Atnaujintas 2004 rugpjūčio 13 d.
Nr.60
(1263)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Olimpiada prasideda!

Petras KATINAS

Tarptautinio olimpinio komiteto
prezidentas Žakas Rogas
ir Atėnų organizacinio komiteto
prezidentė Jana
Angelopulos-Daskalaki
apžiūri Atėnų olimpinį kompleksą

Pasaulio žiniasklaida Atėnų olimpinėms žaidynėms skiria labai daug dėmesio. Rašoma apie tai, kaip Graikija pasirengė žaidynėms ir atskleidžiami įdomūs faktai. Pavyzdžiui, vien sveikinimų transparantų, vėliavų ir kitokių atributų su užrašais „Sveiki atvykę!“ ilgis siekia daugiau kaip 370 kilometrų. Dar apie 200 km audeklo su panašiais užrašais bus pakabinta kituose Graikijos miestuose, kur vyks sportinės varžybos – senojoje Olimpijoje, Iraklione, Salonikuose, Patrų ir Voloso miestuose. Atėnų gatvės papuoštos ne tik vėliavomis ir plakatais, bet jose pastatyta per 1200 videokamerų. Tuo tarpu Pasaulio laukinės gamtos fondas, esantis Austrijoje, paskelbė savo ekspertų išvadas, kad olimpinės žaidynės Atėnuose padarys rimtą ir nepataisomą žalą aplinkai. Pasak gamtosaugininkų, Graikija tinkamai nepasirengusi Olimpiadai pagal daugelį ekologinių aspektų. Pavyzdžiui, neišspręstas klausimas dėl atliekų išvežimo ir sunaikinimo, ekonomiško vandens panaudojimo, nesutvarkyta visuomeninio transporto sistema. Kai dėl transporto, tai į Atėnus po 50-ies metų pertraukos vėl sugrįžo tramvajus. Pradėta eksploatuoti 26 kilometrų ilgio tramvajų linija, kuri sujungė Atėnų centrą su pietiniais jo priemiesčiais. Tramvajai žaidynių metu dirbs visą parą ir perveš per dieną 80 tūkst. keleivių.


Šnipai ar didvyriai?

Vašingtone paskelbus kai kuriuos Antrojo pasaulinio karo metų JAV specialiųjų tarnybų dokumentus paaiškėjo naujų faktų apie hitlerinės Vokietijos diplomatą Fricą Kolbę, išdavusį britams ir amerikiečiams daugybę Trečiojo reicho paslapčių.

1943 metų rugpjūtį į Didžiosios Britanijos ambasadą Berne (Šveicarija) kreipėsi vidutinio amžiaus vyriškis, nešinas dideliu lagaminu. Puikia anglų kalba su vos juntamu vokišku akcentu atvykėlis pareiškė norįs susitikti su britų kariniu atašė pulkininku Henriu Karfraitu. Kai ambasados sargybiniai paklausė, kokia atvykėlio pavardė, jis trumpai atsakė: „Kolbė. Aš turiu informacijos, kuri turėtų labai sudominti misterį Karfraitą“. Sužinojęs apie F.Kolbės vizitą, pulkininkas H.Karfraitas sušuko: „Nešdinkitės lauk. Jūs ką, laikote mane visišku idiotu? Juk tame jūsų lagamine aiški dezinformacija. Be to, išvežti tokius dokumentus iš Vokietijos – visiškai neįmanomas dalykas“. Išties F.Kolbė buvo aukšto rango diplomatas, dirbęs Vokietijos užsienio reikalų ministerijoje. Taigi, kaip rašo amžininkai, visišku idiotu pasirodė britų pulkininkas H.Karfraitas, palaikęs F.Kolbę vokiečių žvalgybos vadovo admirolo Kanario agentu, pasiųstu suklaidinti anglų žvalgybos MI-6 tarnybą.


„Zekų“ valstybė

Maskvos ekonomikos , politikos ir teisės instituto profesorius Sergejus Pašinas neseniai pareiškė, jog Rusijoje kuo daugiau bus milicininkų, prokurorų, tuo proporcingai daugės ir kalinių, dar nuo sovietinių laikų vadinamų „zekais“. Pasak prof. S.Pašino, Rusijoje jėgos ir kitų baudžiamųjų struktūrų aparato nuolatinis augimas tiesiogiai susijęs su nusikaltėlių, esančių kolonijose ir kalėjimuose, skaičiumi. Kiekviena tokia struktūra stengiasi kaip išmanydama pasodinti kuo daugiau žmonių. Tai tęsiasi nuo Stalino laikų. Nors dabar kaliniai jau nebevadinami liaudies priešais ar užsienio valstybių šnipais, tačiau esmė išliko. Principas tas pats: kuo daugiau pasodini už grotų ar spygliuotų vielų, tuo geriau dirbi. Vidaus reikalų ministerija, be milicijos, turi įvairiausius OMON’us, specnazus, netgi savo kariuomenę. O kur dar GULAGO pakaitalas – Vyriausioji kolonijų valdyba!

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija