Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Partizanams atminti

Klebonas kun. Kęstutis
Vosylius (kairėje) pašventino
atminimo lentą

Garliava. Rugpjūčio 22-ąją, Juodojo kaspino dienos išvakarėse, minint Baltijos kelio penkioliktąsias metines, Garliavoje atidengta paminklinė lenta, skirta 1947 metais nužudytiems partizanams atminti.

Už tėvynę žuvusiųjų paminėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Garliavos Šv. Trejybės bažnyčioje. Šv. Mišias aukojęs kun. Mindaugas Martinaitis kvietė maldai už tuos jaunus žmones, kurie tam tikru laiku, tam tikromis istorinėmis sąlygomis paaukojo tai, ką turėjo brangiausia – savo gyvybę.


Dvasinė konferencija

Kan. Mindaugas Puidokas
pasakoja apie Švč. Mergelę Mariją

Alytus. Tradicinė lietuvių šventė Žolinė skambiais akordais nuvilnijo Alytuje. Po šv. Mišių maldininkai Šv. Angelų Sargų bažnyčioje susitelkė apmąstymams dvasinėje konferencijoje „Tave lydėjo visada dievybės atspindys“.

Susirinkusiuosius sveikino Švietimo ir socialinių reikalų departamento direktorius Albinas Minkevičius ir perdavė nuoširdžius miesto mero Vytauto Kirkliausko ir savivaldybės administracijos direktoriaus Felikso Džiauto linkėjimus. Dekanas kun. Arūnas Užupis linkėjo, kad Dievo Motina nepaliautų stiprinti bręstančią Maironio išgiedotą lietuvio dvasią, apglėbtų visus ir pamalonintų vienybės bei atsparumo dovana. „Dienos namų“ direktorė Kristina Bondareva prisiminė šviesaus atminimo garbės pilietį kunigą Praną Gavėną, kurio iniciatyva ir pastangomis Alytaus miestas bei jo gyventojai 1995 metais buvo patikėti Švč. Mergelės Marijos globai, dėkojo Rožinio maldos grupių vadovei Elenai Gausienei, s.Birutei Dimšaitei, „Caritas“ vadovei Aldonai Vasiliauskienei, kurios Dievo Motinos pavyzdžiu savanoriškai dirbdamos kuria šviesų tikinčiųjų pasaulį mūsų parapijoje.


Šv.Roko atlaidai

Šv. Roko atlaidų procesija
Aukštojoje Panemunėje

AUKŠTOJI PANEMUNĖ. Rugpjūčio 22-ąją parapijoje vyko Šv. Roko atlaidai. Šio šventojo vardu pasaulyje yra pavadinta apie tris tūkstančius bažnyčių ir vietovių, tarp kurių – ir šiai parapijai priklausantys Rokai. Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčioje vykstantys atlaidai būna didžiausi Kaune, nes į juos, galbūt todėl, kad parapijai priklauso ir aplinkinių kaimų, susirenka daugiausia žmonių, kurie dalyvauja šv. Mišiose, daugelis atlieka išpažintį, priima Komuniją.


Dvasingumo ir meilės šventė

Batakių Šv.Onos bažnyčioje
šv. Mišias aukojo
vyskupas Jonas Boruta, SJ

Batakiai. Ši parapija – viena seniausių Žemaitijoje. Ji įkurta net XVI amžiuje. Rugpjūtį čia įvyko nepaprasta šventė - parapiją savo vizitu pagerbė Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, ir kiti aukšti dvasininkai, kaimyninių parapijų kunigai.

Senoje Batakių žemėje, gerai matomoje vietoje, kurioje senieji žmonės prisimena buvus kapinaites, buvo pastatyti kryžiai. Tiesa, ir seniau čia stovėjo kryžiai, tik gerokai kuklesni, metaliniai. Į baltųjų kryžių pastatymo šventę ir atvyko vyskupas J.Boruta. Šventindamas kryžius, gausiam batakiškių ir svečių iš rajono ir sostinės būriui vyskupas linkėjo ramybės ir Dievo palaimos.


Žolinės iškilmes vedė jaunieji kunigai

Gieda Tauragės bažnyčios
choras. Vargonais groja
Antanas Kazlauskas

Tauragė. Rugpjūčio 15-ąją išvykus Tauragės Švč. Trejybės bažnyčios klebonui dekanui kun. Alvydui Bridikiui į kitos parapijos atlaidus, Žolinės šventė Tauragės Švč. Trejybės bažnyčioje buvo patikėta trims jauniems kunigams: Raimondui Jonauskui, Sauliui Styrai ir Vygantui Gudeliūnui, studijuojančiam Romoje.


Savaitė prie Dievo Motinos paveikslo

Pivašiūnai. Nuo seno garsi Žolinė Pivašiūnuose. Savo stebuklinga galia šią šventovę išgarsino Dievo Motinos Nuliūdusiųjų Paguodos paveikslas.

Šiemet Žolinės atlaidų pirmąją dieną – rugpjūčio 8-ąją – Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis teikė Sutvirtinimo sakramentą, vadovavo pamaldoms, paskelbė atlaidų pradžią ir pamaldų tvarką.


Išsipildžiusi svajonė

Pušaloto parapijos
krikščionys demokratai

Pušalotas. Rugpjūčio 8 dieną parapijos krikščionys demokratai kartu su parapijiečiais bei svečiais iš Pasvalio rajono skyriaus, Pasvalio rajono moterų katalikių draugijos, Joniškėlio ir Krinčino krikščionių demokratų delegacijomis, Pušaloto miestelio seniūne Paulina Stravinskiene, seniūnijos atstove Gražina Pranskūnaite, Pušaloto parapijos klebonu kun. Albinu Pipiru, Mikoliškio kultūros namų bibliotekos vedėja Aldona Danisevičeiene paminėjo Krikščionių demokratų partijos 100-ąsias metines.


Lankėsi nuncijus

Zarasai. Nuaidėjo paskutinė gražiausia vasaros šventė mūsų mieste – Žolinė. Šiemet ją paįvairino broliai iš Baltriškių, suorganizavę jaunimo piligriminę kelionę iš Baltriškių per kaimo parapijas – Avilius, Suvieką, Stelmužę į Zarasus.

Penktadienio vakarą pasiekę Zarasus, piligrimai susirinko į „Ąžuolo“ gimnaziją, kur meldėsi, dėkodami Viešpačiui už sėkmingą kelionę. Dalis parapijiečių apnakvindino jaunuolius savo namuose, kiti liko gimnazijoje.


Mūsų diakonas – jau primiciantas

Kun. Andrius Šukys
(kairėje) su Utenos
jaunimo grupe

Utena. Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje metus diakonu dirbęs Andrius Šukys liepos 25 dieną tapo kunigu. Panevėžio Katedroje jį į kunigus įšventino Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Kitą dieną kun. A.Šukys gavo vyskupo paskyrimą atlikti tarnystę Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje vikaru, tai yra klebono padėjėju.

Rugpjūčio 1 dieną pirmosios šv.Mišios, vadinamos primicija, aukotos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje. Per šv. Mišias giedojo Sumos ir „Vox Animae” chorai, su kuriais kunigą Andrių sieja kūrybinis bendradarbiavimas. Primicijose dalyvavo jaunojo kunigo tėvai, sesuo, giminės, artimieji, draugai. Vakare aukotos šv.Mišios jaunimui. Jose giedojo vaikų ir jaunimo choras „Spindulėlis”, vadovaujamas Laimos Gimbutienės, ir „Saulės” gimnazijos ansamblis, vadovaujamas Vilijos Jonuškienės.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija