Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Josifas Slipis – Katalikų Bažnyčios kardinolas ir Ukrainos graikų apeigų (Rytų) katalikų patriarchas

Ona Mickevičiūtė

Josifas Slipis lageryje
apie 1960 metus

Prieš dvidešimt metų mirusio Josifo Slipio (Slipyj) pavardę žino Vakarų Ukrainos graikų apeigų (Rytų) katalikai (unitai). Tai dvasininkas, kovojęs už savo šalies nepriklausomybę, daug metų praleidęs kalėjimuose ir lageriuose, kur susitiko su įkalintais lietuvių kunigais, tarp kurių buvo monsinjoras Alfonsas Svarinskas. Kard. J.Slipį artimai pažinojęs mons. A.Svarinskas paskatino susipažinti su didžiojo ukrainiečių dvasininko gyvenimu.


Arkivyskupas Liudvikas Povilonis ir II Vatikano Susirinkimo nutarimai

Ramūnas LABANAUSKAS

Vyskupas Liudvikas Povilonis
1982 metais Romoje,
Šv.Petro aikštėje, susitinka
su popiežiumi Jonu Pauliumi II

Jau beveik 40 metų prabėgo nuo II Vatikano Susirinkimo pabaigos. Beveik tiek pat metų ir Lietuvoje vyksta įvairiapusė Bažnyčios reforma. Labai nelengvas buvo Susirinkimo nutarimų kelias į Lietuvą sovietmečiu. Tik nuo 1991 metų, Bažnyčiai Lietuvoje ėmus vadovauti naujai mąstantiems vyskupams Audriui Juozui Bačkiui ir Sigitui Tamkevičiui, Bažnyčios atsinaujinimas virto nebesustabdomu procesu. Per istoriškai trumpą laiką, kiek daugiau nei per dešimt metų, Bažnyčia Lietuvoje pasikeitė neatpažįstamai. Gimė nauja, atvira modernios Lietuvos visuomenės poreikiams Bažnyčia, visapusiškai įsijungusi į visuotinę Bažnyčią, palaipsniui tampančia globalizuoto pasaulio siela. Neatsiejama Bažnyčios dalimi tapo charizmatinis judėjimas, vaisingai perėmęs mūsų brolių protestantų evangelizacijos formas.


Nesitaikstęs su blogiu

Kazimieras Vytautas
Kryževičius

Netekome Kazimiero Vytauto Kryževičiaus, lietuvio patrioto, uolaus kataliko, su blogiu nesitaiksčiusio doro žmogaus. Mirė pakirstas ilgos sunkios ligos, eidamas 74-uosius metus.

Gimęs 1930 m. lapkričio 21 d. Kretingos apskrities Endriejavo miestelyje, darbininkų šeimoje, K.V.Kryževičius baigė Rietavo vidurinę mokyklą, o 1949 metais pradėjo studijuoti Lietuvos veterinarijos akademijoje. Būdamas neabejingas stalininių okupantų nusikaltimams prieš lietuvių tautą, jau studijuodamas įsitraukė į pogrindžio veiklą – dalyvavo Lietuvos laisvės kovos sąjūdyje, prisidėjo prie „Jaunosios Lietuvos” jaunimo ir studentų organizacijos kūrimo.


„Nenoriu antspaudų žmonėms aš dėti“

Klierikas Edvardas Gecevičius
Kun. Valerijaus
RUDZINSKO nuotrauka

Ši eilutė iš eilėraščio „Antspaudai“, drąsiai nurodanti žmogaus pasiryžimą, yra parašyta klieriko Edvardo Gecevičiaus. Deja, šis jaunas žmogus, neseniai sulaukęs vos 25–erių, rugpjūčio 17 dieną, nelaimingo atsitikimo metu, iškeliavo pas Viešpatį.

Gimė jis 1979 m. liepos 18 d. Alytuje, Algio ir Jadvygos Gecevičių šeimoje. Joje jau augo vyresnis brolis Arūnas. Edvardas mokėsi Putinų vidurinėje mokykloje. Joje baigė devynias klases, vėliau įgijo vidurinį išsilavinimą kartu ir elektriko specialybę. Yra studijavęs užsienyje, tobulinęs anglų kalbos žinias, ten dirbęs, sėmęsis praktikos ir įgūdžių apaštalaudamas tarp kalinių ir narkomanų. Vis dažniau pagalvodavo apie dvasinį pašaukimą, kurį atskleisti padėjo Nemunaičio parapijos klebonas kun. Valerijus Rudzinskas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija