Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Padėkos ir vilties eisena į Šiluvą

Prof. Vytautas Landsbergis
ir Vokietijos Bundestago
prezidentė prof. Rita Ziusmut

1993 metais buvo atnaujintos sovietmečiu garsėjusios ir tuometę valdžią gąsdinusios Eucharistijos bičiulių eisenos į Šiluvą. Iniciatyvos organizuoti ėmėsi Kelmės Sąjūdžio dalyviai. Idėją, matyt, paskatino sovietmečiu vykęs s. Gemos Stanelytės teismas Kelmėje. Eisenos dieną, ankstų rytą, vykdavo trumpas mitingas prie teismo pastato, kur liudytojai pasakodavo prisiminimus apie šį teismą. G.Stanelytė buvo nuteista, o kad nevyktų eisenos, buvo išgalvotas „kiaulių maras“, kurio pretekstu Šiluvos ir Tytuvėnų apylinkės buvo apsuptos glaudžiu Rusijos kareivių ir vietinių draugovininkų žiedu. Niekas be specialių leidimų nebuvo įleidžiamas į apsuptą teritoriją. Visa tai dar nebuvo išblėsę iš žmonių atminties. Ėjimu su malda į Šiluvą buvo norima prisiminti ir pagerbti tuos, kurie per ilgą draudimų ir persekiojimų laikotarpį dirbo ir aukojosi dėl tikėjimo išsaugojimo, neleido užgesti laisvės vilčiai, taip pat norėjo padėkoti Visagaliui ir mūsų Užtarytojai Marijai už atgautą laisvę bei paprašyti padėkoti sukurti žmogaus orumą atitinkančią valstybę.


Gera širdis nuotolių nežino

Benjaminas ŽULYS

Už paramą vaikai J.P.Kedžiui
įteikė gėlių

Talka lietuvių tautai

Septintą kartą su gausiomis labdaros dovanomis daugiavaikėms Lietuvos šeimoms į Kauną atvyko Australijos lietuvis Jonas Petras Kedys. Jis pagal pareiškimus, prašymus ir vietos seniūnų rekomendacijas vėl nutarė paremti dešimt ir daugiau vaikų turinčias šeimas. Garbiojo altruisto susitikimas su šių šeimų atstovais, daugiausia – motinomis ir vaikais, įvyko Kauno miesto savivaldybės mažojoje salėje. O toji parama – po du tūkstančiai litų kiekvienai šeimai – vis šis tas gausios šeimos bendruomenei. Apdovanotųjų šeimų susidarė trylika.


Pašventintas paminklas partizanams

Renginyje dalyvavę kunigai
ir LLKS pirmininkas
dimisijos kapitonas J.Čeponis

Kupiškio rajono Šimonių seniūnijoje, prie Puožgirio miško, pašventintas paminklas, skirtas Algimanto apygardos Algirdo kuopos aštuoniems partizanams: Vladui Valikoniui-Šernui, Bonifacui Dūdai-Pisoriui, Domui Matulioniui-Eimučiui, Luciui Černiui-Laisvūnui, Vladai Matulionytei-Rožei, Povilui Matulioniui, Petrui Velaniškiui, Povilui Garbėnui-Šarkiui, Baliui Vaškeliui-Kęstučiui. Apie B.Vaškelį žinios buvo pateiktos tik šventinant paminklą ir jo pavardę pageidavo įtraukti į sąrašus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija