Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Prasidėjo mokslo metai

Rugpjūčio 30 dieną Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje vyko naujųjų mokslo metų pradžios inauguracijos šventė.

Ji prasidėjo šv. Mišiomis seminarijos koplyčioje. Eucharistijos šventimui vadovavo kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kartu meldėsi vyskupas Juozas Tunaitis, seminarijos vadovybė, Kaišiadorių ir Panevėžio vyskupijų dekanai, dėstytojai, seserys vienuolės, seminarijos darbuotojai ir klierikai.

Homilijoje kardinolas klierikams linkėjo širdyse turėti giliausią troškimą – atrasti gyvąjį Jėzų. Ganytojas kvietė sielos akimis sutikti Jėzų klausantis Dievo Žodžio, dalyvaujant kasdieniame Eucharistijos šventime ar išgyvenant Viešpaties artumą adoracijoje. Kardinolas A.J.Bačkis paragino pažinti Kristų Bažnyčios gyvenime, kuris yra Jo išganomosios misijos tęsinys, taip pat ieškoti Jėzaus gyvenimo įvykiuose, brolių ir seserų veiduose.

Ganytojas pranešė, kad ateinančius metus popiežius Jonas Paulius II paskelbs Eucharistijos metais, ir pakvietė visus išgirsti Šventojo Tėvo kvietimą iš naujo išgyventi tikrą Kristaus buvimą Švenčiausiame Sakramente.

Po šv. Mišių, naujųjų mokslo metų inauguracijos iškilmėje seminarijos rektorius kun. Robertas Šalaševičius pabrėžė asmeninio santykio su Kristumi išgyvenimo seminarijoje bei atsivertimo, kuris įvyksta sutikus Gyvąjį Jėzų savo gyvenime, būtinumą. Jis susirinkusiems svečiams pristatė naujus seminarijos dėstytojus. Naujuosius studijų metus seminarijoje pradėjo 55 seminaristai. Pirmajame kurse mokosi – devyni, antrajame – du, trečiajame - trylika, ketvirtajame – keturiolika, penktajame – vienuolika ir šeštajame – šeši klierikai. Iš Vilniaus arkivyskupijos mokosi 27 seminaristai, iš Kaišiadorių vyskupijos – 11, iš Panevėžio vyskupijos – 16 alumnų, o taip pat vienas brolis iš bazilijonų vienuolyno. Į parengiamąjį kursą šiais metais priimti devyni kandidatai.

Seminaristų vardu kalbėjęs pirmojo kurso seniūnas Mykolas Sotničenka palinkėjo nelikti vieni kitiems abejingiems, drąsiai eiti pirmyn bei nebijoti būti iššūkiu pasauliui.

Inauguracinę mokslo metų pradžios paskaitą skaitė Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras, Vilniaus kunigų seminarijos dėstytojas kun. dr. Algirdas Jurevičius. Jis, remdamasis ankstyvosios Bažnyčios istoriniais tekstais, kalbėjo tema „Apaštalų, pranašų ir mokytojų tarnysčių reikšmė Bažnyčiai“. Kun. A. Jurevičius pateikė išsamų ankstyvųjų tarnysčių apibūdinimą, jų išnykimo aplinkybes bei priežastis, atpažinimo kriterijus, taip pat nurodė šių dienų Bažnyčios uždavinius, kuriems įgyvendinti reikia senųjų tarnysčių dvasios.

Šventė baigėsi iškilmingais pietumis seminarijos valgykloje.

Nuo rugpjūčio 30 dienos iki rugsėjo 3-iosios klierikai dalyvavo kasmetinėse mokslo metų pradžios rekolekcijose, kurias vedė tėvas Vytautas Merkys, SJ.

Rugsėjo 4 dieną Vilniaus kunigų seminarijos bendruomenė išvyko į piligriminę kelionę - į Agluoną (Latvija). Atvykę į Škeltovos miestelį, visi trylika kilometrų ėjo pėsčiomis į Agluonos Švč. Mergelės Marijos baziliką, kurioje buvo aukojamos šv.Mišios lietuviškai. Vakare Agluonos šventoriuje klierikai ėjo kryžiaus kelią, o per naktį budėjo Švč. Sakramento adoracijoje.

Kitą dieną į susitikimą su seminarijos bendruomene atvyko Rezeknės vyskupas Janis Bulis, kuris papasakojo apie Bažnyčios padėtį Latvijoje. Vyskupas seminarijai padovanojo medinį kryžių ir latviško šokolado. Seminarijos rektorius kun. R. Šalaševičius Rezeknės vyskupui padovanojo Dievo Gailestingumo paveikslą. Sekmadienį klierikai dalyvavo iškilmingame Eucharistijos šventime, pamaldų metu giedojo seminarijos choras.

Po šv. Mišių ir pietų Agluonos piligrimų namuose, padėkojusi šventovės klebonui už nuoširdų priėmimą, seminarijos bendruomenė grįžo į Vilnių.

VKS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija