Atnaujintas 2004 rugsėjo 1 d.
Nr.65
(1268)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Atėnai perdavė estafetę Pekinui

Per Atėnų olimpinių žaidynių
uždarymą kalba “Athens 2004”
organizacinio komiteto prezidentė
Jana Angelopulos-Daskalaki.
Dešinėje - Tarptautinio olimpinio
komiteto prezidentas Žakas Rogas
Reuters-EPA-ELTA nuotrauka

Namo sugrįžusias olimpines žaidynes Graikija sekmadienį išlydėjo į naują kelionę - Atėnų olimpiniame stadione įvykusioje uždarymo ceremonijoje olimpinė vėliava buvo perduota Kinijos sostinei Pekinui, kuris rengs 2008 metų Olimpiadą. Atėnai atsisveikino linksmai ir spalvingai, surengdami įspūdingą nacionalinės muzikos ir tradicijų festivalį. „Olimpinės žaidynės sugrįžo namo, ir mes parodėme pasauliui, kokius puikus darbus gali padaryti graikai“, - su pasididžiavimu sakė Atėnų organizacinio komiteto prezidentė J.Angelopulos-Daskalaki.

„Jūs laimėjote, - atsakė graikams Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Žakas Rogas ir apdovanojo pagrindinę žaidynių organizatorę TOK ordinu. – Šios žaidynės buvo surengtos taikos ir brolybės dvasia, - kalbėjo Ž. Rogas. – Tai buvo žaidynės, kuriose tapo žymiai sunkiau apgaudinėti ir kuriose švarūs atletai buvo geriau saugomi“.

„Atėnai buvo puikūs atletams, o Graikija buvo puiki žaidynėms, - teigė J . Angelopulos-Daskalaki. - Jūsų dėka olimpinės žaidynės yra galingiausias žmonijos vilties ir įkvėpimo šaltinis“.

Po oficialių kalbų buvo atlikti Graikijos ir Kinijos himnai, o Atėnų merė perdavė olimpinę vėliavą Pekino merui. Netrukus užgeso ir olimpinė ugnis, kuri po ketverių metų suliepsnos jau Pekine. Uždarymo ceremonija baigėsi populiariausių Graikijos atlikėjų koncertu, bet stadione buvę žiūrovai ir sportininkai ėmė po truputį skirstytis dar jam nesibaigus. Žaidynių uždarymo šventė prasidėjo spalvingu teatralizuotu koncertu Graikijos nacionaliniais motyvais. Po šokių pirmąkart žaidynių istorijoje per uždarymo ceremoniją įvyko vyrų maratono bėgimo prizininkų apdovanojimo ceremonija. Jos metu auksas buvo įteiktas italui Stefanui Baldiniui, tačiau kur kas didesnių ovacijų susilaukė trečiąją vietą užėmęs brazilas Venderlėjus de Lima, kurį per varžybas distancijos pabaigoje užpuolė žiūrovas. Įvertindamas susidariusią situaciją, TOK skyrė brazilui ir Pjero de Kuberteno medalį už kilnumą.

Po šios ceremonijos į stadiono vidurį ant pakylos buvo atneštos visų 202 žaidynėse dalyvavusių šalių vėliavos. Lietuvos trispalvę buvo patikėta nešti krepšininkui Robertui Javtokui. Netrukus stadiono aikštę užpildė sportininkai, kurie ėjo grupelėmis pagal šalis, tačiau netrukus visi susimaišė. Ryškiai geltonai apsirengę lietuviai įėjo pro centrinę stadiono tribūną vieni pirmųjų ir buvo gerai pastebimi stadione.

Ceremonijos metu patenkintas TOK prezidentas Ž.Rogas ištarė ir sakralinę frazę: „Skelbiu XXVIII olimpiados žaidynes uždarytas ir pagal tradiciją kviečiu viso pasaulio jaunimą po ketverių metų susirinkti Pekine“.

Kitais metais TOK nuspręs, kur vyks 2012-ųjų Olimpiada - Madride, Londone, Maskvoje, Paryžiuje ar Niujorke. Tuo tarpu Tailandas, kurio sportininkai Atėnų olimpinėse žaidynėse iškovojo tris aukso ir keturis bronzos medalius, ketina siekti surengti 2016 metų olimpines žaidynes.

Sekmadienį pasibaigusių Atėnų olimpinių žaidynių medalių lentelėje Lietuvos rinktinė, kurios sportininkai pelnė vieną aukso ir du sidabro medalius, užėmė 45-ąją vietą.

Pirmoje vietoje - JAV atletai. Per šešiolika varžybų dienų jie iškovojo 35 aukso, 39 sidabro bei 29 bronzos medalius (iš viso - 103). Antroje vietoje - Kinijos sportininkai. Jie pelnė 32 aukso, 17 sidabro ir 14 bronzos medalių (iš viso - 63). Trečia liko Rusijos rinktinė, kurios atletai iškovojo 27 aukso, 27 sidabro ir 38 bronzos medalius (iš viso - 92). Latvijos rinktinė, kurios sąskaitoje - keturi sidabro medaliai, užėmė 59-ąją vietą. Estijos komanda su vienu sidabro ir dviem bronzos medaliais liko 65-a. Iš viso išdalytas 301 medalių komplektas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija