Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar išliks lietuvių
Šv.Petro katedra Bostone

Po seksualinio skandalo JAV šios šalies Katalikų Bažnyčios vadovai naikina dalį maldos namų. Mat siekiama išmokėti kompensacijas kunigų seksualinę prievartą patyrusioms aukoms. Iš 950 Bostono parapijų ketinama panaikinti 66, o iš jų – tris lietuvių. Šiuo metu Bostone ir jo apylinkėse gyvena arti 65 tūkstančių lietuvių kilmės žmonių.

JAV Bažnyčios vadovai taip nusprendė esą dėl nepakankamo žmonių skaičiaus. Tas nutarimas, paskelbtas birželio 6-ąją, pribloškė ne tik Amerikoje, bet ir Lietuvoje gyvenančius tautiečius. JAV lietuvių bendruomenės tarybos narys Jonas Stundžia labai susirūpinęs, nes, pasak jo, Bostono arkivyskupas teigė, kad lietuviai nereikalingi ir paprasčiausiai bus išvaryti, nepanorėta net diskutuoti su jais. Lieka viena viltis – Šventasis Tėvas.

Šv.Petro katedrą Bostone 1904 metais pastatė išeiviai iš Lietuvos. Už ją jau dabar tikimasi gauti septynis milijonus dolerių. Bostono lietuviai yra įsitikinę, kad, pardavus jų maldos namus, bažnyčios tikrai nebeliks. Iki šiol lietuvių parapijos buvo bene vieninteliai lietuvybės centrai Bostone. Čia veikusiose mokyklose vaikai mokėsi lietuvių kalbos. Bažnyčioje ne tik meldžiamasi, bet ir dainuojama, kalbama lietuviškai, švenčiamos tautinės šventės. Tai tarsi maža Lietuva!

Jau surengti keli mitingai, sudarytas Šv.Petro parapijos rėmimo komitetas (Gloria Adomkaitis, Gintaras Čepas, Rima Knašas ir kiti), įsteigtas finansų komitetas (Algis Adomkaitis, Vytautas Dilba ir Vanda Griganavičius Kiely), kurių tikslas – artimiausiu laiku surinkti 100 tūkst. dolerių sumą. Jau turima 60 proc. šios sumos lėšų.

Liepos 16-ąją JAV lietuvių taryba ir Lietuvių parapijiečių komitetas organizavo Bostone piketą, o tą pačią dieną protesto akcija surengta Vilniuje, prie Vatikano ambasados. Piketo dalyviai įteikė nuncijui laišką, skirtą popiežiui Jonui Pauliui II, kuriame, be kita ko, rašoma: „Kol Bostone gyvavo Šv.Petro lietuvių parapija, mes, naujųjų emigrantų tėvai, buvom ramūs, - mūsų vaikai turi dvasinę pastogę, kuri padės jiems išlikti padoriais ir atspariais žmonėmis sumaterialėjusiame šiandienos pasaulyje. Praradę savo dvasinius namus, kur link patrauks mūsų vaikai? Turėdama viltį ir Jūsų Šventenybės asmenyje, ir pasitikėdama Visagaliu prašau pagalbos ir Jūsų užtarimo“. Pasirašė Aldona Turauskytė ir kiti.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija