Atnaujintas 2004 rugpjūčio 11 d.
Nr.59
(1262)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gyva kultūros istorija

Benjamino Kondrato
dvitomis „Kūrėjų pėdsakais“

Lituanistas mokytojas ekspertas Benjaminas Kondratas skaitytojams pateikė solidų, gausiai iliustruotą dvitomį veikalą „Kūrėjų pėdsakais“.

Pasak knygų autoriaus, daugybė šviesių žmonių išgarsino gimtąjį Lietuvos kraštą. Kiekvieną istorijos šimtmetį jie iškilo tartum ryškūs švyturiai, savo širdies taurumu, šviesos troškimu, savo gyvenimo pavyzdžiu rodydami kelią į gražesnę dieną, prasmingesnį gyvenimą. Pasak prof. A.Zaborskaitės, yra vietovių, įaugusių į mūsų literatūrinę sąmonę: rašytojų gimtinės ar šiaip vietos, kuriose jų ilgai gyventa, kurta, susitikinėta su plunksnos draugais, arba vietos, kur ilsisi brangūs mums gimtosios literatūros kūrėjų palaikai...


Ilgai slėptos eilės

Zenoną Beniulį daugelis Anykščių krašto gyventojų pažinojo kaip tuomečio Elmininkų bandymų stoties eksperimentinio ūkio agronomą, puikų specialistą, reiklų ir principingą pareigūną, jautrų ir nuoširdų žmogų. Jis agronomo darbui Elmininkuose atidavė ne vieną savo gyvenimo dešimtmetį. Tiktai Sąjūdžio laikais, Anykščių krašte vykstant mitingams, atsiskleidė visai kitoks Z.Beniulio talentas. Ne kartą žmonių sambūriuose nuskambėdavo išraiškingai jo skaitomos eilės apie laisvę ir nepriklausomą Lietuvą, apie laiką nusimesti okupantų jungą, „miško brolių“ kovas. Prasidėjusį Atgimimą elmininkietis poetas Z.Beniulis pasitiko patriotiniais eilėraščiais. Savo kūrybos anksčiau jis niekur nespausdino, po darbo, laisvalaikiu, eiliavo savo malonumui.


Vaikystės šilų pėdomis

Minint poeto, eseisto, profesoriaus Jono Aisčio gimimo šimtąsias metines, jo draugus, gerbėjus nudžiugino šiai progai parengta ir išleista Stanislovo Abromavičiaus ir Gražinos Meilutienės knyga „Mėlynieji vaikystės šilai“. Knyga nepretenduojanti į enciklopedinę savo formatu ir informacija, tačiau ir ne iš mažųjų – talpinanti daugiau nei penkių kartų istoriją, Rumšiškių krašto gyvenimą ir tradicijas, jungianti jas su to meto kartografijos, dokumetų ir laiškų fragmentais. Kada paklausiau S.Abromavičių, kiek laiko dirbo prie knygos, jis atsiduso: ilgai - 1988 metais pradėjo. Be abejo, dirbo ne vien prie tos knygos, tačiau toks kruopštus giminės ir vietovės tyrinėjimas atima nemažai laiko.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija