Atnaujintas 2004 rugpjūčio 27 d.
Nr.64
(1267)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tas nelemtas dopingas

Olimpinis disko metimo
čempionas Virgilijus Alekna

Lietuvos olimpine viltimi vadintas ir vadinamas disko metikas Virgilijus Alekna, laimėjęs disko metimo varžybose sidabro medalį nusviedęs diską 69 m 89 cm, nusileido vengrui Robertui Fazekašui, nusviedusiam įrankį 70 m 93 cm. Skirtingai nuo kitų sportininkų, kurie dėl savo pralaimėjimų kaltino per stiprų vėją ar blogus teisėjus, V.Alekna vyriškai ir ramiai pareiškė, kad nugalėjo stipriausias. Beje, Sidnėjaus olimpiados aukso medalio laimėtojas V.Alekna per pastaruosius dvejus metus įvairiose tarptautinėse varžybose nebuvo užėmęs žemesnės nei trečiosios vietos. Jam taip pat priklauso antrasis rezultatas pasaulyje per visą disko metimo istoriją – 73,93 m. O Atėnuose V.Aleknos pasiektas rezultatas iki R.Fazekašo metimo buvo olimpinis rekordas.

Antradienio pavakare pirmiausia Graikijos, o netrukus ir didžiosios pasaulio informacijos agentūros ėmė skelbti sensacingus oficialiai nepatvirtintus pranešimus, kad auksą laimėjęs Fazekašas, eidamas į dopingo kontrolę, bandė sukeisti mėginius. O tai reiškė, jog jis bandė nuslėpti vartojęs prieš varžybas draudžiamus preparatus. Netrukus buvo oficialiai paskelbta, kad R.Fazekašas, atėjęs į privalomą dopingo kontrolę, ilgai ginčijosi su kontrolieriais, nenorėjo atlikti testo, pagaliau bandė sukeisti šlapimo mėginius. Antradienio vakare, kai iki medalių įteikimo ceremonijos disko metikams liko tik valanda, Lietuvos olimpinė misija gavo Tarptautinio olimpinio komiteto oficialų patvirtinimą, kad aukso medalis bus įteiktas V.Aleknai, o R.Fazekašas diskvalifikuojamas. Taigi V.Aleknos rezultatas lieka ir olimpiniu rekordu. Beje, dar prieš disko metimo varžybas Atėnuose sklido kalbos apie R.Fazekašo apgavystes. Netgi tai, jog jis turi pilvo ertmėje implantuotą talpyklą, kuria prireikus slapta pasinaudodavo apsilankydamas pas dopingo kontrolierius.

Mūsų čempionas V.Alekna, sužinojęs šią žinią, išliko ramus kaip paprastai, nereiškė didelių parodomųjų emocijų. Jis tik pasakė, kad yra kategoriškai nusiteikęs prieš dopingo vartojimą ir pripažįsta tiktai garbingą sportinę kovą. Tuo tarpu vengrų džiaugsmą pakeitė nusivylimas ir gėda.

Vakar kita Lietuvos olimpinė viltis – mūsų krepšinio komanda susitiko su Kinijos rinktine. Ketvirtfinalio dvikovose dar varžėsi Ispanija-JAV, Graikija-Argentina, Italija-Puerto Rikas. Nepaisant to, kad dauguma krepšinio specialistų Lietuvos krepšininkus vertino nepalyginti geriau nei kinus, tačiau priminė, jog Kinijos komandoje yra ne tik 229 cm ūgio NBA žaidėjas Jao Mingas, bet ir tai, kad Kinijos rinktinę kartu su amerikiečiu Delu Harisu treniruoja ir žinomas Lietuvos treneris Jonas Kazlauskas, puikiai išmanantis lietuvišką krepšinį. J.Kazlauskas 2000 metų Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse buvo vyriausiuoju Lietuvos komandos treneriu.

Petras KATINAS

Alfredo Pliadžio (LTOK)-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija