Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šiluvos atlaidai – Lietuvos tikinčiųjų viltis ir paguoda

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Kardinolas Audrys Juozas
Bačkis sekmadienį laimina
į Šiluvą susirinkusius
maldininkus

Arkivyskupas Sigitas
Tamkevičius
dalija šv. Komuniją

Sekmadienį Šiluvoje
buvo gausu vaikų
ir jaunimoSekmadienį
Lietuvos kardinolas
ir vyskupai meldėsi
už Lietuvos jaunimą

Jungtinis Kauno bažnyčių
jaunimo choras visus
sužavėjo puikiu giedojimu.
Dirigavo Vita Vaitkevičienė
(priekyje)

Solistė Giedrė Jakelaitytė
visus stebino balso raiškumu

Kauno jėzuitų bažnyčios
choro vadovas dirigentas
Algimantas Mišeikis

Šiluvos klebonas
kun. Erastas Murauskas
(dešinėje) agapės metu
parodė esąs puikus vokalistas

Kauno Jėzuitų bažnyčios
choras Šiluvoje pirmą kartą
atlieka A. Paulavičiaus
„Lietuviškas mišias”

Rugsėjo 8 dieną Šiluvoje prasidėję atlaidai tęsėsi iki rugsėjo 15 dienos. Pagrindinė šių metų atlaidų maldų intencija – kad per Eucharistijos metus, prasidėsiančius spalį, dar labiau pamiltume Eucharistinį Jėzų. Pirmąją dieną, Švč. Mergelės Marijos gimimo dieną, buvo meldžiamasi už žuvusius ginant Lietuvos laisvę, už karius, prašant apsaugos tėvynei, kad grįžtų tarpusavio santarvė. Antrąją dieną melstąsi už teisėsaugos darbuotojus, už tai, kad nuteistieji sugrįžtų į laisvę, visavertį gyvenimą.

Rugsėjo 10-ąją šv. Mišios aukotos už darbininkus, ūkininkus ir verslininkus.

Rugsėjo 11-ąją, šeštadienį, į Šiluvą suvažiavo labai daug parapijų ir Viešpaties vynuogyno darbininkų: kunigų, vienuolių, vargonininkų, zakristijonų, katechetų, „Caritas“, Šeimos centrų darbuotojų. Tai diena, kai buvo melstasi už Dievo vynuogyno darbininkus, labai turiningą katechezę išdėstė kun. Artūras Kazlauskas. Jis pabrėžė, kad į šias pareigas pašaukia Dievas laisvu Bažnyčios narių sutikimu. Neužmirškime, kad tie, kurie atlieka kokias nors pareigas Bažnyčioje, sakė kun. A.Kazlauskas, yra lygiai tokie patys, kaip kiekvienas kitas tikintysis. Skirtumas tas, kad šitie žmonės įsipareigoję tarnauti krikščionių bendrijai. Yra daugybė misijų ir daugybė tarnysčių Dievo tautoje. Bažnyčia niekad negali būti suvokta kaip pastatas, kaip namas, kaip vieta. Pagaliau kaip vyskupas su savo kunigais. Bažnyčia visada turi būti suvokiama kaip tikinčiųjų bendrija. Dievas padarė mus šeimyna. Jeigu kalbame apie Bažnyčią, turime kalbėti visada tik kaip apie bendriją. Tik kaip apie Kristų tikinčiųjų šeimą, kurioje daugybė tarnysčių. Neužmirškime, kad ir patys paprasčiausi Bažnyčios patarnautojai, mūsų ministrantai, atlieka tarnystę visų tikinčiųjų vardu. Bažnyčia, kaip krikščionių bendrija, negali gerai veikti, gerai dirbti, jeigu nėra tų, kurie atsiduoda tarnystei. Visi ir kiekvienas turime suvokti – visi esame atsakingi už Bažnyčią. Būdami šios bendrijos dalimi esame visi atsakingi. Ir jeigu mūsų kunigai kartais suklysta, atminkime, kad kalti ne vien kunigai, kurie yra vyskupo atstovai parapijose ar bendruomenėse, bet kalta visa bendruomenė. Kai susirenkame draugėn švęsti Eucharistijos aukos, visada prisiminkime, kad tie, kurie atlieka tam tikras tarnystes, kurie gieda – jie visi patarnauja visai tikinčiųjų tautai ir tikinčiųjų bendrijos vardu.

Per išpažintį žmogus visada parodo, kad savo nuodėme jis yra pažeminęs savo išdidumą, orumą, vertingumą. Atsiklaupęs jis parodo nuodėmę – aš tapau mažesnis. Po išpažinties žmogus atsistojęs pareiškia: Dievas mane prikėlė! Komunija – susivienijimas su Kristumi ir taip pat mūsų susivienijimas tarpusavyje.

Šv. Mišias už Viešpaties vynuogyno darbininkus aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir grupė kunigų. Arkivyskupas pakvietė melstis, kad žmonės per rinkimus „padarytų protingą, gerą sprendimą, nes nuo to sprendimo labai priklauso daug kas mūsų tautos gyvenime“. „Turime nepasiduoti įvairių rėksnių, populistų pažadams, o gerai įsižiūrėti, kam patikėti Lietuvos vairą...“ – sakė arkivyskupas. Melstasi už tikybos mokytojus, Evangelizacijos, Katechetikos, Šeimų ir „Caritas“ institucijų darbuotojus, taip pat parapijų vargonininkus, zakristijonus ir visus, kurie kuo nors prisideda prie tikinčiųjų bendruomenių, o tuo pačiu ir prie Bažnyčios misijos vykdymo. „Melsdamiesi už tuos žmones, norime pabrėžti, kad Bažnyčioje svarbūs ne tik vyskupai, kunigai, bet labai svarbūs ir pasauliečiai, nuoširdžiai dirbantys Viešpaties vynuogyne ir savo pavyzdžiu liudijantys jų gyvenimo centrą – širdį, patį Jėzų Kristų, - sakė arkivyskupas S.Tamkevičius. - Kai kas šiandien kalba, kad Bažnyčia išgyvena krizę.

Šis pesimizmas atsiranda tuomet, kai mąstome perdėm žmogiškai, kai mąstome, kad Bažnyčia yra ne Dievo, bet žmogaus kūrinys, todėl tik žmogus gali ją išgelbėti. Tačiau tai netiesa. Šiluvos aikštėje, didelėje minioje žmonių, buvo galima pastebėti Europos Sąjungos parlamento narį prof. Vytautą Landsbergį, VDU rektorių prof. Vytautą Kaminską, kitus atsakingus Lietuvos valdžios atstovus.

Kardinolas A.J.Bačkis pamoksle sakė: „Marijos gyvenimas neišsiskyrė iš to meto Palestinos moterų gyvenimo ir po angelo apreiškimo netapo lengvesnis. Atvirkščiai, tam, kad įvykdytų Dievo valią, jai reikėjo daug kentėti, didžiai pasitikėti, o svarbiausia, labai mylėti. Šventoji Šviesa Marijai tarė, kad išsipildys tai, kas Viešpaties jai pasakyta. Kas atneša laimę? Ar pinigai, karjera, sveikata, darni šeima, draugai? Juk visi šie dalykai yra tokie laikini, trapūs, kaip greitai galima jų visų netekti. O kas tuomet? Ar rasime jėgų sekti Marijos pavyzdžiu priimti išganingąją žinią, kad ir mes esame laimingi įtikėję? Dievo Sūnus atėjo ne tam, kad Jam tarnautų, o kad Jis pats tarnautų, sako Šventasis Raštas. Dievas tarnauja išganydamas, mylėdamas. Pagalvokime, ar kiekvieno mūsų tikėjimas gyvas, ar aš tikiu? Sudėkime prie Marijos kojų ne savo gėles, bet savo maldas, savo troškimus, savo gyvenimą“.

Lietuvos Vyskupų Konferencija parengė laišką tikintiesiems, geros valios Lietuvos piliečiams, kurį perskaitė arkivyskupas S.Tamkevičius (jo turinį skelbiame atskirai).

Šv. Mišiose labai nuotaikingai ir puikiai giedojo Kauno miesto parapijų bažnyčių jungtinis jaunimo choras, susilaukęs labai palankių vertinimų, vyskupų padėkos. Didelės jaunimo piligrimų grupės atvyko iš Kryžių kalno, vadovaujami vyskupo Eugenijaus Bartulio, o taip pat nuo Raseinių, Dubysos slėnio. Iš viso – arti tūkstančio žmonių. Jaunimas pasirodė esąs iniciatyvus, mąstantis. Pasibaigus šv. Mišių aukai, buvo pašventintos tikinčiųjų devocionalijos, suteiktas visų vyskupų palaiminimas.

Arkivyskupas S. Tamkevičius labai teigiamai vertino pirmadienį ligoniams skirtas šv. Mišias. Tą dieną atvyko labai daug ligonių, kenčiančių žmonių. Visus labai teigiamai nuteikė ligonių susitelkimas, gausa ir pamaldumas.

Antradienį, rugsėjo 14 dieną, šv. Mišios buvo aukojamos už Lietuvos politikus, valdininkus ir žurnalistus bei teisingą pasirinkimą per Seimo rinkimus. Jas koncelebravo arkivyskupas S. Tamkevičius ir kelios dešimtys kunigų. Per pamokslą ganytojas sakė: „Šiandien Šiluvoje meldžiamės už politikus ir kalbame apie politikus, valdininkus, žiniasklaidininkus. Visi šie žmonės visuomenėje, valstybėje labai svarbūs. Ar mes juos mylime, ar nemylime, bet jie yra labai svarbūs. Politikai nutiesia valstybei kelią, pramato ateities gaires... Bažnyčia labai vertina politikų darbą ir kviečia tikinčiuosius aktyviai dalyvauti politinėje veikloje ir nepalikti valstybės valdymo asmenims, stokojantiems pagarbos žmogui, sąžiningumo, padorumo. Dėl gerųjų politikų nuopelnų be kraujo atsikratėme okupantų, atgavome laisvę ir tapome NATO ir ES nariais. Jų dėka turime pakankamai gerą Konstituciją, turime reikalingas valstybės institucijas. Bažnyčia politikams kelia labai didelius reikalavimus. Sakyčiau, ne mažesnius, kokius Bažnyčia kelia kunigams. Tikras politikas yra tik tas, kuris nori sąžiningai ir pasiaukojamai tarnauti savo valstybei ir jos žmonėms. Šiandieninė politinė padėtis Lietuvoje tokia aštri, tiek pasimetimo, jog kartais atrodo, kad žmogus ne ką gali ir pakeisti. Tačiau Dievas viską gali padaryti. Už tai vyskupai ir paragino kasdien melstis, ypač kalbėti rožinį ir pavesti Lietuvos dabartį, ateitį Marijos globai. Prašykime savo Tėvynei šviesios ateities, kad ji per ateinančius rinkimus išsirinktų žmones, kuriems rūpėtų žmogus, šeima, tauta, Tėvynė, valstybė“.

Kauno arkivyskupas pastebėjo, kad daugiau politikų per šiuos atlaidus galima sutikti laisvesnėmis dienomis - šeštadienį, sekmadienį, bet nebūtinai per politikų, valdininkų ir žiniasklaidos dieną. „Negalėčiau pasakyti, kad sulaukiame daug valstybės vadovų, bet gal tai ir mūsų kaltė - nesiuntinėjame jiems kvietimų. Kita vertus, į Šiluvą kviečia ne vyskupai, kunigai, o Švenčiausioji Dievo Motina Marija”, - sakė Kauno arkivyskupas S. Tamkevičius.

Šįkart šv. Mišių aukoje dalyvavo keletas Lietuvos Seimo narių, taip pat Lietuvos karališkosios bajorų sąjungos atstovai ir nedidelė grupelė žiniasklaidos atstovų.

Trečiadienį, rugsėjo 15 dieną, Šiluvoje vyko baigiamosios šv. Mišios už kunigus ir vienuolius bei vienuoles. Dalyvavo arti šimto Lietuvos kunigų ir labai daug vienuolių iš įvairių kongregacijų. Pati garsiausia Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo vieta dar ilgai minės savo piligrimus, tieks tikėjimo vilties, stiprins, guos.

Šiluva, Raseinių rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija