Atnaujintas 2004 rugpjūčio 20 d.
Nr.62
(1265)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Padėkokime už Apvaizdos globą

Vyskupų laiškas, skirtas Baltijos kelio sukakčiai -
rugpjūčio 23-iajai

Baltijos kelio jubiliejus
bus paminėtas trijose valstybėse
Eltos nuotrauka

Prieš penkiolika metų Lietuva, Latvija ir Estija išėjo į Baltijos kelią. Susikabinę rankomis žmonės sudarė ne vien gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino. Jie sudarė gyvąją bendruomenę, kurią vienijo viltingi įsipareigojimai sąžinės laisvei, asmens orumui, dvasinei visuomenės sveikatai ir ūkio gerovei. Bendruomenę, kuri pasipriešino melui, dviveidystei ir priespaudai.


Kauniečiai - Žolinės tradicijų kūrėjai

Linksmai traukia dainą
susirinkusieji Girstupio parke,
o tarp jų - Kazys Starkevičius

Katalikiškoje aplinkoje užaugusiam žmogui Žolinė dažniausiai susijusi su žolynų šventinimu. Tai Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventė. Žolinė švenčiama nuo pirmųjų krikščionybės amžių. Pagrindinė šios šventės prasmė yra ta, kad Marija dėl ypatingo vaidmens Dievo istorijoje į dangų buvo paimta visu kūnu, be jokių tarpinių būsenų. Taip kūnas buvo išaukštintas iki Dievybės - nenuodėmingas kūnas sudarė šventą visumą su skaisčia siela. Kaip tik iš to ir kyla dabartiniam žmogui labai aktuali dorovinė mintis - kūnas ir siela turi sudaryti harmoningą visumą, jei kūnas nusidėjęs, siela negali būti skaisti ir priartėti prie Dievo. Prie Marijos karsto atėję apaštalai nerado jos kūno ir suprato, kad Dievas į dangų paėmė ne tik Marijos sielą, bet ir kūną. Tuo labai džiaugiantis, į Marijos karstą buvo pridėta spalvingų bei kvepiančių žolynų ir jie pašventinti.


Restauruojamas didysis
bažnyčios altorius

Kretingos Viešpaties Apreiškimo
Švč. Mergelei Marijai bažnyčia
Gedimino ŽILINSKO
(ELTA) nuotrauka

Kretingos Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje pradėtas restauruoti didysis altorius. Restauravimo metu vaizdinė ir nugarinė altoriaus dalys bus valomos nuo dulkių, suodžių ir kitų nešvarumų, antiseptikais impregnuojami mediniai paviršiai, polimerinėmis medžiagomis tvirtinama mediena, šalinami aliejiniai uždažymai. Keturios didžiojo altoriaus skulptūros bus restauruojamos Vilniuje.


Siauri vartai

Vasara jau besibaigianti, ir daugelis grįžta iš atostogų pailsėję ir vėl pasiryžę kibti į įprastinius darbus.

Tačiau šį sekmadienį tikintiesiems, dalyvausiantiems Mišių aukos šventime (pirm visų kitų darbų), teks atlikti nelengvą Dievo darbą (plg. Jn 6, 29), tai yra pasistengti ne tik iš naujo tikėjimo akimis žvelgti į savo vienintelį Mokytoją, bet ir tvirtu pasitikėjimu priimti kietus Jo žodžius, kuriems vykdyti reikia dieviškos malonės.

Sykį Jėzus mokydamas keliavo į Jeruzalę, ir kai kažkas Jį paklausė: „Viešpatie, ar maža bus išgelbėtų?“, Jis tarė: „Pasistenkite įeiti pro ankštus vartus!“ (plg. Lk 13, 22 – 24).

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija