Atnaujintas 2004 rugpjūčio 13 d.
Nr.60
(1263)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kryžiai kviečia

Lazdijų dekanato dekanas, Metelių parapijos klebonas kan. Vytautas Prajara, padedamas vyskupo Juozo Žemaičio, daugumos parapijiečių, Lietuvos žmonių, verslininkų ir rėmėjų iš svetur, prieš ketverius metus atstatė legendinę Dzūkijos šventovę – Kryžių koplyčią. Prie gražiausio šio krašto ežero – Dusios ji grakšti, tarsi gulbė, palypėjusi ant kalnelio, vasarą į čia švenčiamus Sekminių ir Šv. Petro ir Povilo atlaidus sukviečia būrius maldininkų. Įgyvendintas sumanymas bažnyčios teritorijoje, prie ežero, įkurti katalikiško jaunimo stovyklą. Kasmet stovyklautojų susirenka vis daugiau. Šią vasarą, liepos mėnesį, atostogavo 350 Marijampolės krašto skautų. Prie jų buvo prisijungęs ir Dzūkijos krašto Rudaminos bei Lazdijų jaunimas. Kitais metais planuojama visos Vilkaviškio vyskupijos skautų stovykla.

Marijampolės krašto skautų seniūnė Benita Mincevičiūtė prisiminė, kad pirmieji skautai prie Dusios ežero, tik kitoje pusėje, atostogavo ir davė įžodį prieš penkiolika metų. Dalis jų yra vėl čia.

Skautų devizas – „Tarnauti Dievui, Tėvynei ir artimui“ – sutelkė jaunimą geriems ir prasmingiems darbams. Kiekvieną vakarą vyko religinės valandėlės, sekmadieniais dalyvauta šv. Mišiose, buvo giedamos giesmės. Įsimintini susikaupimo vakarai. Stovyklautojus aplankė, su jais bendravo vyskupas J.Žemaitis. O kan. V.Prajara buvo jų nuolatinis pagalbininkas. Stovyklos atidarymo ir uždarymo metu linksmino Metelių parapijos kaimo kapela „Metelys“, kurios įkūrėjas ir aktyvus dalyvis yra pats kanauninkas.

Marijampolės krašto, Veiverių Tomo Žilinsko vidurinės mokyklos skautai Indrė Gustaitytė ir Aidas Janeliūnas jau penkerius metus priklauso šiai organizacijai. Jie papasakojo, kaip iš nedrąsių ir užsidariusių vaikų tapo savimi pasitikinčiais jaunuoliais. Čia kiekvienas gali atrasti save, kuo geriau pasireikšti, atskleisti savo sugebėjimus. Čia visada būsi priimtas toks, koks esi, nėra diskriminacijos, kaip kartais būna mokykloje.

Lazdijų parapijos vaikų ir jaunimo choro dalyvės Jurgita Stankevičiūtė, Vaida Matulevičiūtė, Kristina Sušinskaitė viena per kitą noriai dalijosi įspūdžiais, patirtais stovykloje. Jos kartu su Marijampolės krašto skautais dalyvavo visuose renginiuose, darbuose ir ketina tapti skautėmis.

Žygiai į istorinį Prelomciškės piliakalnį, Metelių regioninį parką, kliūčių ruožai, sportinės olimpiados, Neptūno ir Karaliaus Mindaugo dienos, dvasinės atgaivos valandos jaunimą užgrūdino fiziškai ir sustiprino dvasiškai.

Dar vienas sumanymas, kuris įrašytas testamente, tik pradėtas vykdyti. Tai Kristaus kryžiaus kelio statyba koplyčios teritorijoje. Kaip pažymėjo kanauninkas, prelatai Ladas Tulaba ir Jonas Buikas įkūrė Kryžių bažnyčios atstatymo fondą. Čia testamentu įrašė ir to kelio pastatymą. Iš Jeruzalės, tikrojo Kristaus kryžiaus kelio stočių, jie paėmė šventos žemės. Ją užantspaudavo ir atsiuntė Metelių parapijai. Žemė saugoma archyve. Ąžuolus padovanojo architektė iš Vilniaus pensininkė J.Rimkevičienė. Padėjo Seimo narys Justinas Karosas. Dabar dirba skulptoriai iš įvairių Lietuvos vietų: Garliavos, Birštono, Alytaus. Šio kelio statybai dar reikalinga finansinė parama.

Kan. V.Prajara prašo visų, kas gali, paremti auka Kryžiaus kelio statybą. O gal atsirastų ir skulptorių, norinčių paremti savo darbu?

Jeigu būtų pinigų ir skulptorių, Kristaus kryžiaus kelias koplyčios penktųjų metinių proga jau galėtų pakviesti maldininkus.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

Lazdijų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija