Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pirmoji Komunija ir atlaidai

Po Pirmosios Komunijos
drauge su klebonu
kan. Jonu Petrauskiu.
Vaikų rankose – žvakutės,
pažymėjimai ir „Kregždutės“…

Antrasis susitikimas
su gyvuoju Kristumi
iš vyskupo dr. Jono
Borutos, SJ, rankų

Romoje studijuojantis
varniškis kunigas
Remigijus Saunorius
su kraštiečiais vaikais

VARNIAI. Birželio 27-osios sekmadienis Varniuose buvo kiek neįprastas. Mat tą dieną Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje 39 šios parapijos vaikai priėmė Pirmąją Komuniją. Šiai šventei vaikai rengėsi dar nuo praėjusių metų rudens, kas sekmadienį dalyvaudavo šv.Mišiose. Be to, nemažai šių vaikų patarnaudavo šv.Mišių metu, adoruodavo. Na, o birželį miesto vaikai kas vakarą, o kaimo vaikai tris kartus per savaitę ateidavo į vadinamąsias birželines pamaldas pagarbinti Švč.Jėzaus širdį, taip pat pasimokyti visų tikėjimo tiesų. Vaikus pirmajai išpažinčiai ir šv. Komunijai labai rūpestingai rengė Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikai Karolis Petravičius, Mindaugas Grigalius ir Ernestas Želvys. Pirmosios Komunijos šventė buvo itin įspūdinga. Baltai pasipuošusias mergaites su rūtų vainikėliais ir žvakutėmis rankose bei „frakuotus“ berniukus bažnyčion Pirmosios Komunijos pamaldoms iškilmingai lydėjo pats bažnyčios klebonas kan. Jonas Petrauskis. Čia vyko iškilmingos šv.Mišios vaikams ir jų tėveliams, taip pat šioje iškilmėje dalyvavo ir kai kurių vaikų močiutės bei seneliai.

Labai gražų ir jaudinantį pamokslą pasakė klebonas kan. J.Petrauskis, linkėdamas, kad Pirmosios Komunijos proga uždegta žvakutė niekada neužgestų ir būtų tarsi toji amžinoji šviesa, vedanti žmogų tvirtu tikėjimu keliu iki pat jo gyvenimo pabaigos…

Pasibaigus palaiminimams ir iškilmėms, klebonas kan. J.Petrauskis įteikė visiems vaikams spalvingus Pirmosios Komunijos priėmimo pažymėjimus ir dar visus apdovanojo birželio mėnesio „Kregždutėmis“, taip pat pakvietė vaikus ir jų artimuosius į Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidus susitikti su vyskupu dr. Jonu Boruta, SJ.

Taigi birželio 29-ąją jau iš pat ryto visais keliais į Varnius, į Šv.apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidus, ėmė plaukti tikintieji, nes šie atlaidai garsūs ne tik šioje parapijoje, bet ir kur kas toliau. Tą dieną vyskupas dr. J.Boruta, SJ, išvakarėse Pirmąją Komuniją priėmusiems vaikams turėjo pašventinti škaplierius ir rožinius.

Po rytmetinių šv.Mišių, kurias aukojo ir pamokslą pasakė Žarėnų (Telšių dekanatas) klebonas kun. Virgilijus Pocius, o išpažinčių klausė Janapolės (Telšių dekanatas) klebonas kun. Tomas Domarkas ir Varnių bažnyčios klebonas kan. J.Petrauskis, visi laukė vyskupo dr. J.Borutos, SJ. Netrukus bažnyčios šventoriuje pasirodė vyskupas su savo palydovais - generalvikaru prelatu Juozu Šiuriu, sekretoriumi diakonu Tomu Žlibinu ir kitais telšiškiais kunigais. Nemaža Varnių bažnyčia buvo sausakimša tikinčiųjų. Po iškilmingo vyskupo žodžio, prasidėjo garsieji Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidai. Iškilmingas šių atlaidų šv.Mišias aukojo vyskupas dr. J.Boruta, SJ, talkinant kunigams ir klierikams bei didžiuliam pulkui berniukų ir mergaičių. Gražiai giedojo šios bažnyčios choras, pritariant dūdų orkestrui, o į dangų kilo tikinčiųjų, ypač taip gausiai susirinkusių vaikučių maldos ir vyskupo aukojama šv. Mišių auka. Visus itin sujaudino pasakytas vyskupo pamokslas apie tikėjimo svarbą, žmogaus sielos išganymą. Buvo pažvelgta ir į mūsų krašto vyskupų kovą už tikėjimą, teisingą katalikiškąją tikėjimo sampratą. Savo homilijoje vyskupas rėmėsi istorine tikėjimo medžiaga, susiedamas ją su mūsų dienų aktualijomis.

Po vyskupo dr. J.Borutos, SJ, palaiminimo vaikus ir visus varniškius pasveikino iš Varnių kilęs, dabar Romoje studijuojantis kunigas Remigijus Saunorius. Baigiantis Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidams, Varnių parapijos tikintieji šiltai atsiliepė apie kleboną: „Mūsų klebonas kan. J.Petrauskis dar tebėra kupinas sveikatos ir energijos, kad sugeba tokius puikius atlaidus suorganizuoti, ir dar su dūdomis! Kaip ir vyskupo Motiejaus Valančiaus laikais… Varniai tikrai nėra apsnūdę tikėjime!“

Tuo įsitikino visi, dalyvavusieji atlaiduose.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija