Atnaujintas 2004 liepos 23 d.
Nr.56
(1259)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ką pasirinks JAV: dramblį ar asilą?

Petras KATINAS

Iš pradžių galima priminti, kad dramblys – JAV demokratų partijos simbolis, asilas – Respublikonų.

Visi ženklai, deja, rodo, jog dabartinis JAV prezidentas Džordžas Bušas gali būti neišrinktas antrajai kadencijai. Pirmiausia dėl akivaizdžių nesėkmių Irake, kur smurtui, žudynėms ir neramumams galo nematyti. Dar blogiau, iš sąjungininkų koalicijos pasitraukė Ispanija, o dabar – ir Filipinai. Jeigu Ispanija nusprendė išvesti savo karius iš Irako atėjus į valdžią kairiajai socialistų vyriausybei, tai Filipinai, kurie buvo vieni ištikimiausių Vašingtono sąjungininkų, pasidavė šantažui, kai irakiečiai pagrobė vieną filipinietį ir grasino nupjauti jam galvą, jeigu Manila neišves savo karių iš Irako. Tiesa, tų Filipinų karių Irake tebuvo tik 50, tačiau politinis smūgis JAV buvo nepalyginti didesnis. Be to, vis daugiau amerikiečių kaltina Dž.Bušą ir jo administraciją, kad, pradėjęs karinę operaciją Irake, prezidentas padarė daugybę klaidų, neįvertino ypatingos Irako situacijos. Iš tiesų netgi solidūs politologai ir ekspertai dabar vos ne kasdien priekaištauja prezidentui, kad didžiausia jo klaida Irake buvo ta, jog jis, greitai palaužęs Sadamo Huseino armijos pasipriešinimą, išvaikė Irako armiją ir nepatraukė į savo pusę bent dalies diktatoriaus S.Huseino BAAS partijos funkcionierių. Taip, anot vieno amerikiečių politologo, buvo sunaikinta Irako valstybinė mašina, o atkurti ją chaoso ir beveik pilietinio karo sąlygomis – nepaprastai sunkus uždavinys. Aišku, didelių pastangų dėka pavyko išspręsti dalį Irako nacionalinių problemų, tačiau nuolat iškyla naujos. Kurdai vėl pradėjo konfliktuoti su arabais, sunitai pešasi su šiitais, atsiranda vis naujos grupuotės, žudančios ir terorizuojančios visus, kas tik bendradarbiauja su amerikiečiais ir naująja Irako valdžia. O dar laukia Irako naftos dalybų problema, numatomi rinkimai, naujos vyriausybės sudarymas. Todėl ekspertai vis dažniau būgštauja, kad Irakas suskils į atskirus anklavus, savotiškas valstybėles, kurios mirtinai pjausis tarpusavyje. Ir visa tai vyksta viename labiausiai pavojingų pasaulio regionų. Be to, Irake vis stiprėja musulmoniškasis fundamentalizmas. Juk diktatoriaus S.Huseino laikais tokio reiškinio Irake praktiškai nebuvo, o dabar moterys be skaros bijo pasirodyti viešose vietose. Amerikiečiai, jau sukišę į Iraką milijardus dolerių, piktinasi, kad Dž.Bušas nesugebėjo įkalbėti JAV sąjungininkų pasidalyti šia didžiule našta, kuri net turtingajai Amerikai darosi sunkiai pakeliama. Aišku, niekas nenori Irako subyrėjimo. Tačiau ir padėti, kad taip neatsitiktų, neskuba. Gaila pinigų. Be to, nėra politinės valios. Taip pat daugelis Vašingtono sąjungininkų, jeigu ir palaiko JAV, tai tiktai žodžiais, tylomis laukdami amerikiečių politinio, iš tiesų prezidento Dž.Bušo pralaimėjimo per artėjančius prezidento rinkimus.

Visa tai labai gausiai pila vandenį ant Demokratų partijos kandidato Džono Kerio ir jo pasirinkto kandidato į viceprezidentus Džono Edvardso malūno. Abu jie visais kanalais skelbiasi paprastų amerikiečių interesų gynėjais, iškėlę šūkį: „Nauja komanda – naujai Amerikai!“ Be to, negalima pamiršti, jog didelę reikšmę JAV rinkimų kampanijose turi pinigai ir už juos perkamos žiniasklaidos priemonės. O žiniasklaidos, ypač televizijos, vaidmuo JAV nuolat didėja. Kaip neseniai rašė „The Washington Post“, žiniasklaida, kaip institucija, labai aktyviai priartėjo prie elitinių institucijų ir tos galingosios mažumos, kuri aktyviai reiškiasi politikoje. Tiesa, nupirkti amerikiečių dienraščius, ypač didžiuosius, ne taip jau lengva, ir daugelis jų neparsiduoda. Be to, daugelio laikraščių leidėjai ir redaktoriai, televizijos kompanijų vadovai, yra gana konservatyvūs ir tradiciškai remia Respublikonų partiją. Tačiau vis dėlto pinigai yra svarbus faktorius. O čia demokratų kandidatas Dž.Keris yra nepalyginti turtingesnis už dabartinį Baltųjų rūmų šeimininką. Dž.Keris kartu su žmona Tereza Heinz valdo milijardo dolerių vertės turtą. Nemažai jo turi ir kandidatas į viceprezidentus Dž.Edvardsas – per 70 mln. dolerių. Negalima pamiršti ir to, kad Dž.Kerio šalininkai jo rinkimų kampanijai jau surinko daugiau nei 180 mln. dolerių. Tuo tarpu Dž.Bušo ir jo žmonos turtas vertinamas tiktai apie 15 mln. dolerių, o viceprezidento Diko Čeinio turtas – 50 mln. dolerių. Taigi Dž.Bušas, palyginti su Dž.Keriu, yra vos ne vargšas.

Paskutiniųjų apklausų duomenys irgi nieko gera nežada dabartiniam Baltųjų rūmų šeimininkui. Pagal apklausas, demokratų duetą remia 49 proc., o Dž.Bušą – tik 41-44 proc. apklaustųjų. Tiesa, iki lapkričio 3-iosios laiko dar pakankamai, o Dž.Bušas ne naujokas politikoje, todėl nurašyti jį į autsaiderius pernelyg anksti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija