Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar Pandėlio bažnyčia pasipuoš
naujais bokštais?

Vargu ar kas prisimena Pandėlio Švč. M. Marijos Vardo bažnyčią buvus su bokštais. Tačiau jie puošė šventovę iki XX amžiaus pradžios. Apie tai liūudija surastos archyvinės nuotraukos ir rašytiniai šaltiniai. Dabar ketinama bokštus atstatyti. Padaryta jau nemažai. Įkurta visuomeninė organizacija „Iniciatorių sambūris“, turinti antspaudą, sąskaitą banke. Jos nariai - pandėliečiams gerai pažįstami ir gerbiami žmonės: klebonas kun. Bronius Balaiša, seniūnas Romualdas Varanius, parapijos pastoracinės tarybos nariai, keletas mokytojų. Organizacija įregistruota Registro centre kaip juridinis asmuo, jai suteiktas paramos gavėjo statusas, numinti įvairių įstaigų slenksčiai, derinant, aptariant su paveldosaugos specialistais, architektais ir kt., parengti bokštų eskizai. Kalbiname šio sumanymo autorių, Vilniuje gyvenantį inžinierių Albiną JASIŪNĄ.

 

Kas jums yra Pandėlys?

Pandėlys - tai mano gimtoji parapija. Pandėlio bažnyčioje buvau pakrikštytas ne tik aš, bet ir mano tėvas, manau, kad ir senelis, taip pat trys mano seserys. Čia aš priėmiau Pirmąją Komuniją. Baigiau Pandėlio vidurinę mokyklą.

Ką žinote apie Pandėlio bažnyčios bokštus?

Per Pirmąjį pasaulinį karą bokštuose buvo įsitaisę rusai. Vokiečiai bandė juos subombarduoti ir bokštus smarkiai pažeidė. Metai po metų pažeisti bokštai toliau iro, pradėjo kelti grėsmę žmonėms. 1921 metų liepos mėnesį klebonas kun. Šeižys ir bažnytinės tarybos nariai nutarė bokštus nugriauti. Taip ir buvo padaryta. Tačiau bažnyčia be bokštų tapo neišvaizdi. Pasakojama, kad Pandėlyje apsilankęs vyskupas Kazimieras Paltarokas ją pavadino „bauža“. Parapijiečiai norėjo savo bažnyčią matyti tokią, kokia ji buvo. Bokštų atstatymui sudaryta komisija, atidaryta sąskaita banke, pradėtos rinkti lėšos. Iki bolševikų okupacijos nespėta bokštus atstatyti. Kaip žinome, 1940 metais Lietuvos bankuose pinigai tapo kontroliuojami rusų. Taip sumanymas liko neįgyvendintas.

Kaip jums kilo mintis šį sumanymą įgyvendinti dabar?

Rinkdamas medžiagą knygai apie Pandėlį, užsukau pas mokytoją Danutę Gaškaitę, kuri man mielai patikėjo savo tėvo, taip pat mokytojo, Nepriklausomos Lietuvos puskarininkio Alfonso Gaškos, surinktą gausią kraštotyrinę medžiagą, kurioje radau Pandėlio bažnyčios 1908 metų fotografiją. Bažnyčią puošė du bokštai. Tuomet pritariant Leonui Juozoniui ir nutariau, jog pats laikas juos atstatyti. Šį sumanymą palaiko Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, klebonas kun. B.Balaiša, seniūnas Romualdas Varanius ir kiti.

Pandėlio bažnyčios skelbimų lentoje kabo jūsų parengtas atsišaukimas į parapijiečius. Prašytume bent vieną šio atsišaukimo pastraipą čia pacituoti. Juk ne kiekvienas nuvažiuoja į Pandėlį.

Žinoma, malda pasiekia Aukščiausiąjį, kad ir iš kur ji sklistų, bet kodėl mes, pandėliečiai, turime būti prastesni už kaimyninių parapijų tikinčiuosius?

Jeigu mes neparodysime iniciatyvos, kad mūsų bažnyčia taptų tokia, kokia ji buvo visą XIX amžių ir XX amžiaus pradžioje, vargu ar kaimyninių parapijų žmonės ateis ir atstatys nuverstus mūsų bažnyčios bokštus. Norint galima viską padaryti, tik neverkšlenkime, kad nėra pinigų. Paskaičiuokime, kiek jų išleidžiame svaigalams ir rūkalams? Per tuos 90 metų būtume atstatę ne tik bažnyčios bokštus, bet ir kelias bažnyčias būtume pastatę.

Ar į atidarytą sąskaitą jau įplaukė pinigų? Kas pirmieji aukotojai?

Sąskaitoje jau turime apie du tūkstančius litų. Pirmąjį tūkstantį įnešiau aš, kitus pinigus paaukojo buvusi mokytoja, dabar pensininkė D.Gaškaitė, iš Gerkonių kaimo kilęs, dabar Prienų rajone gyvenantis Kęstutis Stumbrys, Čikagoje gyvenantis inžinierius Edmundas Jasiūnas (jis gimęs Pandėlyje),Vilniuje gyvenantis šilališkis Virginijus Jocys.

Kaip atrodys atstatyti bokštai?

Senieji bokštai buvo mediniai. Naujieji bus metaliniai, iš patvaresnių medžiagų. Be kryžiaus jų aukštis sieks penkiolika metrų. Kupolai bus trijų metrų aukščio. Dar kryžiai. Tikimės, jog pavyks įgyvendinti šį sumanymą. Jeigu nieko nedarysi, nieko ir nebus. Kviečiame visus žmonės, neabejingus Pandėliui, pagal išgales paaukoti pinigų bažnyčios bokštams atstatyti. Atsiskaitymo sąskaita LT207300010081961204 Hansa bankas.

Tikimės, kad iniciatyvą, renkant aukas, parodys ir parapijos kaimų bendruomenės.

Sambūrio nariai yra sutarę, kad visų aukotojų pavardės, gyvenamoji vieta ir paaukota suma bus paskelbta stende, kuris bus pritvirtintas bažnyčioje, ant kolonos.

Linkime, jog šis sumanymas būtų įgyvendintas. Ar pasipuoš Pandėlio bažnyčia naujais bokštais, priklauso nuo žmonių geros valios ir noro.

Kalbėjosi
Aldona Kačerauskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija