Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Savaitė prie Dievo Motinos paveikslo

Pivašiūnai. Nuo seno garsi Žolinė Pivašiūnuose. Savo stebuklinga galia šią šventovę išgarsino Dievo Motinos Nuliūdusiųjų Paguodos paveikslas.

Šiemet Žolinės atlaidų pirmąją dieną – rugpjūčio 8-ąją – Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis teikė Sutvirtinimo sakramentą, vadovavo pamaldoms, paskelbė atlaidų pradžią ir pamaldų tvarką.

Rugpjūčio 9 dieną buvo meldžiamasi už parapijas, rugpjūčio 10-ąją - už šeimas, rugpjūčio 11-ąją – kunigams ir vienuoliams skirtą dieną – už pašaukimus į dvasinį luomą, rugpjūčio 12-ąją - už „Caritas“ darbuotojus ir ligonius, rugpjūčio 13-ąją - už tikybos mokytojus ir katechetus. Tą dieną kartu su vyskupu J. Matulaičiu šv. Mišias koncelebravo ir pamokslą pasakė Ąžuolas Miliauskas, rugpjūčio 1-ąją įšventintas kunigu. Rugpjūčio 14 dieną į Pivašiūnų šventovę susirinko gausus vyskupijos jaunimo būrys. Buvo meldžiamasi už vaikus ir jaunimą, vyko Kaišiadorių vyskupijos jaunimo diena. Pamaldose dalyvavo ir svečiai iš Vokietijos, Halter dekanato „Caritas“ atstovai bei jų jaunieji pagalbininkai – savanoriai.

Pagrindinę atlaidų dieną – rugpjūčio 15-ąją – Žolinės iškilmių šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė kardinolas Audrys Juozas Bačkis, šv. Mišias kartu koncelebravo Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, SJ, Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Vilkaviškio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis, MIC, Kauno arkivyskupo pagalbininkas vyskupas Jonas Ivanauskas, Lietuvos Vyskupų Konferencijos delegatas lietuvių sielovadai už Lietuvos ribų prelatas Edmundas Putrimas, Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinis sekretorius mons. Gintaras Grušas. Šioje iškilmėje taip pat dalyvavo svečiai iš Magdeburgo vyskupijos – Magdeburgo vyskupijos administratoriaus atstovas kunigas Raimund Sternal bei lietuvių piligrimų grupė iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Kardinolas A.J. Bačkis, sakydamas pamokslą, džiaugėsi matydamas minias žmonių, suplaukusias pas Dievo Motiną, apdovanotą visomis malonėmis, išpuoštą dorybėmis, išlaikiusią mylinčią, jautrią, žmogišką širdį, ne tik suprantančią mūsų rūpesčius, bet ir trokštančią mums padėti. Akcentuodamas Marijos nuolankumą kardinolas kvietė tikinčiuosius atkreipti dėmesį į savo maldų intencijas: „Ko mes prašome Dievo? Ar dažnai išdrįstame pasakyti: „Dieve, teįvyksta Tavo valia mano gyvenime“? O juk būtent tai mums turi labiausiai rūpėti, nes žmogus tik tuomet bus tikrai laimingas, kai jis atliks jam Dievo patikėtą misiją žemėje”, – sakė kardinolas ir ragino tikinčiuosius išdrįsti drauge su Marija ištarti „Taip“. „Jūsų pamaldumas Marijai teikia vilties, kad Lietuva išbris iš savo vargų, kad Viešpats neleis pražūti tautai, kuri nuo amžių gerbė ir mylėjo Jo Motiną. Tai mūsų tautos stiprybė ir viltis. Neleiskime šiai vilčiai prigesti, stiprinkime savo tikėjimą ir pasitikėjimą Dievu, melskime Jo Motiną Mariją taikos, vienybės ir santarvės mūsų žmonėms”, – baigdamas pamokslą kvietė kardinolas A. J. Bačkis.

Pamaldose giedojo jungtinis Kaišiadorių vyskupijos parapijų choras, grojo pučiamųjų orkestras iš Alytaus. Mišioms buvo nešamos pačių žemdirbių išaugintos atnašos – vaisiai ir daržovės, javai, duona. Po šv. Mišių bažnyčios šventoriuje vyko eucharistinė procesija, kuria ir baigėsi didieji Žolinės atlaidai Pivašiūnuose.

KVK

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija