Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kryžių kalno atlaidai sutraukė tūkstančius maldininkų

Sekmadienį Šiaulių rajone, Kryžių kalne, vyko tradiniai Kryžių kalno atlaidai.

Į Lietuvos ir Lenkijos vyskupų aukojamas šv. Mišias suplaukė tūkstančiai maldininkų iš visos Lietuvos bei užsienio. Kryžių kalno atlaidus tiesiogiai transliavo Lietuvos televizija.

Kryžių kalnas - yra viena iš septynių Lietuvos šventovių, tautos kančių ir tikėjimo simbolis. Apie šį unikalų kalną dar 1990 metais popiežius Jonas Paulius II sakė: „Tauta, kuri su tokiu ištvermingumu ir pamaldumu keliauja į tą kalną pastatyti naują kryžių, tiki gyvenimu, tiki prisikėlimu“. Po trejų metų, 1993-iųjų rugsėjo 7 d., Šventasis Tėvas ir pats apsilankė Kryžių kalne, čia aukojo šv. Mišias. Popiežiaus vizitas išgarsino Kryžių kalną visame pasaulyje.

Liepos 25 dieną baigiamąsias Lietuvos jaunimo dienų šv.Mišias Kryžių kalne kartu su kitais svečiais koncelebravo ir Lenkijos Vyskupų Konferencijos grupės ryšiams su Lietuvos episkopatu pirmininkas arkivyskupas Vojciechas Ziemba. Po renginio abiejų kraštų vyskupų atstovai bendravo Palendrių šv. Bendikto vienuolyne. Kartu su grupių pirmininkais arkivysk. V.Ziemba ir vysk. Rimantu Norvila susitikime dalyvavo vyskupai Antonis Pacyfikas Dydyčas, OFM Cap., Ježis Mazuras, SVD, Jonas Ivanauskas, Juozas Tunaitis ir mons. Juozas Pečiukonis.

Artėja Eucharistijos metai, kurie prasidės šį spalį Meksikoje vyksiančiu Tarptautiniu eucharistiniu kongresu, o baigsis 2005 metų spalį Vatikane rengiama Vyskupų Sinodo asamblėja, skirta Eucharistijai kaip Bažnyčios gyvenimo ir misijos šaltiniui bei viršūnei. Tad šiai temai dėmesio skyrė ir bendradarbiavimo grupių nariai. Lenkijos vyskupai papasakojo, kokiu būdu tikisi pagilinti Eucharistijos suvokimą ir svarbą krikščionių gyvenime: planuojama rengti daugiau eucharistinių katechezių, Švč. Sakramento adoracijų. Buvo aptarta Lenkijoje išplitusi praktika didesniuose miestuose vieną bažnyčią paskirti amžinai Švč. Sakramento adoracijai.

Taip pat apsvarstytos ūkinės-ekonominės parapijų aktualijos Lenkijoje ir Lietuvoje. Pabrėžtas būtinas atsargumas, sulaukus pasiūlymų per trumpą laiką ženkliai pagerinti parapijos finansinę padėtį. Kaip rodo patirtis, tokie būdai dažnai yra per daug rizikingi, nes neatneša lauktų rezultatų.

Liepos 26 dieną Lietuvos ir Lenkijos Vyskupų Konferencijų atstovai Palendrių vienuolyno bažnyčioje koncelebravo šv. Mišias, dalyvaudami per amžius subrandintoje turtingoje benediktinų liturgijoje. Po to Kražiuose aplankė istorinę miestelio bažnyčią, kurią 1893 metais savo krauju gynė miestelio gyventojai, nuvyko prie jėzuitų kolegijos, 1616–1844 metais buvusios svarbiausiu Žemaitijos švietimo bei religinio gyvenimo centru. Vėliau Šiluvoje susipažino su koplyčia ir Bazilika bei jų istorija, aplankė Jono Pauliaus II namus.

VR, ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija