Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pradėta bažnyčios statyba

Taip atrodys naujoji Utenos
Dievo Apvaizdos bažnyčia

UTENA. Žemės sklype prie Utenos Dievo Apvaizdos koplyčios jau kelintą savaitę burzgia galinga technika. Išardyti senieji bažnyčios pamatai, išlyginta teritorija, vyksta kiti darbai. Prieš keletą savaičių Utenos rajono savivaldybės administracija išdavė leidimą naujajai bažnyčiai statyti. Birželio 27-ąją, švenčiant Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidus, Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas pašventino naujai statomos Dievo Apvaizdos bažnyčios kertinį akmenį ir bažnyčios statybos vietą.

Per Žolinę norima pašventinti varpus

Pasak Dievo Apvaizdos bažnyčios klebono kun. Henriko Kalpoko, bažnyčios statybos darbų pradžia užsitęsė dėl dokumentų tvarkymo bei detalaus plano patvirtinimo, tačiau dabar viskas vyks žymiai sparčiau. Generalinis rangovas – UAB „Dailista“ iš Kupiškio. Šios statybų bendrovės darbuotojams talkins nemažai kitų firmų, tarp jų ir iš Utenos.

Tikintieji labai nori, kad rugpjūčio 15 dieną vyksiančioje Žolinės šventėje būtų galima pašventinti bažnyčios varpus, kuriuos padovanojo ir sumontuos vokiečiai. Manoma, jog iki tos dienos jau bus pastatytas bažnyčios bokštas su varpine bei bažnyčios sienos. „Noras didžiulis, tačiau ar statybininkais suspės atlikti tokius didelius darbus, tikrai nežinau, - sakė klebonas kun. Henrikas Kalpokas. - Atidaryti naująją Dievo Apvaizdos bažnyčią planuojama šv. Kalėdoms. Pastačius patį bažnyčios pastatą, lauks apdailos ir aplinkos tvarkymo bei kiti gerovės darbai, kurie reikalauja ypač daug kruopštumo“.

Projektavo žinomi architektai

Dievo Apvaizdos bažnyčią projektavo architektai Ričardas Krištapavičius ir Mindaugas Jamantas. Pagal jų projektus yra pastatytos bažnyčios Kaune, Šventojoje, Nidoje, kitose Lietuvos vietovėse.

Maldos namai iškils tarp esamos klebonijos ir būsimo „Maximos“ prekybos centro pastato. Bažnyčia bus statoma iš raudonų klinterio plytų. Lubų konstrukcijos uždengiamos, o vidinės sienos taip pat mūrijamos iš plytų. Bažnyčioje bus per 400 sėdimų vietų. Visą maldos namų pastato vidaus erdvę juos balkonai. Bažnyčios rytinėje dalyje bus įrengtas centrinis altorius (presbiterija). Už presbiterijos, per du įėjimus, bus 72 kvadratinių metrų zakristija per du aukštus. Iš zakristijos bus galima išeiti į lauką, taip pat sraigtiniais laiptais patekti į zakristijos antrąjį aukštą bei bažnyčios varpinę. Antrajame aukšte, vakarinėje bažnyčios dalyje, virš centrinio bažnyčios įėjimo, numatytos 72 kvadratinių metrų patalpos bažnyčios chorui ir vargonams. Į bažnyčią bus patenkama iš Aušros gatvės. Du šoniniai išėjimai (evakuaciniai) bus įrengti iš šiaurės ir pietų pusės centrinėje bažnyčios dalyje.

Parapijos gyvenimas taps įdomesnis

VP „Market“ skiria bažnyčios statybai 2,5 milijono litų. Jų užteks tik pačios bažnyčios statybai, apdailos darbams bei gerovei sutvarkyti, tačiau nepakaks įvairiems bažnyčios puošybos elementams - altoriui, suolams, kitam maldos namų inventoriui. Klebonas kun. H.Kalpokas tikisi, jog parapijiečiai savo aukomis prisidės prie bažnyčios statybos ir pasistengs, kad naujojoje bažnyčioje būtų jauku.

„Žinoma, bažnyčia - ne vien pastatas. Didžiausias mano rūpestis yra gyvosios bažnyčios statyba. Džiaugiuosi, kad parapijiečiai yra aktyvūs visuose parapijos gyvenimo reikaluose. Tikiuosi, kad, pastačius bažnyčią, tikinčiųjų bendruomenės gyvenimas bus įdomesnis ir įvairesnis, nes iki šiol tam tiesiog nebuvo galimybių, - sakė Dievo Apvaizdos bažnyčios klebonas kun. H.Kalpokas. - Parapijoje dirbau ir dirbu vienas. Visą laiką atima tiesioginis darbas – šv.Mišios, vestuvės, krikštynos, ligonių lankymas, laidotuvės, kiti reikalai. Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas jau paskyrė man kunigą pagalbininką Joną Labakojį, kuris į mūsų parapiją atvyks iš Alizavos ir Kupreliškio parapijų, esančių Kupiškio ir Biržų rajonuose“.

Klebonas kun. H.Kalpokas tikisi, jog, pastačius bažnyčią, joje dirbs ir trečias kunigas. Tuomet maldos namuose bei parapijoje vyks platesnė pastoracinė veikla, bus daugiau renginių vaikams ir jaunimui. „Pastatę bažnyčią, stengsimės, kad gyvoji bažnyčia būtų visų parapijiečių širdyse ir kasdieniame gyvenime“, – sakė klebonas.

Rūta JONUŠKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija