Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kolumbijoje ekstremistai
buvo pagrobę katalikų vyskupą

Kolumbijos kairiųjų maištininkų
sekmadienį pagrobtas vyskupas
Misaelis Vaka Ramiresas
po dviejų dienų buvo paleistas

Nežinomi teroristai liepos 25 dieną buvo pagrobę Kolumbijos šiaurės rytuose esančio Jopalio miesto vyskupą Misaelį Vaką Ramiresą, jam besilankant tos pačios vyskupijos Markotės parapijoje. Kolumbijos valdžios duomenimis, šį nusikaltimą padarė smogikai iš vadinamosios Nacionalinio išsivadavimo armijos (NIA), kairiųjų ekstremistų grupuotės, kurią sudaro apie penkis tūkstančius žmonių. Pastarajam judėjimui priklausantys sukilėliai kontroliuoja nemažą dalį Kolumbijos teritorijos.

Birželį prasidėjo NIA atstovų konsultacijos su Kolumbijos vyriausybe dėl taikos derybų, kuriose tarpininkautų Meksika. Kai kuriais duomenimis, ekstremistai pagrobė katalikų vyskupą, kad per jį perduotų laišką Kolumbijos valdžiai ir atkreiptų visuomenės dėmesį. Anksčiau NIA jau ne kartą grobė įkaitus, siekdama tokių tikslų.

Manoma, kad ir vyskupo M.V.Ramireso pagrobimas yra susijęs su dabartiniais bandymais atnaujinti prieš keletą metų nutrauktą valdžios ir sukilėlių dialogą.

Popiežius Jonas Paulius II pasmerkė jo pagrobimą kaip nepateisinamą nusikalstamą veiksmą ir pareikalavo, kad jis nedelsiant būtų paleistas.

Kolumbijos Katalikų Bažnyčia veikia kaip tarpininkė tarp vyriausybės ir Nacionalinio išsivadavimo armijos bei gausesnių Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų, nepaisydama to, kad abi pogrindinės maištininkų grupuotės praeityje yra ėmusios įkaitais dvasininkus ir kelis net nužudžiusios. Kolumbijos maištininkai jau keturis dešimtmečius kovoja už socialistinę revoliuciją. Kasmet šio kruvino konflikto aukomis tampa tūkstančiai žmonių. Padedant JAV, Kolumbijos prezidentas Alvaras Uribė padidino išlaidas gynybai ir pradėjo taikos derybas su sukarintomis kraštutinių dešiniųjų grupuotėmis, bet marksistiniai maištininkai atmetė jo sąlygas, kuriomis jis sutiko su jais derėtis. Vyskupą pagrobusiai Nacionalinio išsivadavimo armijai ilgą laiką vadovavo ispanų dvasininkas, interpretavęs Biblijos kvietimą padėti vargšams kaip raginimą griebtis ginklų.

Liepos 27-osios vakarą Kolumbijos kairieji maištininkai paleido pagrobtą katalikų vyskupą M.Vaką Ramiresą. Tai sostinėje Bogotoje paskelbė Kolumbijos gynybos ministras Chorchė Uribė.

„Jie su manimi elgėsi gerai, demonstravo didelę pagarbą. Jaučiuosi gerai. Ačiū Dievui, viskas baigėsi laimingai“, – vyskupas M.Vaka Ramiresas telefonu pasakė tarptautinei žiniasklaidai iš nedidelio Morkotės miestelio, esančio netoli tos vietos, kur jį pagrobė Nacionalinio išsivadavimo armijos kovotojai.

Pagal VR, ITAR-TASS-Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija