Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Švč. Mergelės Marijos vardu...

Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios
terasoje pašventinta koplyčia,
kuriai suteiktas Švč. Mergelės
Marijos titulas, ji skiriama
visiems žuvusiesiems kovose
už Lietuvos laisvę atminti

Vyskupas dr. Jonas
Ivanauskas vadovavo
šv. Mišių liturgijai koplyčioje

Maldininkai Paminklinės
Prisikėlimo bažnyčios terasoje

Kaunas. Iškili dvasingumo ir susikaupimo šventė liepos 22-osios vakarą įvyko neįprastoje vietoje - Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios terasoje, nuo kurios atsiveria plati miesto panorama su namų stogais, bažnyčių siluetais. Toji pavakarė buvo skirta čia atstatytajai koplyčiai ir jos altoriui pašventinti. Parapijos šeimininkai pasirūpino, kad per iškilmes susirinkusiesiems netektų stoviniuoti - terasoje buvo sustatytos kelios eilės kėdžių. Žmonių susirinko itin gausiai, tarp jų - ir nemažai jaunimo. Ši koplyčia yra neatsiejama nuo visos Paminklinės Prisikėlimo bažnyčios būties, jos ne tik džiugios, bet ir skausmingos istorijos, dabarties akcentų.

Iškilmių pradžioje Kauno miesto dekanato dekanas, šventovės atstatymo tarybos direktorius, Kristaus Prisikėlimo parapijos klebonas kun. Vytautas Grigaravičius susirinkusiesiems priminė, kad šie metai Tautos šventovei ypatingi tuo, kad sukanka 70 metų, kai 1934 metais, Lietuvos I Eucharistinio kongreso metu, buvo pašventintas bažnyčios kertinis akmuo, atvežtas iš Jeruzalės, Alyvų kalno. O sumanymas statyti bažnyčią ir koplyčią Lietuvos šviesuomenei, kunigams kilo dar 1922 metais, kaip padėkos Dievui už atgautą laisvę simbolis. Bet 1944 metais darbus nutraukė sovietinė okupacija - pastatas buvo konfiskuotas, kryžiai nuversti, vidaus konstrukcijos išgriautos, čia buvo įkurta Radijo gamykla. Ir tik 1990 metais, aktyviai veikiant Lietuvos Sąjūdžiui, pastatas buvo grąžintas tikintiesiems.

Kun. V. Grigaravičius padėkojo visiems geros valios žmonėms, kurie savo aukomis prisidėjo prie bažnyčios, taip pat ir koplyčios atstatymo. Tarp geradarių - ne vien Lietuvos žmonės, bet ir gyvenantys Amerikoje, kitose užsienio šalyse. Tad koplyčios, visos bažnyčios atstatymas simbolizuoja Lietuvos dvasinį prisikėlimą, nepriklausomybės atgavimą, viso pasaulio lietuvių vienybę. Šventovės prikėlimas iš griuvėsių, sakė klebonas, ne vieno širdyje įžiebia viltį, dvasios pakilimą, pasitikėjimą savo jėgomis, norą įveikti laikinus sunkumus. Kun. V.Grigaravičius pranešė, kad tą dieną koplyčiai suteikiamas Švč. Mergelės Marijos titulas, kad koplyčia skiriama visų žuvusiųjų kovose už Lietuvos laisvę atminimui.

Koplyčios ir jos altoriaus pašventinimo apeigoms bei šv. Mišių liturgijai vadovavo Kauno arkivyskupo augziliaras vyskupas dr. Jonas Ivanauskas. Iškilmių metu giedojo Danguolės Beinorytės vadovaujamas parapijos jaunimo choras, kas dar labiau paryškino šventės iškilmingumą bei dvasingumą.

Šv. Mišių pamoksle vysk. J. Ivanauskas kalbėjo: „Šiandien esame liudytojai tikrove tampančios mūsų tėvų ir senelių svajonės. Balta tarsi Prisikėlusiojo Kristaus šviesa nutvieksta, ji ateina būti su mumis, ateina į mūsų dienų dabartį, nešdama Dievo palaimą ir viltį. Ateina melstis su mumis ir už mus, kad mes, mūsų Tėvynė turėtų kitokią ateitį. Iškilusi virš miesto tarsi prisikėlęs Kristus, ši šventovė kasdien mus laimins kryžiaus ženklu - pergalės prieš nuodėmę ir blogį galia“.

Anot ganytojo, virš Prisikėlimo šventovės iškilusi Švč. Mergelės Marijos garbei skirta koplyčia išreiškia mūsų giliausią pasitikėjimą ir meilę Dievo Motinai, todėl „į jos mylinčias rankas pirmiausia sudedame kankinių ir tremtinių, žuvusių už tikėjimą ir Tėvynę, auką. Atnešame čia visų geros valios žmonių gėrio pastangas, kasdienį darbą ir triūsą. Atnešame visų mūsų tikėjimą, viltį ir meilę“. Homiliją vysk. J. Ivanauskas užbaigė maldos žodžiais: „Švenčiausioji Dievo Motina Marija, visi mes esame Tavo vaikai. Nuo amžių Tu globoji mūsų Tėvynę ir kiekvieną iš mūsų Šiluvoje motiniškai glaudi prie savęs. Iš šios, Tavo garbei skirtos Šventovės pažvelk į mus visus, į mūsų miestą ir Tėvynę. Mes esame Tavo vaikai. Neleisk mums nutolti nuo Tavo mylimo Sūnaus. Tavo motiniška meilė mus įpareigoja visuomet tikėti Dievo tėviškąja meile bei rūpestingumu. Įpareigoja būti Tavo Sūnaus Velykų slėpinio liudytojais. Įpareigoja pasitikėti išskirtine maldos galybe ir kasdieniu Viešpaties artumu“. Vyskupas sakė, kad bažnyčia, Švč. Mergelės Marijos koplyčia saugos mūsų sielų ramybę, lydės mūsų šeimas, vaikus, ir mes turime tapti šios šventovės dalimi.

Vyskupas pašventino koplyčią, apšlakstydamas jos sienas iš vidaus ir išorėje. Po to buvo pašventintas koplyčios altorius ir apdengtas užtiesalu. Nuo šiol tai - Aukos altorius ir Viešpaties stalas.

Iškilmėse taip pat dalyvavo mons. doc. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas, kai kurių aplinkinių parapijų kunigai. Visi jie pasirašė Švč. Marijos Mergelės koplyčios pašventinimo akte.

Šventė baigėsi giesme „Marija, Marija“, ypač tikusia tos dienos dvasiai.

Benjaminas Žulys

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija