus, įkūrusio 1945 m. rugpjūčio 15 d. Tauro apygardą, ir Tauro apygardos kapeliono Justino Lelešiaus, žuvusio 1947 m. rugsėjo 24 d., atminimui.

Paminklas padarytas iš ąžuolo ir metalo. Ąžuolo dalis primena ir skydą, ir strėlės antgalį, o metalinė – tai ir strėlės dalis, ir Vyčio, o kartu ir katalikiškas kryžius. Juoda metalinės dalies spalva primena partizanų dainos apie Kalniškės mūšį žodžius: „Broli, juodą medžio kryžių pastatyk“. Paminklas kunigams rezistentams tikriausiai vienintelis toks Lietuvoje. Tai Kazlų Rūdos dailininko Vyto Apučio kūrinys, projektas – šių eilučių autoriaus. Jis padėjo dailininkui drožti ąžuolinę dalį. Paminklą galima pavadinti. „Dangaus strėlė“. Gal ši strėlė, įsmigusi į Kazlų Rūdos žemę, yra gera žinia, dvasinio atgimimo žinia, ne tik Kazlų Rūdai, bet ir visai Lietuvai. Paminklo statybą finansavo M.Gudaitienė, kunigas J.Plioraitis ir A.Lelešius.

Šv. Mišias už kunigus rezistentus Kazlų Rūdos bažnyčioje aukojo monsinjoras A.Svarinskas. Beje, jis jau dešimt metų teikia dvasinę paramą Kazlų Rūdos tikintiesiems. Tai jo morališkai palaikomi Kazlų Rūdos tikintieji penkerius metus kovojo už vyskupo kankinio V.Borisevičiaus atminimo įamžinimą, pastatė įspūdingą memorialą Tauro apygardos Žalgirio rinktinės partizanams, o dabar paminklą – kunigams rezistentams. Po šv. Mišių visi susirinko prie paminklo, pastatyto bažnyčios skvere prie pat vyskupo V.Borisevičiaus gatvės, visų puikiai matomoje vietoje. Mons. A.Svarinskas pašventino paminklą. Tylos minute pagerbtas žuvusiųjų partizanų atminimas. Kalbėjo Kazlų Rūdos meras V.Kazlas, kun. A.Yliaus giminaitis, beje, paminklo atidengimo išvakarėse jis perdavė Marijampolės Tauro musiejui pomirtinį kun. A.Yliaus apdovanojimą – Vyčio kryžiaus ordiną. J.Lelešiaus giminaitis V.Lelešius skaitė ištraukas iš partizanų kapeliono prisiminimų. Partizanų kapelioną prisiminė partizanas Juozas Armonaitis-Triupas, kunigų kovos kelią nušvietė istorikas Jonas Gustaitis. Jaudinančiai kalbėjo monsinjoras Vytautas Kazlauskas, pažinojęs abu kunigus kovotojus. Apie paminko kūrimą papasakojo dailininkas V.Aputis, beje, be jo medžio skulptūrų jau neįsivaizduojame Kazlų Rūdos.

Algimantas LELEŠIUS

Kazlų Rūda

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija