Atnaujintas 2004 rugpjūčio 18 d.
Nr.61
(1264)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pagerbtos Puvočių dainininkės

Rūta AVERKIENĖ

Puvočių moterų
etnografinis ansamblis
su rajono meru
ir kitais svečiais

Ak, tos senovinės dzūkiškos melodijos! Graudus iki ašarų ringavimas. Kiekvienoje jų – vis kiti gyvenimai, kitos, neparašytos istorijos. Tvyro jos iki šiol senose kaimo pirkiose, slėpdamos dar anų, ankstesnių gyvenimų paslaptis. Ir balsas – tartum gija iš anapus – jų, Dzūkijos kaimo moterų.

Vieną šeštadienį buvo puiki proga ne tik tų dainų pasiklausyti, bet ir su pačiomis dainininkėmis pabendrauti. Tądien Puvočiuose buvo švenčiamas etnografinio ansamblio kūrybinės veiklos dešimtmetis. Baltai pasidabinusios dainorėlės laukymėje už kaimo subūrė ne tik garbius svečius, puvočiškius, iš miestų suvažiavusius jų vaikus, bet ir nemažą būrį dainininkų ir muzikantų iš visos Lietuvos. Drauge tai buvo ir kaimo šventė – argi ne šventė, kai į vieną būrį esami ir buvę kaimo gyventojai sueina? Buvo sugiedotas ne tik Puvočių kaimo himnas, bet ir prisiminta nelengva šio kaimo istorija, kurio lenkmečiu viena dalis buvo ,,po lenkais“, o kita – Lietuvoje. Puvočiuose prieš 140 metų gyveno 500 gyventojų. Neaišku, kas nutiko, kad po 40 metų jų liko tik 254. Na, o dabar Puvočiuose gyvena 66 gyventojai, ansamblyje tedainuoja tik aštuonios moterys. Joms groja Petras Kašėta iš Kašėtų kaimo, nes vietiniai vyrai, sako, nemoka.


Sielos Golgota ir šviesa

Jadvyga GODUNAVIČIENĖ

Dailininkė Vida Krištolaitytė
parodos atidaryme

Vilniuje, „Vartų“ galerijoje, liepos pradžioje duris atvėrė Niujorke gyvenančios lietuvių dailininkės Vidos Krištolaitytės kūrybos paroda „Dievai ir žmonės“. Tai jau vienuoliktoji šios menininkės ekspozicija gimtinėje nuo tada, kai Lietuva atkūrė savo nepriklausomybę. Pirmoji paroda įvyko Kaune, dvi – 1998 metais Šilalėje ir gimtojoje Laukuvoje, nuolat traukiančioje autorės širdį. „Vartų“ galerija V.Krištolaitytės darbus eksponuoja septintą kartą, tai yra kasmet. Ir kiekvieną sykį matome ką nors naujo, netikėto it jaudinančio, liudijančio neišsekančią meninės saviraiškos įvairovę


Brandus dūdininkų pasirodymas

Prancūzijos mieste Mazamete vyko pučiamųjų orkestrų festivalis „Fanfaros be sienų“. Jame dalyvavo dvylika meno kolektyvų iš vienuolikos šalių. Lietuvai festivalyje atstovavo Panevėžio pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“, kuriam vadovavo vyriausiasis dirigentas Remigijus Vilys. Šis kolektyvas dvejus metus iš eilės buvo pripažintas Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionato nugalėtoju.


Grįžta prielankumas tautodailei

Lietuvos tautodailininkų sąjungos tautodailės galerijoje, įsikūrusioje sostinės Stiklių gatvėje, veikia Gintos Mačienės kūrybos paroda „Šilkinės fantazijos“. Ekspozicijoje – grafikos, šilkografijos darbai ir siuvinėtos staltiesės. Susipažinti su Panevėžyje gyvenančios moters kūryba bus galima iki vasaros pabaigos. Tai jau aštuntoji G. Mačienės darbų paroda. Pirmą sykį viešai parodyti savo dirbinius ji išdrįso prieš šešerius metus, vos tapusi tautodailininke.


Norvegų choras bažnyčioje

Pirmą kartą Pažaislio muzikos festivalio dalyvių sulaukė ir jonaviečiai. Rugpjūčio 6 dieną Skarulių Šv. Onos bažnyčioje koncertavo vienas festivalio dalyvių Norvegijos „Brage“ vyrų choras, kuriam dirigavo Espen Selvik. Šis choras iš svetingosios Norvegijos jonaviečiams atliko kompozitorių N.Gade, E.Grygo, L.Sandelio ir kitų kompozitorių kūrinių. Tą vakarą Skarulių Šv. Onos bažnyčia nesugebėjo sutalpinti visų, atėjusių pasiklausyti vyro choro dainavimo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija