Atnaujintas 2004 rugsėjo 15 d.
Nr.69
(1271)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Netikėtas susitikimas

Graži, saulėta rugsėjo diena. Šilta, ir aš be palto. Rytą išvažiavusios iš Kauno geležinkelio stoties, jau einame iš traukinio su visais. Jau matyti „Gintaro“ viešbutis. Apžiūrėjusios, kur lengviau pereiti gatvę, stabtelėjome. Mintys sukosi apie džiugų pasimatymą po kelerių metų, vėl mamą apkabins sūnus ir mano brolis. Pasikeliame į fojė. Čia yra laukiančiųjų. Pasiteiravome apie svečius iš JAV, kelintas jų kambarys. Bet pasakė, kad šiuo metu jų nėra ir gal porą valandų nebus – išvykę į ekskursiją po miestą. Teko laukti. Nuėjome prie lango, visur ruda oda aptrauktos sofos, čia prisėdome pasidėjusios šalia rankines. Vis ėjo tai svečiai, tai susitikti atvykę pagyvenę ir jauni žmonės. Buvo galima ir spaudos, ir rašymui ką nusipirkti, ir kita. Ilgai laukti teko, o norėjosi greičiau pasimatyti…


Senų laikų prisiminimai

Marijampolės rajone, Meškučių kaime, nuo senų laikų gyveno stambūs ir garbingi ūkininkai Čėsnos. Jų šeima valdė 82 ha žemės, turėjo didelių pastatų: mūrinį gyvenamąjį namą su mansarda ir dideliais rūsiais, didelius ūkinius pastatus, tvenkinių, didelį sodą, gražių gėlių darželių, daug žemės ūkio technikos ir kt. Šią šeimą pažinojau nuo 1937 metų, todėl ir pradėjau rinkti apie ją to laiko ir jų praeities istorinę medžiagą. Pagarsėjo ji dar knygnešių (spaudos draudimo) laikais, kai tuose namuose rinkdavosi spaudos leidėjai ir platintojai, o vėliau, sovietiniais metais, sodybos rūsiuose slapstėsi Lietuvos kovotojai – partizanai.


Pasimatymas

Karas dar nebuvo pasibaigęs. Bet iškankintus okupacijos kaimus, miestus ir miestelius apgulė juoda neganda. Siautėjo kaip skėriai enkavėdistai. Dažniausiai tai būdavo atmatos – Judo broliai, karo metais pasimėgaudami traiškę žydus, lietuvius, lenkus, karaimus – kas tik gyvas pasimaišydavo po ranka, kam galėdavo „prisegti“ nusikaltėlio etiketę, pasigrobti jo kuklų turtą.


Susitikome po 60 metų

Praėjus 60-iai metų, Kaune buvo susirinkę 1944 metų Ukmergės gimnazijos abiturientai. Sunku buvo atpažinti buvusius klasės draugus. Daugelio jau nebėra tarp mūsų, juos pagerbėme tylos minute.


Nusikaltimas ir bausmė

Prof. dr. Petras Šalčius (1893-1958) buvo ekonomistas. Kauno universitete vieną semestrą teko ir man klausyti jo paskaitų „Kapitalistinė ekonomika“. Jo brolis Matas – garsus prieškario keliautojas ir populiarios knygos „Svečiuose pas 40 tautų“ autorius.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija